10.05.13 – TARRAGONA • Tarragonès

La Diputació de Tarragona i “la Caixa” renoven l’acord per la recuperació d’espais naturals i la inserció social de les persones desafavorides

0
428

Des que es va iniciar aquesta aliança, el 2006, s’han dut a terme 80 actuacions en les quals han participat 491 persones en risc d’exclusió social

El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, i la delegada general de “la Caixa” a Tarragona, Empar Martínez, han renovat avui el seu compromís pel que fa a la conservació dels espais naturals de la demarcació. Des que es va posar en marxa l’acord el 2006, l’entitat financera hi ha destinat 7,5 M €. La inversió per a l’any 2013 és de 450.000 €. 
L’acord entre “la Caixa” i la Diputació de Tarragona per al  2013 potencia dues grans línies d’actuació — els boscos mediterranis i la sensibilització ecològica— i es desenvoluparà a nou comarques de la demarcació. El conveni potencia les actuacions que ajuden a minimitzar els efectes del canvi climàtic i a preservar la biodiversitat.
Les 491 persones en risc d’exclusió social greu que han participat en els treballs fins ara, patien discapacitat psíquica, malaltia mental severa o eren aturats de llarga durada, entre altres col·lectius. Amb la renovació d’aquest acord també es facilitarà l’accés al món laboral als col·lectius de joves que s’estan formant i que es trobaven a l’atur.
Els 9 projectes que es duran a terme el 2013 se centren bàsicament en les accions de prevenció d’incendis, i la recuperació de zones calcinades pel foc com Rasquera o els Ullals de Baltasar, la neteja de rieres, la recuperació de pastures i la conservació de flora autòctona. 
Amb totes aquestes accions l’Obra Social “la Caixa” i la Diputació de Tarragona facilitaran l’accés al món laboral a 51 persones en risc d’exclusió.
El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet i la delegada general de ”la Caixa” a Tarragona, Empar Martínez, han signat avui la renovació del conveni de col·laboració en matèria de protecció d’espais naturals de la demarcació i han valorat molt positivament l’aliança entre la Diputació i l’Obra Social ”la Caixa” per a la integració laboral de col·lectius en risc d’exclusió i la preservació de l’entorn natural de les comarques de Tarragona. A l’acte també hi han pres part el vicepresident de la Diputació de Tarragona Josep Maria Cruset, la diputada Immaculada Costa, el cap del servei de Medi Ambient, Salut Pública i Territori de la Diputació, Josep Maria Prunera, i el director d’Institucions de “la Caixa” a Tarragona, Eduard Gené. 
Durant la seva intervenció, el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, ha donat les gràcies a “la Caixa” per “la permanent complicitat que fa possible la realització d’aquests projectes”, tot destacant el valor d’unes actuacions que es preocupen per donar solucions a les prioritats de cada comarca, i que tenen un doble objectiu: el social i el mediambiental. En aquest sentit, Poblet ha assenyalat “que les actuacions socioambientals han passat a ser una prioritat per la Diputació de Tarragona, a causa dels temps que estem vivint actualment”. Precisament, Poblet ha explicat que la Diputació aportarà enguany un total de 2 milions d’euros a aquest tipus d’actuacions, explicant que, a banda dels projectes impulsats amb “la Caixa”, la institució intercomarcal col·labora amb els Consells Comarcals de la demarcació per fomentar l’ocupació al territori, i coopera amb Càritas Diocesana del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, entre altres accions.
Al seu torn, la delegada general de “la Caixa” a Tarragona, Empar Martínez, ha destacat la col·laboració i entesa entre les entitats que formen part d’aquesta actuació, que pretén afavorir el màxim de persones possible a través de la integració social i laboral i la millora de l’entorn natural. “Es tracta d’un projecte que engloba molts valors”, ha assegurat Martínez, tot recordant que, des de “la Caixa”, estem molt satisfets de poder contribuir en aquesta iniciativa. Finalment, ha agraït a la Diputació de Tarragona l’esforç, el treball i la dedicació que hi ha invertit.
Els bons resultats obtinguts des que es va posar en marxa aquesta iniciativa el 2006, han motivat que totes dues institucions ampliïn el seu compromís, impulsant sobretot les accions que minimitzen els efectes del canvi climàtic. En aquest sentit, destaca l’esforç que es realitzarà en la preservació dels boscos per prevenir incendis forestals i la recuperació dels espais que ja han patit les conseqüències del foc.
