21.02.13 – LLEIDA • Segrià

La Diputació de Lleida aprova una declaració institucional de rebuig a l’avantprojecte de llei de reforma de l’administració local

0
332

El text assegura que "vulnera l’autonomia local", esdevé "un intent de recentralització" i no preveu "cap millora" en el finançament dels ajuntaments


Tots els grups a excepció del PP han donat suport a la declaració de rebuig a l’avantprojecte de reforma de l’administració local.
El ple de la Diputació de Lleida ha aprovat una declaració institucional per mostrar el rebuig de l’ens a l’avantprojecte de Llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local presentat pel govern de l’Estat. Entre altres arguments, el text denuncia que l’avantprojecte "vulnera l’autonomia local" i esdevé "un intent de recentralització" ja que suposa una "invasió" per part de l’Estat de competències de la Generalitat, a més de no preveure "cap millora" en el finançament de les hisendes locals. La moció s’ha aprovat amb el suport de tots els grups, CiU, CDA, PSC i ERC, a excepció del PP, que hi ha votat en contra en considerar que l’objectiu de la llei és "alleugerir el deute que tenen els ajuntaments".
El ple ordinari de la Diputació de Lleida corresponent al mes de febrer ha aprovat una declaració institucional en contra de l’avantprojecte de Llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local. El text mostra el "rebuig total" de la institució a l’avantprojecte presentat pel Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques perquè "vulnera l’autonomia local, les competències que l’Estatut atorga a la Generalitat i al Parlament" i per ser "un intent de recentralització del model d’administració local català". Així mateix, insta el Govern a defensar les competències que li dóna l’Estatut en l’àmbit del règim local i expressa el suport de la Diputació "en totes aquelles mesures que calgui emprendre per exercir aquesta defensa".   
Durant la defensa de la declaració, CiU, CDA, PSC i ERC han criticat que l’avantprojecte responsabilitza l’administració local del deute públic que té l’estat espanyol, quan només representa un 5% del total d’aquest deute. El portaveu d’ERC, Jaume Gilabert, ha qualificat el text com "una absoluta involució de l’autonomia municipal", mentre Miquel Aguilà del PSC i Rosa Pujol de CiU l’han qualificat "d’atemptat en tota regla" i de "cop d’estat" contra l’autonomia local. En canvi, el PP ha assegurat que amb l’avantprojecte "no es perd la identit local" i que no suposa "una invasió de competències", si no que vol "alleugerir el deute dels ajuntaments. Així mateix, el portaveu popular ha remarcat que "només seran intevringuts aquells municipis que gastin més d’allò que ingressen".
En aquest sentit, el president de la Diputació, Joan Reñé, ha afirmat l’avantprojecte no preveu "cap millora" en el finançament local, que és "la gran mancança de l’administració local", aspecte en què han coincidit la resta de grups que han sonat suport a la declaració. El president de la Diputació també ha recordat que l’estudi que va encarregar l’ens a la Universitat de Lleida demostra la viabilitat de tots els petits municipis de la demarcació.  
A més, Reñé ha alertat que en cas que s’acabés aplicant l’avantprojecte tal com el va presentar l’executiu espanyol, podria suposar que s’eliminin la prestació d’alguns serveis per part dels ens locals, el que podria afectar a les persones que els estan prestant a les comarques de Lleida, uns 5.821 treballadors municipals, xifra que augmentaria fins els 7.600, si també s’hi comptabilitzen els regidors.  
Els populars, que han estat els únics en votar en contra de la declaració han presentat per la seva part una moció instant la Generalitat a negociar amb l’Estat un nou model de finançament per Catalunya. En el text, els populars asseguren que un nou sistema de finançament "resoldria el problema sistèmic d’insuficiència financera de la Generalitat per atendre les seves competències i impulsar la capacitat de créixer i de competir de l’economia catalana", a més de promoure que els ajuntaments puguin rebre de part de la Generalitat els recursos suficients per poder finançar els serveis que ofereix el món local. La resta de grups han justificat el seu vot en contra perquè no explica com ha de ser aquest nou model i pel fet que la moció només insta la Generalitat a negociar i no l’Estat. ERC i CiU també han criticat la manca de voluntat de diàleg per part del govern espanyol després d’intents com ara el pacte fiscal.  
Moció per un major equilibri territorial de Catalunya 
Altrament, el plenari també ha aprovat una moció presentada per ERC instant la Generalitat a treballar per un major equilibri territorial al país tot fomentant polítiques d’ocupació i d’accessibilitat a l’habitatge a les comarques de Lleida. La moció, aprovada per unanimitat, insta el Govern a fixar preus "més competitius" en el sòl industrial per afavorir la implantació d’empreses a la demarcació i, també, a negociar amb les entitats bancàries perquè donin sortida mitjançant la fórmula del lloguer social a l’important estoc d’habitatges buits que hi ha a les comarques lleidatanes.    
