La Diputació de Barcelona ha presentat aquest dimecres, a l’estand que té la corporació a la Fira Municipàlia 2021 de Lleida, el Projecte Transformador: “Barris i comunitats, motors de transformació social”, que s’emmarca en l’aposta per una convivència inclusiva i per fer front a la segregació social i urbana.
La presentació ha anat a càrrec de la cap del Servei de Convivència, Diversitat i Cicle de Vida, de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona, Marta Solé, que ha destacat que «el programa parteix del fet que algunes ciutats o àrees concentren des de fa anys i de forma persistent situacions extremes de vulnerabilitat social, econòmica, residencial i urbana. Unes àrees que han viscut canvis sociodemogràfics profunds sobre els quals cal continuar posant el focus».
Des de fa dècades aquests barris han estat objecte de Plans i programes d’actuació que tot i partir d’una voluntat integral han incidit sobretot en la dimensió més física (des del punt de vista arquitectònic i urbanístic) amb importants i necessàries millores dels espais públics, la creació d’equipaments i rehabilitació d’edificis. Actuacions absolutament necessàries i en certa manera exitoses en la mesura que han ajudat a contenir processos de vulneració però que encara no han aconseguit, per si soles, equilibrar el territori, trencar amb les situacions de vulnerabilitat i de reproducció generacional de la pobresa.
En aquest context, ha explicat Solé, «el programa que avui presentem és una aposta municipalista davant la necessitat d’impulsar projectes amb vocació integral i que posin l’accent en dos elements nuclears: les polítiques socials en el centre de l’acció, i entendre la comunitat i el veïnat com a motor de canvi, ja que són les persones que viuen als barris els veritables actors i protagonistes de la seva transformació».
“Barris i comunitats, motors de transformació social” posa a disposició dels ajuntaments majors de 65.000 habitants amb un Índex de Vulnerabilitat Social (IVSO) inferior a 100 un suport econòmic per impulsar els projectes en aquells barris d’alta vulnerabilitat i complexitat. Aquest índex de vulnerabilitat, -un indicador sintètic elaborat per la Diputació de Barcelona-, inclou aspectes com la taxa d’atur, el nivell d’ingressos, l’accés a l’habitatge, la població gran que viu sola, la població migrada i la taxa d’escolarització als 17 anys.
En total són 13 municipis beneficiaris en aquesta primera edició (Badalona, Cornellà de Llobregat, el Prat de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat, Manresa, Mataró, Rubí, Sabadell, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Terrassa, Viladecans i Vilanova i la Geltrú) dotada amb un fons de 2.247.700 eurosque es concreten en 172.900 €/municipi per a 2021. Cal recordar que el període d’execució és anual, és a dir el període comprès entre l’1 de gener i el 31 de desembre del 2021, amb la voluntat de continuïtat els anys 2022 i 2023.
Segons ha remarcat Marta Solé, «aquest és un programa que fa una inversió en les persones i en les comunitats. Per tant, no són recursos que es dediquen a la millora física dels barris però sí a generar processos organitzatius i d’empoderament que afavoreixen en la millora de la convivència, la igualtat d’oportunitats i, indirectament també, en les oportunitats de millora física dels barris, com per exemple amb comunitats de veïnat organitzades».
El Projecte Transformador de Barris de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 3 “Salut i Benestar” i número 10 “Reducció de les Desigualtats”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.
Trobareu més informació dels 13 projectes municipals en un vídeo al canal de YouTube a través d’aquest enllaç https://youtu.be/VnemPv5n59k
Podeu consultar la programació de la Diputació de Barcelona a Municipàlia 2021 clicant aquí i en un document adjunt en format Pdf.