L’objectiu és el d’ajudar els consistoris a garantir la prestació d’uns serveis de cementiris i funeraris de qualitat i a gestionar-ne les dificultats sobrevingudes, com, per exemple, les relacionades amb els nínxols de titularitat desconeguda.
Imatge de la jornada. Foto: Dip. Girona.
La Diputació de Girona ha presentat aquest matí als ajuntaments gironins el nou Servei d’Assistència als Municipis per a la Gestió de Cementiris i Serveis Funeraris, un programa creat amb l’objectiu d’ajudar els consistoris a garantir la prestació d’uns serveis de cementiris i funeraris de qualitat i a gestionar-ne les dificultats sobrevingudes, com, per exemple, les relacionades amb els nínxols de titularitat desconeguda.
L’explicació del nou servei s’ha fet mitjançant una jornada que ha tingut lloc a la Casa de Cultura de Girona, a la qual han assistit un centenar de càrrecs electes locals, secretaris interventors, tècnics i altres professionals de l’Administració local. Fermí Santamaria, vicepresident de la Diputació, ha explicat que «hem decidit crear aquest servei arran de les inquietuds mostrades pels ajuntaments en aquesta matèria» i ha recordat que «la Diputació ha de fer d’ajuntament gran, d’ajuntament d’ajuntaments».
Suport tècnic, material i formatiu
L’ajut que la Diputació oferirà als municipis que s’acullin al servei consistirà, primer, a fer un inventari del cementiri o cementiris que tingui el municipi per tal de disposar de les dades actualitzades i informatitzades de difunts i de titulars de les unitats d’enterrament. Tot seguit es posaran a disposició de l’ajuntament un seguit de recursos:
— Cens de cementiris i serveis funeraris de la demarcació de Girona.
— Inventari dels cementiris municipals (s’obtindrà i s’ordenarà tota la informació relacionada amb les unitats d’enterrament que formen part del cementiri: difunts, titulars…).
— Aplicació informàtica de gestió de cementiris municipals.
— Assessorament tècnic i jurídic en l’àmbit de la gestió de cementiris i serveis funeraris.
— Estudis de costos de manteniment de cementiris municipals i de la gestió econòmica del servei.
— Recull de normativa, modelització i documents rellevants per a la gestió de cementiris i serveis funeraris.
— Formació en l’àmbit de la gestió dels cementiris municipals i dels serveis funeraris.
Durant la jornada també s’ha explicat el règim jurídic del servei públic de cementiris i el dels serveis funeraris. També s’ha aprofundit sobre els problemes en relació amb les concessions i les formes de gestió, i sobre qüestions relacionades amb la liberalització dels serveis funeraris.
L’actuació neix de la voluntat política manifestada en l’acord del Ple del 18 d’abril del 2017, relatiu a l’elaboració d’un cens de cementiris i serveis funeraris, i de les necessitats dels municipis de rebre assessorament i assistència en aquesta matèria.