Barcelona • Barcelonès

La Diputació de Lleida, el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya i l’Ajuntament de Guissona signen l’Acord nacional per a l’Agenda 2030

0
1006

14 d’abril de 2023

Aquest divendres s’ha celebrat a l’auditori del Districte Administratiu de la Generalitat de Catalunya, a Barcelona, la cinquena sessió plenària de l’Aliança Catalunya 2030, en la qual la Diputació de Lleida, el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya i l’Ajuntament de Guissona han signat l’Acord nacional per a l’Agenda 2030. L’Aliança compta ja amb 75 membres compromesos amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) aprovats per les Nacions Unides.

La creació de l’Aliança Catalunya 2030 respon al mandat del Parlament de Catalunya d’impulsar una aliança d’actors públics i privats que, ha­vent subscrit l’Acord nacional per a l’Agenda 2030 a Catalunya, contribueixin a la localització a Cata­lunya dels ODS per mitjà de compromisos concrets. El Govern va aprovar l’Acord nacional per a l’Agenda 2030 el 18 de febrer de 2020, un document que ofereix una visió compartida sobre com contribuir a avan­çar en la consecució dels ODS i que defineix el paper i el compromís que han d’adquirir els diferents agents socials de Catalunya per assolir-los.

Durant la reunió s’ha explicat, entre altres, l’Estratègia Catalana d’Adaptació al Canvi Climàtic (ESCACC), que el Govern va aprovar el passat mes de gener. El document estableix les directrius estratègiques que les polítiques públiques sectorials han de seguir per reduir la vulnerabilitat al fenomen a través de 312 mesures concretes establertes per facilitar l’adaptació dels entorns naturals, les activitats socioeconòmiques i el territori als nous escenaris ambientals.

L’ESCACC30 assumeix els vincles que hi ha entre les crisis ecològica i climàtica, tal com han evidenciat les institucions internacionals més rellevants en matèria de conservació de la natura, com la Secretaria del Conveni de Diversitat Biològica de les Nacions Unides, la Plataforma intergovernamental sobre biodiversitat i serveis ecosistèmics (IPBES) i la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN). Unes institucions que han manifestat que la conservació i la millora de la biodiversitat ha d’esdevenir una de les eines més efectives de què disposem per ajudar a esmorteir els efectes del canvi climàtic d’origen antropogènic, que genera uns impactes i uns riscos que poden superar els límits d’adaptació de la societat i els ecosistemes.

Des del punt de vista del plantejament estructural de l’ESCACC30, la consecució dels objectius de reducció de la vulnerabilitat de l’àmbit socioeconòmic i territorial estan condicionats per la prevalença i l’assoliment dels objectius operatius dels sistemes naturals (biodiversitat, aigua, boscos i ecosistemes marins). Aquesta dependència està en plena sintonia amb les interconnexions entre els ODS i el seu caràcter integrat.

Font: Govern

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.