Se celebrarà els dies 30 i 31 de març al Palau de Congressos-la Llotja, proposant respostes i models d’èxit de diferents territoris que siguin d’utilitat per a les institucions catalanes
Lleida, 3 de març de 2023
El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; el vicepresident primer, Jordi Latorre; el subdelegat del govern espanyol a Lleida, José Crespín; el director general d’Administració Local, Bernat Valls; el responsable de la Càtedra d’Estudis Socieconòmics i Despoblament del Territori de Lleida, Jordi Garreta, i el vocal del Comitè Executiu de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), Jaume Pané, han presentat aquest divendres el primer Congrés Català de Repoblament, que se celebrarà al Palau de Congressos-la Llotja els dies 30 i 31 de març.
La iniciativa –impulsada per la Diputació de Lleida– es presenta amb voluntat de permanència i d’esdevenir el hub d’idees, projectes, experiències d’èxit i respostes útils a la crisi del despoblament, situant-se així com a referència en aquest àmbit.
Així ho ha aprovat aquest divendres l’equip de treball format per les diputacions catalanes, les associacions municipalistes del país que treballen sobre el terreny, conjuntament amb la Generalitat de Catalunya i la Secretaria d’Estat per al Repte Demogràfic, en un exercici d’espai institucional ampli de cooperació i treball conjunt poc habitual.
El congrés està destinat a càrrecs electes, alcaldesses i alcaldes, equips municipals, personal tècnic que hi estigui treballant, i també és obert a docents, investigadors i estudiantat interessant en la temàtica. L’objectiu del congrés és oferir un horitzó d’esperança davant la crua realitat, i tindrà unes línies principals de treball com són l’habitatge, noves aliances i desenvolupament rural, i bones pràctiques i consideracions sobre serveis bàsics i de proximitat.
El president de la Diputació ha destacat que “lluitar contra el despoblament, o millor dit, afavorir l’arrelament de projectes de vida al territori, necessita de l’activació de polítiques transversals i, també, de la implicació col·laborativa d’administracions i entitats, ja que és un objectiu que ens interpel·la a tots com a societat”. S’ha felicitat perquè essent aquest un dels primers objectius que es va marcar l’actual govern de la Diputació “veurem els fruits de tant treball fet a l’ombra amb la convocatòria d’un congrés inèdit en el qual buscarem no només analitzar el perquè del despoblament, sinó quines estratègies conjuntes ens han de servir per donar el tomb a la situació i mostrar també i posar en comú quines experiències ja s’estan portant a terme”.
El vicepresident primer i diputat responsable de l’Àrea de Planificació i Cooperació Municipal i de l’organització del congrés, Jordi Latorre, ha defensat que “el despoblament –que té cara, fesomia, ànima i geografia humana, sobretot, de les comarques de Lleida i el Pirineu– és un fenomen que ve de lluny però que només podrem guanyar amb l’esforç de totes les institucions: local, comarcal, territorial, nacional, estatal i internacional”. Ha afegit que “el d’avui és un primer pas fonamental perquè totes les institucions alineïn les polítiques públiques respectives i assegurar així que la vida, el futur, l’esperança i la raó guanyin definitivament al despoblament.”
José Crespín ha destacat que “celebrem el congrés en el territori lamentablement més idoni per parlar de repoblament. Les dades mostren que 200 municipis de Catalunya tenen un risc elevat de despoblament i el 40% es troben a la província de Lleida. Per tant, és el territori més adequat per impulsar aquest debat”.
Bernat Valls, de la seva part, s’ha felicitat que espais com el que es presenten avui, són importants, perquè posen sobre la taula la possibilitat que hi hagi diàleg i que avanci, de forma que acabi essent permanent i que aconseguim solucions definitives”.
Jordi Garreta ha explicat que la Càtedra ja fa quatre anys que treballa “i ens fa veure la situació que tenim ara, que realment fa que ens preocupem, d’aquí la iniciativa de la Diputació per intentar revertir en la mesura del possible –és complicat– però sempre amb la vostra ajuda, la dels pobles, perquè el que necessita un municipi potser no és el mateix que necessita un altre. D’aquí la complexitat que observem des de la Càtedra”.
Jaume Pané, en nom de l’associacionisme municipal, ha fet referència al fet que la demarcació de Lleida és la més extensa i la menys poblada de Catalunya, “per això, l’agenda municipalista de país hauria d’anar alineada per treballar per tal que tots els municipis vagin a una velocitat”.
Eva Viñolas, diputada de la Diputació de Girona, ha dit, finalment, que “es tracta d’una bona iniciativa de la Diputació de Lleida amb el suport de tots els organismes amb representació al món local a Catalunya. El repoblament és un repte per a tot Catalunya I un problema per a totes i tots. Una solució és possible, treballant en xarxa, escoltant i aprenent de les bones pràctiques consolidades al territori”. Així ha afegit que la Diputació de Girona ha començat el camí amb el Pla Pilot d’Habitatge per a petits municipis. “És possible trobar un equilibri territorial, cal trobar les eines i propostes”.
En la reunió prèvia a la presentació pública del congrés han participat també el director de l’Àrea de Planificació i Cooperació Municipal de la Diputació de Lleida, Víctor Peguera; la diputada-delegada d’assistència a petits municipis, de la Diputació de Girona, Eva Viñolas; la diputada-delegada del Servei d’Ocupació i Emprenedoria, de la Diputació de Tarragona, Carme Ferrer; el director general d’Administració Local, Bernat Valls, i el director general del Consell Assessor sobre el Desenvolupament Sostenible (CADS), i en delegació de la Secretaria d’Agenda Rural, Arnau Queralt; la representant de l’Associació Catalana de Municipis, Sònia Oriola; el president de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), Francesc Lluch; el president d’Eines de Repoblament Rural, Jaume Gilabert, i el representant de l’Associació de Micropobles de Catalunya, Joan Solà.
Tots ells han aprovat el programa del congrés i han apuntat el seu alt valor i alt nivell per situar aquest primer congrés com la referència dels congressos en aquest tema.
Font: Diputació de Lleida