GIRONA • Gironès

La Diputació de Girona obre el procés de participació ciutadana en la redacció dels nous PAESC a la demarcació

0
2917

S’han programat vint tallers participatius en línia per plantejar i debatre accions i, després, el recull de propostes seleccionades es penjarà al portal Decidim de la corporació per donar suport a les propostes

Els plans d’acció per a l’energia sostenible i el clima (PAESC) serviran de full de ruta per millorar l’eficiència energètica, utilitzar energies renovables i adaptar el territori al canvi climàtic

La Diputació de Girona, a través del Servei de Medi Ambient, inicia la fase de participació ciutadana en la redacció dels nous PAESC (plans d’acció per a l’energia sostenible i el clima). D’aquesta manera, s’engega la segona etapa en aquest procés, que ha de permetre als municipis de la demarcació disposar l’any que ve d’un document de planificació estratègica i climàtica per a la propera dècada. 

L’objectiu dels PAESC és planificar accions de mitigació i adaptació al canvi climàtic per assolir les darreres directrius de la Comissió Europea d’una reducció del 55 % d’emissions de CO2 d’ara al 2030. 

Per actuar de forma més efectiva i prioritzant criteris ambientals, els municipis gironins s’han agrupat en vint zones (unitats de paisatge) per proposar accions en l’àmbit supramunicipal. Són les següents: Alt Ter, Alta Garrotxa, cap de Creus, Empordanet, estany de Banyoles, Garrotxa d’Empordà, Gavarres, Gavarres marítimes, Guilleries, Montseny, pla de Girona, plana de la Selva, plana d’Empordà, Rocacorba, Salines-Albera i els Aspres, Terraprims, vall cerdana, vall de Camprodon, valls del Freser i valls d’Olot (vegeu els municipis que integren cada unitat de paisatge en el PDF adjunt).

El procés de redacció el porten a terme cinc empreses, sota la supervisió dels tècnics del Servei de Medi Ambient. Els documents s’estan elaborant individualment amb els municipis gironins de menys de 20.000 habitants que ho han sol·licitat i han lliurat tota la documentació. Els nou que tenen més de 20.000 habitants (Girona, Figueres, Blanes, Lloret de Mar, Olot, Salt, Palafrugell, Sant Feliu de Guíxols i Banyoles) redacten els seus propis PAESC, però se’ls ha convidat per la voluntat supramunicipal d’algunes accions. 

Tallers participatius

Des de dimarts que ve, 16 de novembre, i fins al proper 16 de febrer, s’han programat vint tallers participatius en línia -un per cada unitat de paisatge- oberts a la ciutadania. Els dos primeres seran a la unitat de paisatge de l’Alt Ter (dimarts 16) i el cap de Creus (dimecres 17), de les 18 a les 20 h. 

Amb el títol «Carregueu-vos d’energia i decidiu el futur del vostre territori», es presentaran, proposaran i debatran accions supramunicipals incloses en els PAESC. Podeu consultar el calendari de tots els tallers participatius en aquest enllaç: Procés participatiu per a la redacció dels PAESC a comarques gironines – Cilma | Consell d’Iniciatives Locals per al Medi Ambient

El recull de propostes seleccionat es penjarà al portal Decidim, la plataforma digital de participació ciutadana de la Diputació. Un cop finalitzats aquests tallers participatius, s’obrirà un període de trenta dies per fer comentaris i donar suport a les propostes, així com proposar-ne de noves. La voluntat és que els actors dels diferents sectors econòmics (turisme, indústria o comerç, entre d’altres), les entitats socials i la ciutadania participin en aquesta fase del procés per obtenir documents adaptats i consensuats pel territori. Tota la informació es troba en el lloc web següent: https://paesc-decidim.ddgi.cat/.

El resultat d’aquest procés participatiu, amb la validació dels ajuntaments respectius, culminarà en el document final que cada ajuntament haurà d’aprovar en els respectius plens municipals.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.