18.04.12 – LLEIDA • Segrià

La Diputació de Lleida preveu que tots els ens locals disposin divendres dels recursos per al pagament dels seus deutes

0
357

La Diputació de Lleida preveu que divendres tots els ajuntaments i consells comarcals lleidatans disposin ja dels recursos que ha posat a la seva diposició la Diputació per fer front als endarriments que la Generalitat té pedents amb ells. Dels 16 MEUR en ajuts habilitats per la diputació lleidatana, ja se n’havien liquidat més de10 MEUR als ens locals que van presentar les seves sol·licituds abans el 30 de març. El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, confia que aquest mateix divendres tots els ens disposin dels recursos demanats. Dels 231 municipis de la demarcació de Lleida només dos no s’han acollit a aquests ajuts per fer front a la despesa, Almatret i Gimenells i el Pla de la Font.
 
La Diputació de Lleida ja ha aprovat i tramitat tots els documents d’adhesió d’ajuntaments i consells comarcals a les ajudes que ha habilitat la diputació lleidatana per aportar liquiditat als consistoris mitjançant un avançament de diners a compte de la Generalitat, segons Reñé. Les sol·licituds responen l’acord entre els presidents de totes les diputacions catalanes i els presidents de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i de la Federació Catalana de Municipis (FCM), del conveni de col·laboració amb el Govern per desenvolupar el Pla Extraordinari d’Assistència Financera Local.
 
Mitjançant aquest conveni, la Diputació de Lleida es va comprometre a aportar als ajuntaments lleidatans 16 MEUR per a despesa ordinària de llars d’infants, conservatoris, escoles de música, serveis escolars dels consells comarcals i el fons de cooperació local d’ajuntaments i consells. 
 
Reñé ha recordat que una part d’aquests 16 MEUR ja s’havien liquidat fa uns dies. Així, una part dels ens, 142 ajuntaments i 6 consells comarcals que havien presentat la sol·licitud abans del 30 de març ja han rebut els diners que havien sol·licitat i que pugen a 10.845.226,50 euros, un 65% de l’import total de l’assignació. Els 6 MEUR restants està previst que estiguin aquesta setamana a disposició de la resta d’ens locals que han sol·licitat acollir-se a aquests ajuts de finançament, després que la Diputació presentés la setmana passada al Departament d’Economia les sol·licituds dels ajuntaments restants, ha explicat el president de la Diputació de Lleida. 
 
Reñé ha destacat que per la Diputació “és una satisfacció veure l’agilitat amb què tots plegats hem treballat en aquest tema” si és té en compte que “la  situació econòmica dels ajuntaments no és la millor davant la manca de liquiditat per fer front a la despesa ordinària”.   
 
Curs per contenir i reduir la despesa als ens locals 
 
Reñé ha fet aquest anunci en la marc del curs ‘100 mesures concretes per contenir i reduir la despesa als ens locals’ que s’ha iniciat avui a la Diputació de Lleida amb la participció de 72 persones, entre càrrecs electes municipals i tècnics d’ajuntaments i consells comarcals lleidatans. Aquest curs de formació, organitzat per la Diputació, s’encara a millorar l’eficiència i l’eficàcia de les entitats locals en l’àmbit de la gestió de personal, contractació i funcionament administratiu general. Es tracta d’un curs pioner en el sistema d’avaluació, ja que pretén demostrar el rendiment econòmic que té aquesta acció formativa al territori, contrastant l’estalvi final amb el cost del curs. 
 
Entre els seus objectius, el curs vol oferir una sèrie de mesures senzilles per a la millora de l’eficiència, l’eficàcia i la reducció o contenció de la despesa en matèria de personal; conèixer un mètode per avaluar l’impacte de les mesures en la millora de l’organització i dissenyar un Pla d’Acció de Millora de la seva pròpia institució. El curs també inclou la implementació i valoració econòmica de l’execució del Pla d’Acció de Millora, segons ha explicat el director de Recursos Humans de la Diputació, Alexis Guallar. 
 
En la primera jornada del curs, el director de Consultors de Gestió Pública, Miguel García Rescalvo, ha parlat sobre diferents possibilitat per reduir reducció despesa als ens locals. Entre les mesures proposades per millorar l’eficiència i reduir o contenir la despesa en personal, ha parlat d’ajustar la durada de la jornada al previst legalment, controlar l’absentisme o estbalir un màxim d’hores extres.  
 
En contractació, elaborar un pla per identificar contractes específics a substituir per contractes marc o sistemes dinàmics de contractació o crear un registre d’empreses per reduir documents, en el procediment negociat i el contracte menor, han estat altres de les propostes per estalviar en aquest àmbit. Així mateix, García Rescalvo ha proposat  dissenyar i aplicar un sistema senzill de seguiment de l’execució del pressupost per activitats, reduir els certificats al mínim i digitalitzar documentació per estalviar espai i arxiu i prescindir de còpies, serien algunes de les propostes perquè els ens locals siguin més eficients en el funcionament intern i administratiu.  
 
A partir de les propostes presentades avui, entre el 19 d’abril i el 15 de juny, els inscrits en el curs hauran de redactar i entregar el Pla referent al seu municipi. El 25 de juny es farà un taller de solució de dubtes i consultes plantejades durant la realització del Pla d’Acció de Millora. 
 
El 29 de juny el programa preveu el lliurament de la versió definitiva del Pla d’Acció de Millora i entre l’1 de juliol i el 31 de desembre del 2012 els inscrits al curs hauran de fer l’0aplicació del Pla a la seva corporació. Finalment, al gener de 2013 faran una valoració econòmica de l’xecució del Pla per veure quant s’ha pogut estalviar a partir de l’aplicació de les mesures proposades, ha dit Guallar.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.