27.2.19 – BARCELONA • Barcelonès

La Diputació de Barcelona posa en marxa el primer Pla de Carreteres dels darrers 40 anys

0
313

El nou Pla converteix en carreteres 143 quilòmetres de camins molt transitats i beneficia 149 municipis els pròxims 15 anys

L’actuació suposa una primera inversió de 24 milions d’euros els pròxims 4 anys


Camí de Les Farreres, Sant Bartomeu del Grau. Foto: Susanna Ginesta/Diputació de Barcelona.
Es tracta del primer Pla de Carreteres de la Diputació des de la instauració de la democràcia i dibuixa un nou mapa vial consensuat amb el territori
La Diputació de Barcelona ha tancat el nou Pla de Carreteres locals de la demarcació, després d’una anàlisi exhaustiva de la mobilitat al territori i d’un procés de diàleg amb els governs locals per definir les necessitats de cada municipi.
El nou Pla, pensat a 15 anys vista, converteix en carreteres 53 camins molt transitats, que sumen 143 quilòmetres de via. A més, inclou obres de millora de la seguretat viària en 68 camins, al llarg de 301 quilòmetres, amb actuacions al ferm i en elements de protecció.
El Pla de Carreteres de la Diputació també preveu actuacions en 86 trams d’un total de 63 carreteres de les comarques barcelonines, on es duran a terme obres d’eixamplament i millora al llarg de 332 quilòmetres. Finalment, descataloga 150 quilòmetres de 89 carreteres per la seva escassa utilització.
El conjunt d’actuacions incloses al nou Pla de Carreteres de la Diputació de Barcelona beneficien 149 municipis de la demarcació. En una primera fase, fins al 2022, suposaran una inversió de 24 milions d’euros. «Aquest Pla és un salt endavant, en una legislatura marcada per la voluntat de connectar pobles i municipis diversos de tota la demarcació i garantir, per tant, l’equilibri territorial», assegura el president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells. «Aquest nou Pla de Carreteres permetrà fer plantejaments agosarats i ambiciosos perquè tots els ciutadans de la demarcació estiguin més connectats», afegeix Castells.
El Pla de Carreteres, conegut com a Pla Zonal, forma part del programa de planificació viària que la Diputació de Barcelona ha vingut realitzant durant més de 150 anys en carreteres i camins veïnals de la demarcació. Actualment la corporació és titular de 1.575 quilòmetres de carreteres en el conjunt de la demarcació, que conformen la Xarxa Local de Carreteres de la Diputació.
Llarg procés d’elaboració i tramitació
El nou Pla de Carreteres ha requerit una llarga elaboració i tramitació, amb presentacions i debats al territori, i també l’exposició pública per poder rebre l’aprovació definitiva per part de la Generalitat de Catalunya.
Per al conjunt de les actuacions previstes, el Pla disposa d’un marc de finançament establert a partir dels convenis signats amb la Generalitat fins al 2025 i que comprenen la millora de la Xarxa Local actual així com la transformació de camins en carreteres.
Al llarg del seu procés d’elaboració, el Pla ha estat consensuat amb els agents del territori, principalment municipis i consells comarcals, i sotmès també a un procés de participació pública. El nou Pla de Carreteres forma part de les competències que corresponen a la Diputació de Barcelona d’acord amb la Llei de Carreteres de 2009.
Criteris d’ordenació de la Xarxa
El nou Pla de Carreteres ha de ser l’eina que permetrà ordenar les actuacions a la Xarxa i, també, executar el finançament lligat als convenis signats amb la Generalitat de Catalunya, amb revisions periòdiques que han de permetre seguir l’evolució de les necessitats territorials i adaptar-se a la seva realitat.
Pel que fa als criteris per convertir camins en carreteres de la Xarxa Local, s’han tingut en compte aquells que uneixen nuclis de població de més de 150 habitants, aquells que comuniquen el nucli de més població amb la xarxa de carreteres i els que donen accés a estacions de ferrocarril amb servei de mercaderies separades a més d’un quilòmetre del nucli de població i a centres d’activitats separats a més de 3 quilòmetres de la carretera o nucli de població.
També s’han considerat els camins que constitueixen l’accés principal a aquells centres d’interès cultural, esportiu i de lleure amb més de 50.000 visites anuals i que estiguin separats més d’un quilòmetre de la carretera o nucli de la població, que tinguin la condició de variant que escurci sensiblement itineraris entre dos nuclis o que permetin el tancament d’itineraris.
Primer Pla de Carreteres des de la instauració de la democràcia
L’últim document de planificació viària redactat per la Diputació de Barcelona va ser l’anomenat Pla Sant Jordi, aprovat i executat entre els anys 1976 i 1979.
Anys després, el 1993, el Parlament aprova la Llei de carreteres de Catalunya, que estableix que la Generalitat assumeix la titularitat de totes les carreteres de les diputacions. Afegeix, però, que fins que la transferència no sigui efectiva, continuaran sent les diputacions les que gestionin les carreteres de la seva xarxa.
No és fins una dècada després, el 2003, que es formalitza amb la Generalitat de Catalunya el primer acord de cooperació, amb la signatura d’un conveni que definia el paper de cada administració en les 256 interseccions entre les dues xarxes de carreteres.
El treball conjunt amb la Generalitat es reproduirà tres anys després, el 2006, amb la signatura d’un nou conveni per millorar l’eficiència de les carreteres. En aquest cas, l’acord preveia el traspàs de 417 quilòmetres de carreteres comarcals de la Diputació a la Generalitat, i la delegació de la Generalitat a la Diputació de Barcelona de la gestió de 319 quilòmetres de carreteres locals.
La transferència de titularitat de la Xarxa Local a la Diputació de Barcelona es va formalitzar el 4 de novembre de 2010, quan es van signar amb el govern de la Generalitat dos convenis. Un, pel qual es traspassava a la Diputació de Barcelona la titularitat de 157 quilòmetres de carreteres locals de Barcelona i un altre que fixava el finançament de la transformació de camins a carreteres.
Desplegament de la fibra òptica
La voluntat de garantir l’equilibri territorial del nou Pla de Carreteres s’afegeix als treballs per a fer arribar la fibra òptica a 55 municipis de la demarcació, que la Diputació ha dut a terme l’últim semestre del 2018.
El projecte promou l’accés universal als serveis de banda ampla, aprofitant els projectes ja planificats com a obra ordinària de conservació i millora de la seguretat a les carreteres per incorporar la infraestructura per a la fibra òptica dins del voral de formigó. Amb un pressupost de 19 milions d’euros finançats íntegrament per la Diputació, el Pla ha beneficiat en una primera fase 55 municipis i més de 178.000 habitants.
**Podeu disposar de les declaracions del president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, en AQUEST ENLLAÇ
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.