El document, titulat «Actuacions davant l’ocupació irregular d’immobles des d’una perspectiva local», el poden sol·licitar els ens locals de la demarcació d Girona per mitjà del web de la Diputació
Foto de la trobada d’alcaldes dins la jornada d’ocupacions irregulars organitzada per la Diputació de Girona (març 2017).
La Diputació també ofereix assessorament en matèria d’ocupació d’habitatges i la possibilitat que diferents ajuntaments i consells comarcals puguin compartir els projectes propis
La Diputació de Girona ha posat a disposició d’ajuntaments i consells comarcals un document que recull les actuacions que es poden dur a terme, des d’una perspectiva local, davant l’ocupació irregular d’immobles. Tal com ha explicat el diputat Fermí Santamaria «es tracta d’un document que neix amb l’objectiu d’aportar solucions a un tema que és difícil d’abastar per part dels ajuntaments.
Després de rebre consultes en relació amb la preocupació de diferents municipis, vam començar a treballar per poder donar-los suport. El resultat és un document informatiu del ventall d’opcions que es poden dur a terme des de les àrees de Padró, Serveis Socials, Urbanisme i Serveis Tècnics, Policia Local i serveis d’Habitatge.
Després de rebre consultes en relació amb la preocupació de diferents municipis, vam començar a treballar per poder donar-los suport. El resultat és un document informatiu del ventall d’opcions que es poden dur a terme des de les àrees de Padró, Serveis Socials, Urbanisme i Serveis Tècnics, Policia Local i serveis d’Habitatge.
A més a més, s’informa sobre els procediments de mediació per a la regularització, desallotjament o reallotjament. Amb tota aquesta informació hem intentat facilitar el màxim de documentació actualitzada sobre la problemàtica, i destaquem la importància de vincular-ho amb les polítiques d’habitatge buit i de manteniment del parc d’habitatges».
Prèviament, el document ha estat presentat per la tècnica en Habitatge de la Diputació de Girona, Anna Pla, en el Congrés Internacional sobre Aspectes Legals de l’habitatge i a les jornades «L’ocupació d’habitatges. Un repte en l’agenda pública. Anàlisi de les polítiques de sòl i habitatge en temps incerts» a Barcelona.
La Diputació ofereix, als ens locals de la demarcació de Girona, la possibilitat de sol·licitar el document per mitjà del seu web (http://bit.ly/2r3I0JI). A més a més, conté el marc normatiu aplicable a aquesta situació i ofereix documentació estandarditzada. D’aquesta manera, els consistoris podran disposar de la informació necessària per poder treballar i desenvolupar accions segons les necessitats, capacitats i voluntats d’actuació que tinguin.
El redactat, de caràcter orientatiu, s’ha conformat a partir de les aportacions fetes pel Grup de Treball d’Ocupacions Irregulars, constituït el 24 de gener d’enguany i format per tècnics d’ajuntaments gironins, de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya de la Generalitat, del Col·legi d’Advocats de Girona, per diversos mediadors del Servei d’Intermediació de la Selva i amb la col·laboració de la Universitat de Girona, que hi participa des del Departament de Dret Públic. Aquest grup de treball s’ha reunit durant el primer trimestre de l’any per tancar la primera versió del document, la qual s’anirà actualitzant amb les incorporacions de nova legislació i experiències dels ajuntaments que hi col·laboren. A més a més, aquest darrer mes s’hi ha incorporat la Diputació de Barcelona.
La Diputació de Girona també ofereix assessorament en matèria d’ocupació irregular d’immobles, i la possibilitat de participar en un debat en què diferents ajuntaments i consells comarcals poden compartir-hi experiències, actuacions i projectes.?
Sobre el document «Actuacions davant l’ocupació irregular d’immobles des d’una perspectiva local»
Per una banda, el document que facilita la Diputació de Girona inclou informació sobre la normativa general (d’àmbit europeu, autonòmic i estatal) i les normes connexes. Per l’altra, el redactat també detalla el que s’entén per ocupació irregular d’un immoble, les possibilitats d’actuació de què disposen els ajuntaments i consells comarcals, els procediments per a ocupacions irregulars d’habitatges cedits i/o gestionats per les administracions públiques o les actuacions jurídiques possibles que els consistoris poden emprendre, entre altres informacions.