La Diputació de Girona impulsa un manual per incorporar els ODS en l’execució dels contractes públics

0
72

El document, adreçat a ajuntaments i a la resta d’ens locals, facilita que les licitacions disposin de les garanties de sostenibilitat social, econòmica i mediambiental que proposa l’Agenda 2030

S’han dissenyat més de cinquanta clàusules especials alineades amb els disset objectius de desenvolupament sostenible

Des de fa temps la Diputació de Girona treballa per incorporar la sostenibilitat social, econòmica i mediambiental en cadascuna de les seves actuacions, tant internes com externes. Va ser la primera diputació catalana i una de les cinc primeres de l’Estat a alinear el seu pressupost amb els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) i dona suport als municipis de la demarcació perquè puguin orientar les seves polítiques públiques a l’assoliment de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides. 

Ara l’ens supramunicipal encara ha fet un pas més. Acaba de publicar en el seu lloc web un manual que facilita la incorporació dels ODS en els contractes públics. Conté diferents models de clàusules que es poden inserir directament en els plecs de les licitacions. 

En concret, s’han recollit i dissenyat més de cinquanta clàusules alineades amb cadascun dels disset objectius de desenvolupament sostenible, així com les seves recomanacions d’aplicació. Aquestes clàusules són d’accés lliure i gratuït. 

Aquesta iniciativa està dirigida sobretot als ajuntaments i a la resta d’administracions locals. «Implementar els ODS en un ajuntament és sinònim de millora de qualitat dels serveis públics i millora de la confiança institucional, i aplicar-los als procediments de compra pública és una palanca més cap al desenvolupament sostenible dels nostres municipis», ha destacat el diputat de Compra Pública, Joan Plana. 

El diputat d’ODS i Patrimoni Natural, Nil Papiol, hi ha afegit: «Era important dotar d’eines legals el món municipal per tal que tingui més capacitat per implementar els objectius de desenvolupament sostenible i l’Agenda 2030. I aprofitar la compra pública per fer més sostenibles els contractes i les adjudicacions dels nostres ajuntaments i consells comarcals és un pas endavant».

Els àmbits d’aplicació

Per fer més accessible l’ús del manual, les clàusules estan estructurades per ODS i, alhora, estan separades segons els tres tipus de contractes principals (obres, serveis i subministraments). 

Per exemple, hi ha set clàusules alineades amb l’ODS 1, «Fi de la pobresa»: contractació de persones en atur, contractació de centres especials de treball, donació de material obsolet a ONG, garantia de condicions laborals, contractació de persones amb discapacitat, productes de comerç just i col·laboració amb entitats locals. 

En aquest sentit, es recomana l’ús i la integració de les icones dels objectius de desenvolupament sostenible en els plecs i els documents de compra pública. Així, ajuden a conscienciar i sensibilitzar les empreses sobre la voluntat de l’administració licitadora perquè els serveis contractats fomentin el desenvolupament sostenible. 

En línies generals, i si no s’especifica el contrari en el redactat, les empreses proveïdores han d’acreditar el compliment d’aquestes condicions especials d’execució.

Aquest manual és una eina de treball viva amb la finalitat que les unitats de contractació o els tècnics responsables dels contractes del món local puguin anar-lo nodrint amb noves clàusules alineades amb els objectius de desenvolupament sostenible per incorporar-los als plecs administratius dels contractes públics. 

Font: Diputació de Girona

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.