GIRONA • Gironès

La Diputació de Girona i la Universitat de Girona presenten els tres nous projectes PECT a la demarcació

0
1400

«Girona, sistema alimentari sostenible», «Girona, innovació social i digital: noves respostes davant els reptes del mil·lenni» i «Girona, patrimoni actiu» són els projectes aprovats per la Generalitat en aquesta segona convocatòria

El pressupost total dels projectes s’acosta als deu milions d’euros, dels quals la Diputació n’aporta 2,5 milions (el 25 %) i n’assumeix la coordinació

L’auditori Narcís Monturiol del Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona (UdG) ha estat l’escenari aquest dimarts a la tarda de la presentació dels tres nous projectes d’especialització i competitivitat territorial (PECT) que es posaran en funcionament a les comarques gironines després que la Generalitat de Catalunya així ho aprovés el mes d’abril passat.

En aquesta segona convocatòria, les propostes que han rebut el vistiplau són «Girona, sistema alimentari disponible», «Girona, innovació social i digital: noves respostes davant els reptes del mil·lenni» i «Girona, patrimoni actiu». El pressupost total dels tres projectes és de gairebé deu milions d’euros (9.733.244,78 euros), dels quals, en cadascun d’ells, la meitat estan finançats pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER); el 25 %, per la Diputació de Girona, que també n’assumirà la coordinació, i l’altre 25 %, per les mateixes entitats o administracions implicades. 

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha recalcat que la corporació «ha apostat fort en els últims anys per obtenir recursos del FEDER que repercutissin en els municipis i les comarques de Girona i que tinguessin impacte en la recuperació econòmica i el reequilibri territorial. En aquest sentit, també hi hem fet una aportació econòmica directa molt important: gairebé sis milions d’euros en la primera convocatòria entre els eixos 4 i 6 del FEDER i els PECT, i ara n’hi posarem 2,5 més en la segona. A més, hem endegat una altra línia, la de pensar, amb els agents del territori, projectes per als fons Next Generation EU».

En l’acte també hi han intervingut la diputada de Programes Europeus, Montserrat Mindan; el rector de la Universitat de Girona, Quim Salvi, i el vicerector de Projectes Estratègics de la Universitat de Girona, Josep Calbó, així com la directora del Campus d’Alimentació i Gastronomia, María del Carmen Carretero. També hi han assistit alcaldes i alcaldesses i representants de les administracions i les entitats implicades.

El rector de la UdG ha subratllat «la singularitat de la xarxa de les quaranta càtedres de la Universitat de Girona repartides per tot el territori» i ha remarcat la tasca dels campus sectorials, «sempre amb la participació de la Diputació de Girona i d’ajuntaments i altres agents del territori». 

Els tres projectes

«Girona, sistema alimentari sostenible» té com a objectiu principal millorar la sostenibilitat econòmica, social i ambiental dels sistemes de producció d’aliments al llarg de tota la cadena de valor a les comarques gironines. Aquest PECT permet aplicar solucions innovadores a l’amenaça que implica el canvi climàtic en la producció d’aliments de forma rendible i implementar millores com la producció ecològica i de proximitat amb valor afegit superant dificultats de distribució o competència deslleial.

Les vuit actuacions les portaran a terme la Universitat de Girona, l’IRTA, Unió de Pagesos, la Fundació Drissa, la Fundació Mas Xirgu, la Fundació Emys, la DO Empordà i l’Ajuntament de Riudellots de la Selva. El pressupost és de 3.148.126,90 euros. A més, la Fundació el 7 d’Astres i el Consell Comarcal de la Selva hi donaran suport sense fer despesa directa. 

«Girona, innovació social i digital: noves respostes als reptes del mil·lenni» pretén aconseguir una demarcació més competitiva en l’ús de les noves tecnologies digitals i processos d’innovació social amb l’objectiu de millorar la vida de les persones. La idea és promoure el replantejament dels models de negoci des dels sectors empresarials i que les administracions públiques dissenyin polítiques públiques més eficaces i eficients. 

En aquest projecte, quatre entitats s’encarregaran de desenvolupar sis actuacions. La Universitat de Girona ho farà en tres i l’Ajuntament de Girona, el de Roses i la Fundació Salut Empordà, en una cadascun. La despesa aprovada és de 3.258.836,30 euros. En aquest cas, cinc entitats hi donen suport sense executar despesa. Es tracta de l’Ajuntament de Salt, el de Figueres, el Consell Comarcal de l’Alt Empordà, el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa i l’entitat EcoSol. 

Finalment, «Girona, patrimoni actiu» busca engegar iniciatives de desenvolupament territorial que contribueixin al doble objectiu de valorar econòmicament i socialment el patrimoni com a via de generació d’ingressos i ocupació, però també com a garantia i eina per a la conservació i la protecció d’aquest patrimoni. Es tracta de reactivar la gran riquesa patrimonial de les comarques gironines per convertir-la en un recurs clau del desenvolupament territorial. 

Sobre un pressupost total de 3.311.101,58 euros, vuit entitats i institucions desenvoluparan nou actuacions. La Universitat de Girona se n’encarregarà de dues, mentre que en dirigiran una el Consell Comarcal de l’Alt Empordà, els ajuntaments d’Amer, Anglès, Roses i Sant Joan de les Abadesses, la Unió Intersectorial d’Empresaris del Ripollès i l’associació GRETA. Per la seva part, la Fundació Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, la Unió d’Empresaris de la Construcció i ADRINOC (Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-oriental de Catalunya) hi donaran suport sense fer despesa directa. 

«Hem de ressaltar el treball conjunt que s’ha fet quant a planificació, primer, i de negociació i concertació, després, per elaborar projectes que complissin els requisits de les bases de la Generalitat que regulen aquestes subvencions i que també fossin molt importants per a les comarques de Girona», ha subratllat Montserrat Mindan. 

Sobre els projectes d’especialització i competitivitat territorial (PECT)

Els PECT són iniciatives impulsades pel teixit social i econòmic del territori i liderades per les entitats públiques locals (diputacions, ajuntaments, consells comarcals), que articulen projectes per a la transformació econòmica del territori.

Es tracta d’actuacions que estan en sintonia amb les prioritats i els objectius de la RIS3CAT (Estratègia de Desenvolupament Intel·ligent de Catalunya) i que representen una oportunitat de generar activitat econòmica i benestar social a partir d’activitats innovadores i mitjançant la concentració de diversos actors, la participació ciutadana i la implicació dels centres de recerca i coneixement; en el cas dels projectes gironins, molt especialment de la Universitat de Girona. 

En la primera convocatòria, aprovada l’abril del 2018, es va donar llum verda a cinc PECT a les comarques gironines per un valor total de 13.142.928,63 euros.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.