La Diputació de Barcelona presenta la campanya institucional del 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, posant a disposició del món local diversos materials de difusió perquè els ajuntaments puguin fer-ne ús al voltant d’aquesta data. Amb el lema, “No és No”, la campanya d’enguany posa l’accent en la necessitat de treballar, al costat dels municipis, per eradicar el masclisme i les violències sexuals als espais públics d’oci.
En els últims anys s’ha aconseguit posar en les agendes públiques i polítiques les violències masclistes en l’àmbit privat, però cal remarcar que aquestes també es manifesten, en múltiples formes, a l’àmbit públic, als espais d’oci, laborals, etc. I, en aquest sentit, amb la campanya es volen fer visibles i denunciar les violències que tenen lloc en els espais públics, sovint en uns contextos d’oci on la informalitat sembla justificar de forma gairebé automàtica la profusió i la normalització d’actituds masclistes i LGTBIfòbiques.
Per uns espais lliures de masclismes
Els recursos de sensibilització i prevenció que ofereix aquest any la Diputació als ajuntaments tenen com a objectiu treballar per uns espais lliures de masclismes, on no hi hagi lloc per agressions i violències sexuals.
A nivell institucional, la campanya –que inclou materials comunicatius, com cartells, baners i anuncis, i també activitats de formació i tallers de sensibilització- reflecteix el compromís de les administracions públiques de treballar per a l’eradicació de les violències masclistes en aquest àmbit i, per tant, de donar-hi prioritat en les agendes polítiques.
Ja són molts els municipis que treballen per fer visible, prevenir, i atendre les violències sexuals i les actituds i agressions sexistes que tenen lloc en els espais públics d’oci. Ho estan fent, per exemple, a través de campanyes de sensibilització que sovint es desenvolupen en el si de les festes majors, remodelant espais urbans o millorant l’enllumenat per garantir una major seguretat.
Des de la Diputació de Barcelona volem reforçar aquesta feina i facilitar als ajuntaments elements que els permetin avançar en aquesta lluita. Així, a banda de la campanya, s’ha creat un nou recurs per realitzar protocols d’actuació davant l’assetjament sexual en espais públics d’oci, que s’ ofereix als ajuntaments a través del suport tècnic del catàleg de serveis.
També, en el marc de la campanya i per donar eines al mon local, la corporació va organitzar, el passat dia 26 d‘octubre, la jornada “Les violències sexuals als espais públics d’oci: d’objectes a subjectes”, promoguda per la corporació per visibilitzar les violències sexuals en l’espai públic i posar sobre la taula noves eines de transformació social que permetin eliminar-les, a la qual van assistir 140 persones, la majoria tècniques dels municipis de la demarcació. L’objectiu de la Diputació de Barcelona és crear una guia de suport al territori per lluitar contra aquestes violències.