Informe de morositat 
Durant la sessió, Reñé ha explicat que la Diputació tarda de mitjana actualment uns 55 dies a fer efectiu el pagament de factures a proveïdors, respecte els 61 que trigava, de mitjana, el trimestre passat. En aquest sentit, ha manifestat el compromís de l’equip de govern per reduir durant l’actual mandat el termini fins a un màxim de 45 dies. Així, ha explicat que les 1.300 factures que avala la Diputació només 3 estan a un termeni superiors a tres mesos de pagament, com a conseqüència d’errors en la tramitació, ha explicat Reñé.  
També s’ha reduït en gairebé tots els casos el termini de pagament de patronats i organismes autònoms, tot i que el gruix més important de factures les assumeix la pròpia Diputació. Així, l’IEI tarda de mitjana 46 dies a pagar als seus proveïdors; el Patronat de Turisme, 57; l’Organisme de Promoció Econòmica, 44; mentre que el termini de pagament de l’Organisme de Gestió i Recaptació de Tributs Locals és de 74 dies. 
El ple també ha donat llum verda al reconeixement de crèdits de l’exercici del 2012, amb factures de l’any passat pendents de pagar aquesta anualitat per valor de 399.681,96 euros. També ha autoritzat l’expedient de modificació de crèdits pel qual la Diputació de Lleida destina 15.402 euros a l’adquisició de quatre furgonetes dels serveis tècnics que fins ara tenia llogades amb la modalitat de rènting. D’aquesta manera, l’ens s’estalvia el lloguer i podrà disposar sempre dels vehicles, ja que passen a ser de règim de propietat.    
En un altre punt, tots els grups han aprovat l’addenda per a la modificació del conveni de col·laboració entre el Departament de Cultura , la Diputació de Lleida i els ajuntaments de l’Albi, Arbeca, Castelló de Farfanya i Alt Àneu en matèria de patrimoni arquitectònic. Amb aquesta modificació s’amplia un any el termini que tenen els consistoris per portar a terme les diferents actuacions que preveu el conveni. Així mateix, el plenari també ha donat llum verda per unanimitat a l’acord d’adhesió de la Diputació al Consorci per a la gestió del patrimoni històric de Castellnou d’Ossó, del qual fins ara només formaven part l’Ajuntament i el Consell Comarcal de l’Urgell. 
Altrament, la Diputació de Lleida ha aprovat definitivament el projecte de millora de la carretera LV-7031 que va de les Borges Blanques i Cervià de les Garrigues, exactament entre els quilòmetres 1,2 i 3,7. El ple també ha autoritzat, amb l’abstenció d’ERC, la concessió de compatibilitat al director del patronat de Turisme, Jordi Blanch, per tal que pugui compatibilitzar el seu càrrec amb 3 hores de docència setmanal a la universitat. També ha aprovat la modificació del règim de bestreta reintegrable del seu personal, que passa de 4.500 euros a 6.300.    
Col·laboració amb la construcció del centre de tecnificació de futbol de Torrefarrera 
El ple del mes de febrer també ha autoritzat que la Diputació aporti a l’Ajuntament de Torrefarrera la quantitat de 150.000 euros, que es repartiran en 4 anualitats, per a la primera fase de construcció d’un centre de tecnificació comarcal, que promouen la Federació Catalana de Futbol i l’Ajuntament, amb un pressupost d’1,2 milions d’euros. La Federació aporta a aquesta primera fase 929.000 euros, mentre l’Ajuntament de Torrefarrera ha d’aportar els 271.000 euros restants, als quals també contribuirà la Diputació. La proposta s’ha aprovat amb els vots de tots els grups, tot i que amb algunes consideracions, menys els del PSC que veu que "no és el moment perquè la Diputació pugui destinar recursos a aquest equipament". 
Projecte per minimitzar l’efecte de les allaus sobre les comunicacions al Port de la Bonaigua 
En l’apartat de preguntes, el diputat de CiU, Gerard Sabarich, ha denunciat que les intenses nevades de les darreres setmanes han mantingut obert pocs dies el Port de la Bonaigua, amb les afectacions que això comporta per la mobilitat entre la Val d’Aran i el Pallars, i ha exigit més actuacions que minimitzin els efectes de les nevades sobre les carreteres. Joan Reñé ha explicat que la Diputació està treballant amb el Departament de Territori i Sostenibilitat en aquest sentit per tirar endavant un projecte per minimitzar els efectes de les allaus a les carreteres que suposaria una inversió anual d’1,5 milions d’euros. 
Trasllat del servei de documentació i de l’arxiu a la Caparrella 
Finalment, Reñé també ha explicat, es resposta a una pregunta d’ERC, la voluntat de la  Diputació de Lleida de traslladar i unificar en un mateix espai, a les instal·lacions de la Caparrella, el servei d’arxiu, documentació i llegats de l’ens per tal de "donar-li la consistència adequada" al servei, tot apuntant que aquest trasllat suposarà "un cost mínim" per la Diputació ja que només serà necessari adequar les instal·lacions de la Caparella perquè puguin acollir tota la documentació.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.