Al llarg d’aquest any, s’actuarà a nou comarques de la demarcació de      Tarragona i es duran a terme 9 projectes dividits en els àmbits següents: 
Ribera  d’Ebre
Segona fase dels treballs forestals en terrenys afectats per l’incendi de Rasquera, un Espai d’Interès Natural de les Serres de Cardó. Amb la finalitat d’afavorir el rebrot i la germinació d’herbàcies de la zona cremada s’eliminarà el matollar i els plançons cremats. També s’obriran zones de pastura per tal que hi pugui entrar el bestiar i zones de sembra per millorar la fauna autòctona. 
Baix Camp i Ribera d’Ebre
Recuperació de senders estratègics per a la prevenció d’incendis forestals i ús públic al perímetre de protecció prioritària PPP—ET2 Tivissa—Vandellòs—Llaberia—Pradell. Desbrossat, adequació de ferm i marca de pintura en senders abandonats. Creació de cinc senders  estratègics  per a la prevenció d’incendis. Els treballs els duran a terme un grup de cinc persones del Taller Baix Camp, una entitat d’inserció sociolaboral.
Tarragonès
Recuperació dels ecosistemes fluvials i retorn a l’estat ecològic natural del torrent de les Fontanilles a la Nou de Gaià. Desbrossada de canyar, control del rebrot de la canya, reforestació del bosc de ribera i eliminació de les deixalles, són algunes de les tasques que realitzaran 7 persones en risc d’exclusió de l’associació Aurora, Centre Especial del Treball.
Actuacions forestals per a la prevenció d’incendis als accessos dels boscos de l’Aguilera i el Botjar, entre els termes de Creixell i Roda de Berà. El projecte se centra a mantenir en bon estat les franges de protecció contra incendis, i els camins i senders de l’entorn forestal. També es reduirà la densitat combustible del sotabosc amb la conseqüent reducció d’emissions de CO2, millorant la neteja. L’actuació anirà a càrrec de sis persones que pateixen discapacitat psíquica o malaltia mental de la Fundació Onada.
Alt Camp-Conca de Barberà
Neteja i restauració fluvial de dos trams de les lleres dels rius Francolí i Gaià. Les actuacions es realitzaran en dos termes municipals: el de Vila-Rodona i el de Solivella. Les tasques que es desenvoluparan van des de l’eliminació d’espècies invasores i regeneració d’espècies autòctones fins a la neteja de brossa i la tala d’arbres morts. La Fundació Ginac insereix persones que pateixen discapacitat psíquica. En total cinc persones d’aquesta fundació desenvoluparan les diverses tasques.
Baix Penedès
Actuació de millora i neteja de franges de protecció contra incendis a la urbanització Talaia Mediterrània, al municipi de la Juncosa de Montmell a la comarca del Baix Penedès. Millorar i mantenir les franges de protecció contra incendis per minimitzar els riscos de propagació del foc; tallar les capçades dels arbres i netejar la brossa i els abocaments, són les accions que portaran a terme cinc persones de la Fundació Santa Teresa del Vendrell. 
Montsià
Protecció i conservació de flora autòctona i acotació d’espais d’aniuament a l’Illa de Buda i els Ullals de Baltasar (Parc Natural del Delta de l’Ebre). Eliminació d’espècies forànies i plantació de 700 arbres d’espècies autòctones per a crear pulmons verds i oxigenar. També es realitzaran treballs de recuperació de la zona cremada el passat mes de març. Totes les tasques les realitzaran sis persones de la Fundació Pere Mata.
Priorat
Actuacions de prevenció d’incendis i realització de franges de protecció als espais naturals del Baix Priorat. Amb la finalitat de millorar aquestes  àrees, cinc persones de l’EIS Sociolaboral de Serra de Llaberia S.L. realitzaran treballs de desbrossament, aclarida i eliminació de peus d‘arbres caiguts i tasques de divulgació i sensibilització ambiental mitjançant visites escolars.
Baix Ebre
Actuacions d’ús públic i millora forestal i de recuperació de pastures al Parc Natural dels Ports. Recuperar les pastures per crear hàbitats idonis per a la fauna salvatge és un dels objectius principals d’aquest projecte, que també contempla la millora d’ús públic de la Font Vella, així com l’adequació d’aquesta zona de lleure. Aquestes i altres tasques les realitzarà un grup de set persones de l’Associació Acció Social Terres de l’Ebre.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.