GIRONA • Gironès

La Diputació de Girona destinarà 80.000 euros per ajudar els municipis gironins a ser més sostenibles

0
1848

La Diputació de Girona destinarà enguany 80.000 euros als municipis gironins perquè puguin orientar les seves polítiques públiques cap a l’assoliment de l’Agenda 2030 i els objectius de desenvolupament sostenible (ODS). L’anunci s’ha fet aquest dilluns, l’endemà del Dia Mundial d’Acció pels ODS, el 25 de setembre. 

Els ajuntaments beneficiaris d’aquest ajut seran el d’Anglès, Arbúcies, Banyoles, Blanes, Celrà, Olot, Palamós, Ripoll, Sant Hilari de Sacalm i Santa Coloma de Farners, que percebran 8.000 euros cadascun per redactar plans estratègics i formar el seu personal en les quatre vessants de la sostenibilitat (economia, societat, medi ambient i bon govern).

Aquest és el segon any que la Diputació de Girona atorga aquesta subvenció, que l’any passat va ser de 63.360 euros i que enguany ha augmentat fins als 80.000 euros. «Hem decidit destinar-hi més recursos econòmics per donar resposta a la creixent demanda dels ajuntaments de tenir eines que els ajudin a treballar cap a la sostenibilitat», ha destacat el president de la Diputació, Miquel Noguer.

Demarcació Sostenible DDGI 2030 i servei als ajuntaments

Joan Fàbrega, diputat de Desenvolupament Sostenible de la Diputació, ha explicat que, a banda de donar suport econòmic als ajuntaments, la institució està treballant en la creació de la xarxa Demarcació Sostenible DDGI 2030, que  impulsarà el treball conjunt d’administracions públiques, sindicats, patronals, tercer sector, universitats i ciutadania per a l’assoliment dels ODS. «Per poder aconseguir el compliment dels ODS cal que tots els estaments de la societat treballem plegats. És per això que volem treballar en xarxa, de manera que puguem posar en comú i consensuar objectius, estratègies i actuacions», ha assenyalat Joan Fàbrega. Mitjançant aquesta xarxa, la Diputació també oferirà un servei d’assessorament tècnic als ajuntaments i consells comarcals, amb actuacions que aniran des d’alinear el pressupost municipal amb els ODS fins a promoure accions de sensibilització amb l’Agenda 2030. 

L’Agenda 2030 i els disset ODS

L’Agenda 2030 va ser aprovada l’any 2015 per les Nacions Unides i estableix disset objectius de desenvolupament sostenible a assolir per al 2030. Així mateix, per tal de concretar el compliment dels objectius, marca 169 fites i 232 indicadors de seguiment. Es tracta d’un full de ruta global sense precedent previ que, en el seu preàmbul, especifica que està adoptat des de la consciència de «poder ser la primera generació que aconsegueixi posar fi a la pobresa, i l’última que encara tingui possibilitats de salvar el planeta».

Els tres àmbits principals en què incideix l’Agenda són el creixement econòmic sostenible, la cura del medi ambient i la inclusió social, i els seus objectius s’emmarquen en cinc àmbits (les cinc P): persones, planeta, prosperitat, pau i aliances (partnership, en anglès).
 
Els disset objectius són els següents:

  1. Erradicar la pobresa a tot el món i en totes les seves formes.
  2. Posar fi a la fam, assolir la seguretat alimentària i la millora de la nutrició, i promoure l’agricultura sostenible.
  3. Garantir una vida sana i promoure el benestar per a totes les persones en totes les edats.
  4. Garantir una educació inclusiva, equitativa i de qualitat, i promoure oportunitats d’aprenentatge durant tota la vida per a tothom.
  5. Aconseguir la igualtat de gènere i empoderar totes les dones i les nenes.
  6. Garantir la disponibilitat i una gestió sostenible de l’aigua i el sanejament per a totes les persones.
  7. Garantir l’accés a una energia assequible, segura, sostenible i moderna per a totes les persones.
  8. Promoure el creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible, l’ocupació plena i productiva i el treball digne per a tothom. 
  9. Construir infraestructures resilients, promoure la industrialització inclusiva i sostenible i fomentar la innovació.
  10. Reduir la desigualtat en i entre els països.
  11. Aconseguir que les ciutats i els assentaments humans siguin inclusius, segurs, resilients i sostenibles.
  12. Garantir modalitats de consum i producció sostenibles.
  13. Adoptar mesures urgents per combatre el canvi climàtic i els seus efectes.
  14. Conservar i utilitzar de manera sostenible els oceans, mars i recursos marins per al desenvolupament sostenible.
  15. Protegir, restaurar i promoure l’ús sostenible dels ecosistemes terrestres, gestionar els boscos de manera sostenible, combatre la desertificació, aturar i revertir la degradació del sòl, i aturar la pèrdua de biodiversitat.
  16. Promoure societats pacífiques i inclusives per aconseguir un desenvolupament sostenible, proporcionar accés a la justícia per a totes les persones i desenvolupar institucions eficaces, responsables i inclusives a tots els nivells.
  17. Enfortir els mitjans per implementar i revitalitzar l’Aliança Mundial per al Desenvolupament Sostenible.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.