GIRONA • Gironès

La Diputació de Girona alinearà el pressupost del 2022 amb els objectius de desenvolupament sostenible

0
2337

La Diputació de Girona ha anunciat que el pressupost que presentarà per a l’exercici 2022 estarà plenament alineat amb els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides. «Amb aquesta actuació ens convertim en la primera diputació catalana i una de les cinc primeres de l’Estat, en dirigir totes i cadascuna de les nostres partides pressupostàries cap a l’assoliment dels ODS» ha dit Miquel Noguer, president de la Diputació, en el marc de la Setmana Europea del Desenvolupament Sostenible, que té lloc del 20 al 26 de setembre.

L’actuació forma part d’un procés de transformació interna que la Diputació està portant a terme per incorporar la sostenibilitat econòmica, social i mediambiental en cadascuna de les seves actuacions tant internes com externes. «Volem que la Diputació de Girona sigui una institució de referència en l’àmbit de la sostenibilitat a les comarques gironines», ha remarcat Joan Fàbrega, diputat de Desenvolupament Sostenible de la Diputació. Aquesta transformació es vol fer extensiva al teixit econòmic i social de la demarcació de Girona i, per aquest motiu, la corporació està treballant també en la creació de la xarxa «DDGI2030 Demarcació Sostenible», que impulsarà el treball conjunt d’administracions públiques, sindicats, patronals, tercer sector, universitats i ciutadania en general per a l’assoliment dels ODS.

63.360 euros per promoure el desenvolupament sostenible als ajuntaments gironins

La Diputació, amb l’objectiu de donar suport als ajuntaments perquè també duguin a terme aquest procés transformatiu, ha creat una línia d’ajuts a través de la qual enguany es destinaran 63.360 euros als consistoris gironins, concretament als de Cassà de la Selva, Castell-Platja d’Aro, Castelló d’Empúries, la Bisbal, Girona, Palafrugell, Salt i Torroella de Montgrí. Aquests ajuts es destinaran a subvencionar principalment formació en ODS i redacció de plans estratègics que tinguin en compte la sostenibilitat. A la vegada, la Diputació està treballant en la creació d’un servei d’assessorament tècnic als ajuntaments i consells comarcals per donar-los suport en aquesta matèria.

D’altra banda, la Diputació també organitzarà el proper 10 de desembre, per segon any consecutiu, una jornada per aprofundir en la implementació de l’Agenda 2030 i els ODS en el món local, en la qual participaran representants de la Generalitat, les diputacions catalanes i els ajuntaments.

L’Agenda 2030 i els disset ODS

L’Agenda 2030 va ser aprovada l’any 2015 per les Nacions Unides i estableix disset objectius de desenvolupament sostenible a assolir per al 2030. Així mateix, per tal de concretar el compliment dels objectius, estableix 169 fites i 232 indicadors de seguiment. Es tracta d’un nou full de ruta global sense precedents que en el seu preàmbul estableix que està adoptat des de la consciència de «poder ser la primera generació que aconsegueixi posar fi a la pobresa, i l’última que encara tingui possibilitats de salvar el planeta».

La Diputació de Girona, que s’ha compromès de forma activa en l’assoliment de l’Agenda 2030 i els disset ODS, és part activa de l’Aliança Catalunya 2030, a la qual es va adherir amb la signatura de l’Acord Nacional per a l’Agenda 2030.

Els disset ODS són els següents:

  1. Erradicar la pobresa a tot el món i en totes les seves formes.
  2. Posar fi a la fam, assolir la seguretat alimentària i la millora de la nutrició, i promoure l’agricultura sostenible.
  3. Garantir una vida sana i promoure el benestar per a totes les persones a totes les edats.
  4. Garantir una educació inclusiva, equitativa i de qualitat i promoure oportunitats d’aprenentatge durant tota la vida per a tothom.
  5. Aconseguir la igualtat de gènere i empoderar totes les dones i les nenes.
  6. Garantir la disponibilitat i una gestió sostenible de l’aigua i el sanejament per a totes les persones.
  7. Garantir l’accés a una energia assequible, segura, sostenible i moderna per a totes les persones.
  8. Promoure el creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible, l’ocupació plena i productiva i el treball digne per a tothom.
  9. Construir infraestructures resilients, promoure la industrialització inclusiva i sostenible i fomentar la innovació.
  10. Reduir la desigualtat en i entre els països.
  11. Aconseguir que les ciutats i els assentaments humans siguin inclusius, segurs, resilients i sostenibles.
  12. Garantir modalitats de consum i producció sostenibles.
  13. Adoptar mesures urgents per combatre el canvi climàtic i els seus efectes.
  14. Conservar i utilitzar de forma sostenible els oceans, mars i recursos marins per al desenvolupament sostenible.
  15. Protegir, restaurar i promoure l’ús sostenible dels ecosistemes terrestres, gestionar els boscos de manera sostenible, combatre la desertificació, aturar i revertir la degradació del sòl, i aturar la pèrdua de biodiversitat.
  16. Promoure societats pacífiques i inclusives per aconseguir un desenvolupament sostenible, proporcionar accés a la justícia per a totes les persones i desenvolupar institucions eficaces, responsables i inclusives a tots els nivells.
  17. Enfortir els mitjans per implementar i revitalitzar l’Aliança Mundial per al Desenvolupament Sostenible.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.