20.12.17 – GIRONA • Gironès

La Diputació de Girona, compromesa en el foment de l’ús de la biomassa forestal a la demarcació

0
413

«Des del 2014, la Diputació ha promocionat un pla de calderes de biomassa forestal que ha fet possible que quaranta-tres municipis de les comarques gironines puguin disposar de subministrament d’energia sostenible»


Imatge d’un incendi. Foto: Diputació de Girona.
Des de la Diputació de Girona, es desenvolupen diverses línies d’ajuts per a la instal·lació de xarxes de calor o calderes que s’alimentin de biomassa forestal, així com s’ofereix assistència tècnica i jurídica als municipis per crear noves instal·lacions. Igualment, amb el ferm compromís de garantir que l’estella consumida per aquestes instal·lacions procedeixi de la gestió forestal sostenible, s’ofereix assistència tècnica als municipis per crear cadenes de consum local, i es potencien actuacions de prevenció d’incendis i d’adaptació al canvi climàtic. 
El Servei de Medi Ambient de la Diputació de Girona treballa activament en la promoció de l’ús de biomassa forestal a les comarques gironines. La biomassa és una energia neta, renovable, amb balanç zero d’emissions a l’atmosfera i que evita la dependència energètica d’altres països. La biomassa forestal, en concret, és molt més que una energia renovable, ja que té un impacte directe i positiu sobre el nostre territori: actua com a dinamitzador del sector forestal, genera llocs de treball i potencia cadenes de consum local. A més, ajuda a donar viabilitat econòmica a actuacions de prevenció d’incendis o d’adaptació al canvi climàtic. Amb una superfície forestal arbrada de 317.771 hectàrees, que representen el 60 % del nostre territori, la biomassa és una energia renovable que dona resposta a la reducció d’emissions a l’atmosfera i, alhora, permet millorar la gestió forestal sostenible dels boscos gironins.
La Diputació de Girona fomenta les instal·lacions de biomassa en edificis de propietat o gestió municipal
Des que el 2014 la Diputació de Girona va engegar el Pla de Calderes de Biomassa Forestal, ja són quaranta-cinc les calderes beneficiàries de l’ajut de la Diputació a la demarcació, de les quals trenta-vuit ja són una realitat. El Pla ha fet possible que quaranta-tres municipis d’arreu de les vuit comarques gironines disposin d’un o més sistemes de subministrament d’energia sostenible, els quals s’instal·len en equipaments municipals. En conjunt, la corporació ha invertit 2.586.953,55 euros, que han representat un impacte directe sobre el territori de 7.269.668,28 euros. En aquests quatre anys, la posada en marxa d’aquestes calderes suposa una mobilització de prop de 17.500 m3 d’estella forestal, la creació de divuit llocs de treball i la promoció de la gestió forestal sostenible de 6.738 hectàrees de boscos de Girona.
A curt termini, la Diputació també treballa en el projecte «Bebiomassgi», beneficiari de la convocatòria del fons FEDER de la Generalitat de Catalunya, el qual preveu la instal·lació de calderes que subministraran calor procedent de biomassa forestal local i sostenible a cinquanta-tres edificis municipals de vint-i-dues localitats. Amb el desenvolupament d’aquest projecte, la producció de biomassa directa i indirecta promoguda a través de «Bebiomassgi» comportaria la disminució del risc d’incendis forestals a les comarques de Girona i la creació de llocs de treball que dinamitzaria 356.652 euros l’any a les comarques de Girona. El pressupost d’inversió d’aquestes instal·lacions serà de 4,46 milions d’euros, dels quals la Diputació de Girona aportarà ajuts per import de més de 922.000 euros.
El projecte «Beenergi» ofereix assistència tècnica i jurídica als municipis per dur a terme instal·lacions de biomassa en els seus edificis. Amb l’objectiu de mobilitzar fins a 9 milions d’euros en eficiència energètica en edificis (inclou calderes i xarxes de calor), i 6 milions d’euros en enllumenat públic, en el dia d’avui ofereix assistència a setanta-vuit municipis de les comarques de Girona, que consisteix en la realització d’estudis de viabilitat i la redacció de projectes i plecs de licitació.
El servei de Medi ambient de la Diputació de Girona ofereix també assistència tècnica als municipis per planificar i potenciar actuacions forestals de prevenció d’incendis i d’adaptació al canvi climàtic que permetin crear cadenes locals de producció i consum de biomassa, garantint així que tota l’estella emprada en les instal•lacions subvencionades procedeixi de la gestió forestal sostenible. 
Es realitza un seguiment i una valoració de les instal·lacions 
Mitjançant un encàrrec al Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, es du a terme l’estudi i el seguiment de calderes i xarxes de biomassa instal·lades a Girona amb l’objectiu d’avaluar el funcionament de les noves instal·lacions de biomassa i el grau de satisfacció dels seus usuaris, així com el consum d’estella local procedent de la gestió forestal sostenible. 
Els primers resultats d’aquest treball mostren un bon funcionament de les instal·lacions avaluades i, alhora, un alt grau de satisfacció dels seus usuaris, així com el  subministrament adequat amb estella forestal procedent de la gestió forestal sostenible d’àmbit local. És destacable l’important estalvi econòmic que ha representat el canvi de combustibles fòssils a biomassa forestal, superior al 50 % de reducció de la despesa.
De l’estudi se’n desprèn, d’una banda, que el moment de posada en marxa d’aquestes instal·lacions és el que requereix un seguiment tècnic més acurat i, de l’altra, que seria interessant realitzar actuacions de formació per als responsables dels edificis calefactats. Igualment, és clau un bon disseny de la instal·lació, principalment de la sitja d’estella per garantir-ne un bon funcionament.
Des de la posada en marxa del «Beenergi», es treballa amb contractes integrals, en els quals es licita l’obra, i també el servei de manteniment i el subministrament d’estella. D’aquesta manera, l’ajuntament disposa d’un sol interlocutor que es responsabilitza del bon funcionament de la instal·lació. Per garantir el subministrament de l’estella local i procedent de la gestió forestal sostenible, s’incorpora aquest concepte en els plecs de licitació.
La Diputació treballa per unes comarques gironines amb un futur més sostenible 
S’ha fet un important camí en la promoció de la biomassa a les comarques gironines, i cal considerar els passos fets com un bon inici per aconseguir que l’energia moderna sigui renovable, accessible, fiable, neta i que ens permeti dinamitzar l’economia verda local.
Resta, tanmateix, un gran potencial de noves instal·lacions de biomassa en els municipis gironins. L’estudi realitzat recentment en col·laboració amb el Clúster de Biomassa de Catalunya identifica les comarques del Gironès, el Baix Empordà i la Selva com les comarques amb un major potencial. Alhora, posa en relleu l’alt interès econòmic i ambiental del fet de potenciar les xarxes de calor a escala municipal, amb un potencial de connexió de més de 500 edificis públics municipals gironins que es podrien escalfar a partir de biomassa, equivalent a una potència total instal·lada de 57.069 kW i a un consum de 75.000 m3 d’estella forestal local.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.