GIRONA • Gironès

La Diputació de Girona s’implica en el LIFE AgroForAdapt per adaptar l’agricultura i la gestió forestal al canvi climàtic

0
3084

El projecte durarà cinc anys i promourà sistemes agroforestals, que pretenen compatibilitzar la millora de la productivitat i de la biodiversitat, i són més resilients al canvi climàtic

A les comarques gironines, s’hi portaran a terme actuacions en 85 hectàrees, a la finca Camps i Armet de Monells i a Can Vilallonga, de Cassà de la Selva

El projecte LIFE AgroForAdapt vol avaluar i demostrar que els sistemes agroforestals poden ser una eina clau per a l’adaptació al canvi climàtic dels sectors agrícola, ramader i forestal.  Els sistemes agroforestals són la combinació de vegetació llenyosa en sistemes agrícoles o ramaders per obtenir beneficis de les interaccions que en resulten. Concretament, el projecte se centra en dos tipus de sistemes agroforestals: la combinació d’arbres i arbustos amb cultius agrícoles (silvoarables) i la combinació del pasturatge en terrenys amb usos forestals (silvopastorals). 

Aquests ecosistemes es fonamenten en un aprofitament més eficient de l’ús dels recursos (llum, aigua i nutrients del sòl) que augmenta la productivitat de les finques. A més, s’ha comprovat que aquests sistemes permeten protegir el sòl, augmentar-ne la biodiversitat i reduir-hi els impactes de les sequeres i la vulnerabilitat a incendis forestals fent-los molt més resilients al canvi climàtic que els sistemes convencionals d’agricultura, ramaderia i silvicultura.

Per demostrar-ho es treballarà en més de setanta finques (més de 800 hectàrees en total) de Catalunya, Castella i Lleó i la França mediterrània implementant sistemes agroforestals demostratius, i se’n farà un seguiment per estudiar-ne els diversos indicadors. El seguiment inclou indicadors de productivitat i rendibilitat, la vulnerabilitat davant incendis forestals i la sequera, el balanç de carboni i la biodiversitat, entre altres serveis ecosistèmics. 

El paper de la Diputació de Girona

Dins aquestes accions, d’una banda, la finca Camps i Armet (Monells) de la Diputació de Girona acollirà actuacions en 16 hectàrees de parcel·les de conreu que són gestionades per l’IRTA, a través d’un acord de col·laboració.

Les actuacions preveuen l’addició d’arbres i marges arbustius propis del paisatge d’aquest sector del Baix Empordà i l’adequació de marges multifuncionals per potenciar els serveis ecosistèmics que la biodiversitat presta en els espais agrícoles, així com la contribució a la productivitat. 

D’altra banda, també es duran a terme actuacions silvopastorals en 49 hectàrees de bosc que gestiona la Diputació a Monells i en 20 hectàrees de la finca de Can Vilallonga, a Cassà de la Selva, per fomentar la pastura extensiva i prevenir els focs forestals. Aquestes actuacions preveuen introduir l’ús pastoral al bosc per reduir-ne la vulnerabilitat als incendis i generar productes alimentaris d’alt valor afegit.

Aquest projecte, que es va iniciar l’octubre passat, durarà cinc anys. Els primers es dedicaran a dissenyar i implementar els sistemes demostratius, i més endavant s’aniran generant eines i publicacions amb voluntat de fomentar la replicabilitat, l’interès comercial i la representació a la normativa d’aquests sistemes, per tal de promoure la seva visibilitat i adopció dins els sectors agrícola, ramader i forestal.

Cofinançat pel programa LIFE de la Unió Europea, el projecte té un enfocament multidisciplinari i transnacional, amb vuit beneficiaris: Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (coordinador), Agresta, Agroof, Àrea Metropolitana de Barcelona, Generalitat de Catalunya (Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural), Diputació de Barcelona, Diputació de Girona i Fundació Emys. També compta amb el suport de la Diputació de Tarragona, com a entitat cofinançadora. 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.