La desena edició debatrà com aconseguir un nou equilibri del temps a partir de dilluns vinent i al llarg de cinc dies. L’esdeveniment està coorganizat per la corporació, juntament amb la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la Time Use Initiative, i compta amb la participació de DIPLOCAT i del projecte cofinançat per la Unió Europea ‘Time4All’.
La desena edició de la Setmana Internacional del Temps, la Time Use Week, se celebrarà de dilluns a divendres de la setmana vinent. Tindrà com a lema ‘Per un nou equilibri del temps’ i vol situar la conversa sobre l’organització del temps a Catalunya en el context internacional. Farà valdre les experiències pioneres de treball en aquest àmbit per part de les institucions catalanes, que estan liderant diversos projectes per construir una societat amb una organització del temps més igualitària, saludable, eficient i sostenible.
Repensar l’organització social de les cures
La Diputació de Barcelona hi presentarà el programa de municipis cuidadors, que té la voluntat de repensar l’organització social de les cures. Ho fa a través d’estratègies municipals orientades des d’una perspectiva feminista, comunitària i que posen les persones i les comunitats al centre.
El model es desplega a través de cinc eixos: 1) reducció de la sobrecàrrega familiar i de la centralitat de la família en les cures; 2) redistribució social o socialització de les responsabilitats de cura; 3) reconeixement de la centralitat social de la cura; 4) avançar en la reducció de les desigualitats socials associades a la cura; i 5) empoderament.
Jornades temàtiques i format híbrid
Les jornades buscaran definir quin nou equilibri es necessita en l’organització del temps a Catalunya i el món. A banda del model de municipis cuidadors de la Diputació de Barcelona, també s’hi exposaran experiències com la Xarxa Catalana pel Dret del Temps, de la Generalitat de Catalunya; la Xarxa NUST-Xarxa d’Empreses per un nou temps de treball, de l’Ajuntament de Barcelona; el Pacte metropolità pel Dret al Temps, de l’Àrea Metropolitana de Barcelona; o la feina feta per l’associació Time Use Initiative.
Aquesta desena edició comptarà amb la participació de més de 60 ponents de diversos àmbits que cobreixen les polítiques del temps provinents d’Europea i Amèrica Llatina. Les jornades seran temàtiques i es podran seguir en format híbrid: en línia i presencialment al Paranimf de l’Escola Industrial, a Barcelona. Es distribuiran així:
Dilluns 16 es farà la inauguració oficial de la setmana i estarà dedicat a la Xarxa Catalana pel Dret al Temps.
Dimarts 17 se celebraran discussions conceptuals i tallers pràctics sobre el dret al temps i el seu impacte en diferents àmbits de les polítiques públiques. A la tarda, la Xarxa Mundial de Governs Locals i Regionals per les Polítiques del Temps celebrarà la seva assamblea general.
Dimecres 18 estarà dedicat al debat i propostes sobre el futur del temps de treball, on es debatrà i presentarà una proposta conceptual sobre els nous temps de treballs.
Dijous 19 i divendres 20 s’apostarà per la descentralització d’actes i tallers per tot Catalunya, estenent els actes a la societat civil. S’hi inclouran formacions sobre polítiques del temps per a càrrecs electes.
Divendres 27 es debatrà i es presentarà un Manifest Europeu sobre el dret al temps, que vol situar aquest nou dret de ciutadania en l’àmbit de la Unió Europea, de cara a les eleccions al Parlament Europeu de 2024.
La Time Use Week 2023 està coorganizada per la Diputació de Barcelona, juntament amb la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la Time Use Initiative.
Aquesta actuació de la Diputació de Barcelona respon a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 3 ‘Salut i Benestar’. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.
Font: Diputació de Barcelona