Aquest dimarts han signat un protocol per establir-ne les principals línies d’actuació, com la creació d’un centre específic d’FP d’Esports de muntanya a la Pobla de Segur
També es vol oferir un pla d’estades formatives, destinades a esportistes i a alumnat, i un programa de formació contínua adreçat a diverses entitats i a cossos especials i d’emergència, com ara Mossos d’Esquadra o Bombers de la Generalitat
La Diputació de Lleida, la Generalitat de Catalunya, a través del Departament d’Educació i de la Delegació del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, l’Ajuntament de la Pobla de Segur i l’Ajuntament de la Torre de Capdella, han signat un protocol d’intencions per promoure els ensenyaments professionals d’esports de muntanya a la comarca del Pallars Jussà. L’acte de signatura i de presentació ha tingut lloc aquest matí a l’Ajuntament de la Pobla de Segur, població que acollirà un centre de formació professional específic per a la qualificació professional en esports de muntanya.
La comarca compta amb un entorn natural propici per a les activitats esportives, que és d’interès general per les condicions naturals i les infraestructures existents, i amb l’Institut de la Pobla, que és un referent d’èxit en FP d’esports d’hivern, de muntanya i escalada, fets que han motivat dur a terme aquest protocol. Concretament, l’han signat el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; el director general de Formació Professional Inicial i Ensenyaments de Règim Especial, Joan Lluís Espinós; la delegada territorial del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, Rosa Amorós; l’alcalde de la Pobla, Marc Baró, l’alcalde de la Torre de Capdella, Josep Maria Dalmau, i el vicepresident de la Diputació, Jodri Latorre.
En el torn d’intervencions, Baró ha parlat de l’oportunitat que representarà aquest centre per al futur de la zona i com es potenciarà la pràctica esportiva al Pallars; mentre que Dalmau ha dit que serà un complement perfecte per acabar de donar a conèixer les muntanyes de la Vall Fosca.
Talarn ha destacat, per la seva banda, que aquest és un projecte en el qual la Diputació creu i en el qual cal esmerçar esforços perquè ajuda la gent a arrelar-se al territori. Ha dit que anar distribuint pel territori elements com aquest centre de formació és fonamental per assolir aquesta fita; i ha fet referència al fet que si el territori disposa de muntanyes, rius i altres elements característics, cal aprofitar-los, i fer-ho amb les sinergies de dos ajuntaments com la Pobla de Segur i la Torre de Capdella.
Línies d’actuació
Així doncs, l’objecte d’aquest protocol d’intencions és establir-ne les línies d’actuació, que es concretaran en un futur acord de col·laboració per consolidar a la comarca la l’FP relacionada amb els esports de muntanya. A banda de la creació d’un centre específic, es vol oferir un pla d’estades formatives, destinades a esportistes i a alumnat dels centres educatius, per facilitar l’adquisició de competències professionals relacionades amb aquests esports. També es vol organitzar un programa de formació contínua adreçat a diverses entitats i a cossos especials i d’emergència, com ara Mossos d’Esquadra o Bombers de la Generalitat.
A través del futur acord de col·laboració es vol, doncs, desplegar la formació professional d’Esports de muntanya i crear el centre específic. L’oferta formativa haurà de respondre als criteris generals de la planificació de l’oferta del Departament d’Educació i s’implantarà al nou centre de formació. El conveni preveu la col·laboració de les empreses i organitzacions empresarials de la zona d’influència i del sector, com també de les fundacions i entitats sense afany de lucre que puguin col·laborar.
El futur acord també preveu les següents aportacions per part dels signataris: el Departament d’Educació hi contribuirà amb la formació específica en els diferents àmbits, la Pobla de Segur facilitarà l’edifici i les instal·lacions per ubicar el centre específic, la Torre de Capdella aportarà instal·lacions complementàries per a la formació d’àmbits de Mitja i Alta Muntanya, la Delegació del Govern coordinarà les actuacions tant en l’àmbit local com institucional i la Diputació de Lleida hi donarà suport mitjançant recursos destinats a equipaments i infraestructures.