La Diputació de Barcelona presenta a l’Smart City la seva aposta per la innovació i per refermar la província com un territori intel·ligent

0
33

La Diputació de Barcelona oferirà, fins aquest dijous, 7 de novembre, tot un conjunt de presentacions a l’estand que té a l’Smart City Expo que se celebra al recinte Gran Via de Fira de Barcelona.

Les presentacions, que aniran a càrrec tant des de la Diputació com d’ajuntaments de la província, començaran aquest matí (10h) amb una sessió per donar a conèixer el servei d’assistència en caixer mòbil. Des que es va posar en marxa a finals d’abril, el vehicle ha recorregut més de 25.000 quilòmetres per assistir els veïns de gairebé un centenar de municipis de la província que no disposen de caixer mòbil ni oficina bancària.

La sessió d’aquest matí continuarà (10:45h), amb la presentació del projecte ‘Tot en un sensor’, inclòs dins el procés de digitalització del Servei Local de Teleassistència (SLT) de la pròpia corporació. El projecte, que s’està portant a terme des de 2021 amb el suport del fons Next Generation de la Unió Europea (NGEU), està basat en eines d’intel·ligència artificial per detectar a la llar canvis d’hàbits que poden indicar estats inicials de deteriorament cognitiu o problemes de salut física i/o mental. A l’actualitat hi ha unes 400 persones usuàries actives i l’objectiu amb els NGEU és arribar a les 900 llars sensoritzades el desembre de 2025.

D’altra banda, a partir de dos quarts de dotze del migdia s’explicarà el projecte “Apropant el mercat: competitiu, digital i sostenible” engegat l’any passat, centrant-se en la creació de plataformes digitals, la implementació de sistemes de control d’aforament als mercats, els armaris multitemperatura per recollir comandes en espais públics del mercat i el sistema de monitoratge de consum energètic.

Durant la jornada també hi haurà la presentació (13h) de les tres grans oportunitats dels esdeveniments esportius, que comptarà amb la participació del diputat adjunt d’Esports i Activitat Física, Jesús Naharro, i on s’explicarà el suport que es dona als ens locals en l’organització dels esdeveniments que organitzen directament o en els que participen com a organitzadors en col·laboració amb les diferents entitats locals o amb empreses privades.

La darrera sessió del dia (16:30h) estarà protagonitzada pel projecte Tech4Nature que el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac porta a terme amb la Unió Internacional de Conservació de la Natura i Huawei i se centra en el foment de la conservació de la biodiversitat a través de la innovació tecnològica.

Dimecres: recepció als alcaldes

La segona jornada de l’Smart City comptarà amb la recepció als alcaldes de la província que la Diputació farà al seu stand; després de la sessió de governança de la dada on hi intervindrà la diputada de Serveis Generals i Transició Digital, Filo Cañete, i on es posarà en valor les dades com un element central per impulsar una transformació efectiva en l’administració pública, a més de facilitar la millora de l’eficiència, transparència i innovació.

D’altra banda, la primera sessió del dimecres (10h) el diputat d’Innovació Digital i Integritat Institucional, Antoni Vélez, presentarà el projecte de caravana d’innovació digital, que vol ser un aparador de les bones pràctiques dels municipis en l’entorn digital. A més, es presentarà un rànquing de ‘data sheets’, és a dir,  quines dades obertes són les més utilitzades.

Un estand al servei dels ajuntaments

Durant els tres dies de congrés, l’estan de la Diputació estarà al servei dels ajuntaments per tal que puguin donar a conèixer els seus projectes. Aquest dimarts (12:15h), l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes participarà a una sessió sobre el SITMUN com a eina per gestionar les comunitats energètiques locals; mentre que demà dimecres els ajuntaments de Terrassa i Igualada donaran a conèixer el projecte de sensorització de 169 edificis a Terrassa (11:00h) i el projecte pilot d’intel·ligència artificial i 5G al servei de l’esport de base (11:30h), respectivament.

Així mateix, a les quatre de la tarda, els ajuntaments de Manresa i Santa Perpètua de Mogoda donaran a conèixer el projecte d’integració dels punts de càrrega de vehicles elèctrics amb la plataforma Smart Region. Finalment, dijous l’estand comptarà amb una presentació sobre la intel·ligència artificial i els automatismes aplicats a la gestió de serveis municipals, a càrrec dels ajuntaments de l’Ametlla del Vallès, de Gavà i de Sant Joan de Vilatorrada; i, l’Ajuntament de Santa Susanna parlarà sobre el càlcul i verificació de la petjada de carboni de l’activitat turística.

Taula rodona al Green Àgora

A més de l’activitat a l’estand de la Diputació, la corporació també participarà a la taula rodona ‘Connectant territoris: exemples de xarxes urbanes i rurals’, que tindrà lloc dijous 7 de novembre a tres quarts de dotze del migdia a l’espai Green Àgora del mateix recinte firal. En aquest espai la Diputació donarà a conèixer la Xarxa de les Agendes Urbanes Locals (XAUL), creada el 2022, un espai relacional de cooperació, intercanvi, innovació, aprenentatge i seguiment de les agendes urbanes locals de la demarcació.

Font: Diputació de Barcelona

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.