- “No és normal, és violència”, lema de la campanya que la Diputació de Barcelona ha posat en marxa per donar visibilitat i denunciar els masclismes que de forma quotidiana poden patir les dones
- La campanya assenyala que frases com “Sortiràs així vestida?”, “Que tens la regla?” “Segur que condueix una dona…” no són normals i sí són violència
- La Diputació de Barcelona treballa amb els ajuntament de la província de Barcelona per erradicar i rebutjar les violències masclistes, amb eines com la Xarxa de Punts Liles o els diferents protocols d’actuació municipals impulsats per la Diputació
- El proper dimarts 28 de novembre, la Diputació organitzarà la jornada “Corresponsabilitat i reparació comunitària davant les violències masclistes”
En el marc del 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones, la Diputació de Barcelona i en concret, des de la seva recentment creada Àrea de Feminismes i Igualtat, reforça el seu compromís institucional contra les violències masclistes i treballa per a l’erradicació d’aquest problema social amb materials divulgatius per facilitar la commemoració als seus municipis i el desenvolupament de les activitats de sensibilització.
En aquest sentit, la Diputació de Barcelona ha posat en marxa la campanya “No és normal, és violència”, que posa el focus en donar visibilitat i denunciar els masclismes que les dones poden patir de manera quotidiana quan s’opina sobre la seva manera de vestir o es fan acudits sexistes, entre altres exemples. D’aquesta manera, com cada any des de la Diputació de Barcelona se suma a la commemoració del 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, per manifestar de forma contundent el rebuig vers les violències masclistes i mostrar el compromís amb el seu abordatge i la promoció de la igualtat.
“No és normal, és violència”
Les violències masclistes visibles són la punta de l’iceberg d’una enorme problemàtica social que mina les possibilitats de les dones en totes les esferes de la vida social, econòmica, política, cultural, familiar. Per a la Diputació de Barcelona, l’estructura patriarcal encara és molt sòlida i per enderrocar els seus ciments i bases teòriques s’ha de seguir reivindicant la igualtat de drets de les dones, la dignitat com a éssers humans, la capacitat de lideratge i la llibertat de pensament. El canvi de mentalitats no arribarà si el canvi no és estructural, des de la base del pensament social i col·lectiu.
Per aquest motiu, la campanya de la Diputació “No és normal, és violència” se centra en donar visibilitat i denunciar aquests masclismes que les dones poden patir de forma quotidiana i que en moltes ocasions poden quedar inadvertits. La campanya posa sobre la taula que frases com “Sortiràs així vestida?”, “Que tens la regla?” “Segur que condueix una dona…”, “Dona…només va ser un petó!” o altres opinant sobre el cos de les dones, fer acudits sexistes o assetjar a la feina o al carrer, no són normals i si és violència.
A més, través de la pàgina web de la Diputació sobre el 25N, els ajuntaments es poden descarregar diferents materials gràfics associats a aquesta campanya i altres recursos per a promocionar les activitats de cada municipi adreçades a la ciutadania, com per exemple el Manifest institucional amb motiu de la diada.
Jornada “Corresponsabilitat i reparació comunitària davant les violències masclistes”
A més de la campanya, la Diputació de Barcelona ha organitzat la Jornada “Corresponsabilitat i reparació comunitària davant les violències masclistes” adreçada a personal electe i tècnic d’ens locals, professionals que treballen en l’àmbit de les violències masclistes i estudiants en la matèria. La trobada que té com a objectiu ser un intercanvi de coneixements, tindrà lloc el proper dimarts 28 de novembre del 2023 a l’Espai Francesca Bonnemaison (Sant Pere més Baix, 7 de Barcelona). Estarà dividida en dues temàtiques principals: la primera, sobre la restauració de drets i la seguretat com a eix principal per abordar una vida lliure, digna i plena per a les dones i, la segona, al voltant dels nous recursos de corresponsabilitat entorn l’abordatge de violències masclistes.
Cal recordar que en el context actual, el nou Protocol Marc per a una intervenció amb diligència deguda en situacions de violència masclista de la Generalitat de Catalunya planteja nous reptes com a Administracions locals a l’hora d’abordar les violències masclistes de d’una perspectiva global. La incorporació d’una mirada interseccional i l’ampliació a noves formes i àmbits d’exercir les violències masclistes comporta un altre repte entrellaçat com és el de la Corresponsabilitat dels poders públics a l’hora d’adoptar mesures legislatives i de qualsevol altre ordre per a actuar amb l’agilitat i eficiència necessàries amb vista a prevenir, investigar, perseguir, castigar i reparar adequadament els actes de violència masclista.
Espais per a l’erradicació de les violències masclistes
Per tal d’informar, sensibilitzar i prevenir actituds masclistes, la Diputació de Barcelona impulsa a més d’una vintena de municipis de la província la Xarxa de Punts Lila, una xarxa local d’establiments i equipaments públics i privats per lluitar contra les violències masclistes. Es tracta de comerços, equipaments esportius, sanitaris, culturals, etc. que esdevenen punts informatius i de referència per a la ciutadania en prevenció i sensibilització envers les violències masclistes.
L’objectiu és la creació i consolidació d’una xarxa local orientada a informar, formar, sensibilitzar, prevenir i atendre (atenció bàsica i derivació) les violències masclistes així com lluitar contra les actituds i els comportaments sexistes que es produeixin als municipis de la província, reforçant la detecció de les violències masclistes així com la informació dels recursos territorials disponibles.
La Diputació compta també amb el Punt Lila d’informació i sensibilització als espais d’oci concebut com un espai de sensibilització i atenció puntual, dinamitzat per professionals, ubicat a festes, concerts i altres activitats d’oci i entreteniment.
Els Punts Lila són espais d’informació, sensibilització i assessorament, dedicats a la prevenció i erradicació de les violències masclistes des d’una mirada feminista, comunitària, restaurativa i interseccional. Són també espais de seguretat des d’on es fa acompanyament i es dona suport en casos d’assetjament, abús i agressions sexistes.
A principis d’aquest mes, la Diputació de Barcelona va iniciar una prova pilot al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny amb la instal·lació d’un Punt Lila als centres d’informació de Fogars de Montclús i la Rectoria del Brull, com a primer pas per implementar una Xarxa de Punts Lila als espais naturals de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona.
Protocols d’actuació als municipis
La Diputació de Barcelona també compta amb una línia de col·laboració amb els ajuntaments per donar-los suport econòmic i tècnic en l’elaboració de protocols d’actuació davant l’assetjament sexual en espais públics d’oci. Aquests protocols han de permetre revisar i dissenyar les programacions d’activitats (festes locals, celebracions, tradicions, festivals, concerts, oci nocturn, etc.) des de la perspectiva de gènere, i preveure les actuacions en el cas que es produeixin violències sexuals en aquests espais o contextos.
Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 5. Igualtat de Gènere i número 10. Reducció de les Desigualtats. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.
Font: Diputació de Barcelona