21.10.19 – BARCELONA • Barcelonès

La Diputació de Barcelona promou la inclusió de persones grans i persones amb discapacitat

0
369

La Diputació de Barcelona treballa amb els ajuntaments per garantir els drets de la ciutadania.


La diputada de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, en , l’acte d’inauguració del "I Congrés sobre el dret a l’autonomia personal. Discapacitat física i orgànica, envelliment i cronicitat”. Foto: Diputació de Barcelona.

El Congrés pretén avançar en la garantia de drets i la plena inclusió de totes les persones de tal manera que puguin desenvolupar-se en igualtat de condicions i decidir amb llibertat sobre tots els àmbits de la seva vida.

La Diputació de Barcelona treballa amb els ajuntaments per garantir els drets de la ciutadania. Aquest objectiu és el que ha explicat, aquest matí, la diputada de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, durant l’acte d’inauguració del "I Congrés sobre el dret a l’autonomia personal. Discapacitat física i orgànica, envelliment i cronicitat", que se celebra a Barcelona fins demà, organitzat per la Confederació Espanyola de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica (COCEMFE).

El Congrés pretén avançar en la garantia de drets i la plena inclusió de totes les persones de tal manera que puguin desenvolupar-se en igualtat de condicions i decidir amb llibertat sobre tots els àmbits de la seva vida.

Durant la seva intervenció, la diputada de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar, Lluïsa Moret, ha destacat que «compartim des de la Diputació el compromís per fer real el dret a l’autonomia personal. Aquest primer congrés es el punt d’inflexió per consolidar aquesta feina amb els ajuntaments en aquesta matèria».

La Diputació de Barcelona, a banda dels programes propis,  col·labora amb més de 200 entitats de persones amb discapacitat i amb una cinquantena d’entitats de persones grans per acompanyar als municipis en aquest lideratge en l’envelliment actiu des d’una visió estratègica.

D’un banda, dona suport als plans locals d’accessibilitat, que són les eines bàsiques de promoció de l’accessibilitat a l’àmbit municipal per assolir, no només l’eliminació progressiva de les barreres arquitectòniques en els diferents àmbits (via pública, edificis, transports i comunicacions), sinó també per ampliar la mirada de l’accessibilitat a tots els àmbits de la vida i implicar de forma activa les persones amb discapacitat.

Programes de la Diputació de Barcelona

Així, la Diputació de Barcelona ofereix programes com el de “La Mirada tàctil” als museus municipals, rutes accessibles als Parcs Naturals, suport a entitats socials que promouen l’esport adaptat o el lleure accessible, i dona suport al programa “Apropa Cultura” per facilitar l’accés a teatres, museus i espectacles culturals de forma normalitzada.

D’altra banda, el Servei Local de Teleassistència és un programa estratègic que compta amb més de 88.000 persones usuàries, el que suposa una cobertura de més del 12% de la població major de 65 anys. És un servei que té un impacte molt important en la promoció de l’autonomia personal, a la vegada que permet prevenir situacions de risc i de dependència. Cal destacar que el 5,7% de les persones usuàries, 5.047 persones, tenen algun tipus de discapacitat, i això és possible perquè la Diputació de Barcelona ha fet un procés d’adaptació del servei a les necessitats de les persones usuàries.

Un altre programa per afavorir l’accessibilitat és el d‘Arranjaments d’Habitatges, amb el que, a més de a persones grans, s’adreça també a persones amb discapacitat, que representen el 15% del total de persones beneficiàries.

Finalment, cal destacar el Programa de Ciutats amigues de les persones grans, impulsat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), amb el que la Diputació de Barcelona acompanya els municipis per a què esdevinguin ciutats o entorns que reconeguin la diversitat de les persones grans, i que promoguin la seva inclusió i contribució en tots els àmbits de la vida comunitària.

El Congrés

Al llarg dels dos dies dels Congrés es debatrà sobre accessibilitat i barreres arquitectòniques, vida laboral, gènere, tecnologies, aplicacions per millorar la qualitat de vida, xarxes socials, sexualitat; a més, d’altres temes més globals com ara la ciutat com a espai de vida i convivència, i la garantia dels drets al llarg del cicle de vida.

Cocemfe Catalunya és una entitat que representa el col·lectiu de la discapacitat física i orgànica que treballa per assolir la plena normalització de les persones amb discapacitat, en els camps de la inserció laboral, en l’educació en valors i hàbits de vida saludables i en el foment de l’esport de les persones amb discapacitat.

La Diputació de Barcelona té un conveni amb l’entitat per a donar suport a la celebració del Congrés, així com per al projecte Tinclusió: Educació inclusiva i tecnologia de suport a l’autonomia.

 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.