El projecte del promotor defineix dos traçats sense especificar si prefereix la via aèria o la soterrada, fet que produeix “indefinició i confusió”, segons l’informe legal presentat per la Diputació als ajuntaments
La Diputació de Lleida, a través del Patronat de Promoció Econòmica, ha coordinat la presentació d’al·legacions de 17 municipis de les comarques del Segrià, les Garrigues i el Pla d’Urgell contra el projecte d’una nova Línia d’Alta Tensió, anomenada PEol-932 AC, que contempla l’evacuació de l’energia generada per cinc parcs eòlics previstos al Baix Cinca i els Monegres fins a Tarragona a través de les comarques de Ponent.
L’origen de la línia d’evacuació són els parcs eòlics Sigfrida (14,86 MWins), Sigrun (14,86 MWins), Sueva (14,86 MWins), Brunilda (14,86 MWins), Hervor (14,86 MWins) i Mist (14,86 MWins). El projecte de línia per evacuar aquesta energia contempla dos traçats alternatius, un per via aèria de 84,635 km i un segon de 14,447 km per via aèria i altres 80,865 km de línia soterrada.
Els municipis afectats pel traçat del PEol-932 AC són Torres de Segre, Alcarràs, Lleida, Albatàrrec, Artesa de Lleida i Puigverd de Lleida, a la comarca del Segrià; Juneda, les Borges Blanques, Puiggròs, Arbeca, els Omellons, l’Espluga Calba, Fulleda, l’Albi, Vinaixa i Tarrés; de les Garrigues; i Torregrossa, al Pla d’Urgell.
La Diputació ha presentat als municipis afectats un model d’al·legació davant el Ministeri d’Indústria i Energia en base a un informe jurídic que es sustenta sobre la “indefinició i confusió” que genera el projecte, donat que “el promotor ha inclòs en el tràmit d’informació pública els avantprojectes tant de l’alternativa A com de la B”, “sense determinar quina és l’escollida tot i que demana autorització per tots dos”. Aquesta indefinició “porta a confusió i indueix a dubtes raonables en quant a l’abast de l’autorització”, ja que es podria donar a entendre que “en cas de ser autoritzat el projecte per l’òrgan competent es donarien per aprovades ambdues alternatives”.
El procés d’informació pública de l’estudi d’impacte ambiental finalitza demà, 5 de febrer, tot i que la Diputació de Lleida té fins al 4 de març per presentar al·legacions pròpies, que realitzarà de forma més detallada a la dels ajuntaments.
Font: Diputació de Lleida