La institució signa un conveni amb els 10 consells comarcals de la demarcació per posar en marxa el Pla de Foment de l’Ocupació 2015, que proporcionarà feina a 50 persones
Foto grupal dels signants del conveni.
Amb l’objectiu de crear ocupació al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre, la Diputació de Tarragona ha posat en marxa el Pla de foment de l’ocupació 2015: una actuació dirigida al conjunt del territori que beneficiarà les 10 comarques de la demarcació.
Aquest Pla es desglossa en els plans d’ocupació comarcals, destinats al condicionament d’entorns naturals i urbans a través d’accions que aniran des del manteniment i adequació de camins fins a l’arranjament de mobiliari urbà. En total, el Pla de Foment de l’Ocupació 2015 representarà una inversió de 552.717,70 euros. Aquesta iniciativa dóna continuïtat als Plans de Foment de l’Ocupació dels anys 2013 i 2014, i pretén oferir resposta a les elevades taxes d’atur existents en general, i en particular a la demarcació de Tarragona.
Per tal d’afavorir el major nombre de persones aturades de la demarcació, els plans d’ocupació que realitza la Diputació tindran una durada de 6 mesos. Cadascun dels plans estarà integrat per 5 persones: 1 responsable i 4 peons, que hauran de ser aturats de llarga durada (mínim 12 mesos). Així mateix, les persones que participin d’aquest pla rebran formació complementària, dirigida a millorar les seves condicions personals i professionals i afavorir la posterior inserció al mercat laboral.
Per materialitzar aquest projecte, el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, ha signat avui el conveni amb els presidents dels 10 consells comarcals del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre: Joan Josep Raventós (Alt Camp), Joaquim Calatayud (Baix Camp), Lluís Soler (Baix Ebre), Joan Olivella (Baix Penedès), Josep Amill (Conca de Barberà), Juan Manuel Martín (Montsià), Joan Carles Garcia (Priorat), Jordi Jardí (Ribera d’Ebre) i Carles Luz (Terra Alta). En representació del Tarragonès hi ha assistit Pere Compte A l’acte de signatura, que ha tingut lloc a la Diputació de Tarragona, també hi han estat presents el diputat delegat de Recursos Humans, Ocupació i Promoció Econòmica de la Diputació, Joan Josep Malràs; el director de l’àrea, Àlex Grau, i els diputats de la institució Joan Plana i Francesc J. Miró.
Un cop rubricat l’acord, Josep Poblet ha destacat la importància de crear sinergies en l’àmbit municipal per tal de beneficiar "els qui més ho necessiten". En aquest sentit, ha afegit, els plans comarcals "contribuiran a reduir l’atur i l’angoixa que pateixen moltes famílies". De la seva part, el president del Consell Comarcal del Baix Camp, en representació de tots els consells, ha agraït a la Diputació la seva aposta continuada pel món local, tant en aquest com en altres àmbits d’actuació".
La Diputació ofereix formació complementària per millorar les competències professionals
En l’execució d’aquest Pla de Foment de l’Ocupació 2015 es proporcionarà als treballadors/es participants formació complementària dirigida a millorar les seves capacitats. Els treballadors/es de cada un dels plans assistiran a un curs de prevenció de riscos laborals (60 hores) i comptaran amb assessorament tècnic dirigit a facilitar la seva inserció en el mercat laboral: actualització del currículum, redacció de documents de presentació, preparació d’entrevistes de feina, etc. A més, quan la tipologia del projecte ho requereixi, s’introduirà un mòdul bàsic de motoserra i desbrossadora.
Diversitat de projectes en matèria d’ocupació
Els darrers anys, la Diputació de Tarragona ha treballat per l’ocupació i per la millora de les capacitats professionals de les persones aturades. Ho ha fet des de diferents perspectives i tractant el tema amb fórmules diverses.
Cronològicament, des de l’any 2007 al 2012, la Corporació fa ús de recursos externs, provinents bàsicament del FSE/Generalitat de Catalunya, i de l’Obra Social “la Caixa”. Aquestes darreres actuacions es caracteritzen per un fort component social, mitjançant la integració laboral de col·lectius en risc d’exclusió, i per la realització, en exclusiva, d’actuacions d’alt valor mediambiental. Es tracta d’una col·laboració que ha perdurat fins avui.
Pel que fa als projectes cofinançats pel Departament d’Empresa i Ocupació/SOC de la Generalitat de Catalunya, es tiren endavant les tipologies establertes per les corresponents convocatòries: Escoles Taller, Cases d’Oficis i Tallers d’Ocupació, en l’àmbit de la formació ocupacional i Plans d’Ocupació i AODL’s (Agents d’Ocupació i Desenvolupament Local), en matèria d’ocupació.
Per la seva naturalesa, els projectes desenvolupats en l’àmbit de la formació ocupacional posen l’accent en l’aprenentatge de continguts teòrics i pràctics que han de facilitar la posterior inserció laboral dels participants, mentre que els Plans d’Ocupació plantegen una gran diversitat d’actuacions a partir de la contractació de persones en situació d’atur.
És a partir de l’any 2009 que la Corporació, adoptant els models de Pla d’Ocupació i Taller d’Ocupació procedents de la Generalitat, intensifica la seva actuació amb el desenvolupament de projectes propis. Progressivament s’observa una menor incidència de l’aportació procedent de la Generalitat i un creixement dels projectes corporatius, fins arribar a l’any 2012, en el qual gairebé tota l’activitat d’aquest àmbit és íntegrament assumida per la Diputació de Tarragona.
L’any 2012, destaquen projectes corporatius que donen suport a diferents serveis interns i que han continuat fins l’actualitat. Per altra banda, l’any 2013 s’inicia el Pla de Foment de l’Ocupació en col·laboració amb els consells comarcals i els parcs naturals de la demarcació. Posteriorment, l’any 2014, s’afegeix als anteriors, el projecte singular Pla d’Ocupació Tivissa 2014 i, per acabar, en l’àmbit de la formació ocupacional dual, el projecte Manteniment d’Edificis i Instal·lacions en col·laboració amb l’Institut Comte de Rius.
En el pressupost d’enguany, està prevista una inversió de 1.114.029,50 €, la qual assegura la continuïtat i el creixement dels projectes que configuren aquest àmbit d’actuació.