La Diputació de Tarragona amplia la presència institucional i el servei al Baix Penedès amb l’obertura d’oficines pròpies, a l’antiga Biblioteca Popular del Vendrell

0
11

L’històric edifici, construït per la Mancomunitat de Catalunya l’any 1920, ha acollit durant anys serveis de l’Ajuntament i ara tornarà a ser per a ús de la Diputació, institució que en té la propietat

L’històric edifici de l’antiga Biblioteca Popular del Vendrell acollirà, a partir de les pròximes setmanes, les noves Oficines de la Diputació de Tarragona al Baix Penedès, amb les quals la institució supramunicipal amplia i referma la seva presència en aquesta comarca. L’edifici és de propietat de la Diputació, tot i que durant anys ha estat cedit a l’Ajuntament del Vendrell, en virtut de diferents convenis, per albergar-hi serveis municipals. Ara, tornarà a ser per a ús de la institució supramunicipal.

A les noves oficines s’hi atendrà la ciutadania, i també serà un espai de treball per a tècnics i diputats que presten serveis al Baix Penedès i per a secretaris i interventors que ho necessitin. Així mateix, acollirà serveis d’emprenedoria i ocupació de l’Àrea de Persones i Talent de la Diputació. La presidenta de la institució, Noemí Llauradó, i l’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, han detallat als mitjans de comunicació de la comarca, aquest dimarts, el canvi d’usos de l’edifici i el seu retorn a la Diputació de Tarragona, previst des de l’inici del mandat. A l’acte també han assistit la vicepresidenta Marta Ventura (ocupa la vicepresidència en representació del Baix Penedès) i els diputats Joan Sans, Vale Pino, Eduard Rovira i Jaume Casañas.

La presidenta Noemí Llauradó ha destacat que “ara serem més a prop; és un dia molt important, perquè recuperem aquest espai per donar servei a la gent del Vendrell i de la comarca del Baix Penedès, en base a la nostra voluntat d’equilibri territorial i d’afavorir l’accés als serveis públics, independentment d’on es visqui”. De la seva part, l’alcalde Kenneth Martínez ha agraït aquesta decisió de la Diputació, “que reconeix la idiosincràsia, identitat i particularitat de la comarca”.  

La Diputació de Tarragona i l’Ajuntament del Vendrell han decidit resoldre de mutu acord la cessió d’ús municipal, per la voluntat de totes dues parts de donar-li a l’edifici un altre ús que ampliï la presència de la Diputació a la comarca del Baix Penedès. Anteriorment a l’ús municipal, l’edifici també va ser seu de serveis de la Generalitat i del Consell Comarcal del Baix Penedès.

L’any 2020, es van fer tasques de reparació a la coberta de l’edifici de l’antiga Biblioteca Popular. En concret, es van reparar els elements ornamentals que la coronen, amb una inversió de 10.906,38 €. Aquestes noves dependències de la Diputació al Baix Penedès, situades a la Rambla del Vendrell, se sumen a les 6 oficines de Base-gestió d’ingressos a la comarca: a l’Arboç, la Bisbal del Penedès, Calafell, Cunit, Segur de Calafell i el Vendrell.

Durant la trobada amb la premsa del Baix Penedès, Noemí Llauradó ha aprofitat per repassar diferents projectes a la comarca, executats o en procés, amb el suport de la Diputació, en matèria d’equipaments, i serveis al món local, així com de millores en la xarxa viària local. 

Un edifici emblemàtic creat per la Mancomunitat de Catalunya

La Biblioteca Popular del Vendrell va ser bastida el 1920 com una de les 8 biblioteques populars construïdes arreu del Principat per la Mancomunitat de Catalunya, organisme que va ser creat per les quatre diputacions catalanes per impulsar i modernitzar el país des del punt de vista cultural, educatiu, sanitari, de comunicacions i de serveis. La del Vendrell és obra de l’arquitecte Ramon Puig Gairalt (l’Hospitalet de Llobregat,  1886 – Barcelona,  1937), impulsor d’un noucentisme classicista.

Va ser la sisena biblioteca popular creada a Catalunya i, el 1925, un cop dissolta la Mancomunitat, va quedar reintegrada a la Diputació de Tarragona. A la demarcació de Tarragona, la Mancomunitat també va crear una Biblioteca Popular a Valls, que va ser la primera en construir-se a Catalunya. És també propietat de la Diputació, i actualment l’Ajuntament de Valls la destina a usos culturals.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.