TARRAGONA • Tarragonès

La Diputació de Tarragona recupera la xarxa de camins històrics de l’antiga Baronia d’Escornalbou, convertida en atractiu cultural, esportiu i turístic de primer ordre

0
2670

L’actuació forma part del pla ‘Escornalbou reneix’, amb què s’impulsa l’atractiu cultural i turístic del castell-monestir i del seu entorn. La presidenta Noemí Llauradó i els alcaldes de la zona han participat en una caminada pels senders

Antics camins que avui gaudeixen de nous usos sense perdre’n l’essència. La Diputació de Tarragona ha restaurat la xarxa de camins i senders històrics que uneix els 7 municipis de l’antiga Baronia d’Escornalbou amb el castell-monestir. Es tracta d’un ric i complex entramat que converteix aquesta zona del Baix Camp i del Priorat en un atractiu de primer ordre per als amants del turisme actiu i esportiu, alhora que es recupera un destacat patrimoni cultural vinculat a aquesta antiga jurisdicció medieval.

La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, ha recorregut, aquest dissabte, part de la zona on s’han realitzat les millores. L’han acompanyat els alcaldes dels municipis de la Baronia (Lluís M. Castellví, de l’Argentera; Jordi Sierra, de Colldejou; Noèlia Tarragó, de Duesaigües; Lourdes Aluja, de Pradell de la Teixeta; Ernest Roigé, de Riudecanyes; Albert Sabaté, de la Torre de Fontaubella, i Sergi Ciurana, de Vilanova d’Escornalbou), el diputat delegat de Medi Ambient, Salut Pública i Territori de la Diputació, Josep Forasté; el diputat delegat dels Serveis d’Assistència al Ciutadà de la institució, Joan Josep Garcia; la vicepresidenta del Patronat de Turisme de la Diputació, Camí Mendoza; el director dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, Àngel Xifré; la directora dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat, Lourdes Malgrat, i el director de l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural, Josep Manuel Rueda.

La millora s’emmarca en el pla ‘Escornalbou reneix’ (www.dipta.cat/escornalboureneix), amb què s’impulsa l’atractiu cultural i turístic del castell-monestir i del seu entorn. El pla pretén posar en valor la singularitat i diversitat d’aquests espais, amb el castell-monestir d’Escornalbou com a recurs patrimonial emblemàtic, mirador excepcional sobre el Camp de Tarragona i punt d’atracció i unió del conjunt de l’oferta turística de la Baronia.

Les millores

Concretament, en aquesta actuació s’han millorat 18 itineraris o camins (*) entre els 7 pobles de la Baronia, amb una longitud total de 68,2 km. S’hi han fet actuacions de restauració i condicionament en diversos trams dels camins, amb neteja i aclarida vegetal i forestal de la vora del camí, creació de graons de fusta i trencaaigües en punts determinats, restauració d’algun antic empedrat, millora de la senyalització (banderoles, pals de seguiment, senyals amb pintura de continuïtat) o col·locació de panells informatius i faristols.

També s’ha adequat l’entorn de diverses fonts (de Vilamanya, del Galàped, del Ferro), l’entorn d’una antiga carbonera al peu del castell, la zona dels Horts dels Frares, o l’entorn de dos antics forns de calç, entre altres actuacions. Aquests punts reforcen la qualitat dels itineraris i divulguen els valors naturals, històrics, culturals i etnològics de la Baronia. Pel que fa a l’aspecte estrictament esportiu, aquest territori compta amb espais i boscos d’un gran valor natural i mediambiental que permeten la pràctica del turisme actiu i esportiu a diferents nivells, ja sigui amateur o professional, fent-hi rutes a peu o en BTT, curses de muntanya o trails, entre altres modalitats.

L’import total de la inversió realitzada en les obres de restauració i millora dels Camins de la Baronia ha estat de 241.548,02 euros. El projecte s’inclou en la primera fase del projecte global de millora del castell i de l’entorn d’Escornalbou, anomenada Operació Baronia d’Escornalbou, i és cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió europea, en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020. La segona fase, ja en marxa, incideix en la restauració del conjunt monumental del castell-monestir, que anirà seguida de la museïtzació i dotació de serveis turístics, en una tercera fase.

Durant la visita a la zona, Noemí Llauradó s’ha referit a aquesta millora com “un pas decisiu en la recuperació del conjunt d’atractius vinculats a la història i la natura que ofereix el castell-monestir d’Escornalbou i el seu entorn”. Segons ha afegit, el projecte “ha de servir, a més, per dinamitzar el turisme i l’activitat en general del conjunt de municipis petits de l’antiga Baronia, així com convertir definitivament Escornalbou com un referent patrimonial de visita obligada”. El recorregut ha inclòs un tram del Camí Vell i l’inici dels camins del Castell i del Mas de la Trilla, a l’Argentera, i el camí de la Carbonera, a tocar del castell-monestir, on han conegut amb detall els treballs realitzats en aquest espai. Pel que fa a l’entorn més pròxim al conjunt monumental, s’hi duen a terme visites guiades els caps de setmana, obertes al públic en general. La primera de les propostes acosta al visitant a les corralines i l’espai carbonera -on s’hi ha recreat una carbonera antiga i s’hi ha habilitat un petit auditori natural com a espai d’educació ambiental- i el segon itinerari transcorre pel Passeig dels Frares. Cal inscriure-s’hi prèviament per telèfon (675 834 996) o bé per correu electrònic (visites@escornalbou.cat).

(*) Els 18 camins de l’antiga Baronia d’Escornalbou que s’han millorat són els següents:

1. Riudecanyes – Duesaigües

2. Embassament de Riudecanyes – Camí de Duesaigües al Castell d’Escornalbou

3.1. Vilanova d’Escornalbou – Castell d’Escornalbou

3.2. Duesaigües – Castell d’Escornalbou

4. Vilanova d’Escornalbou – L’Arbocet

5. Vilanova d’Escornalbou – Colldejou (pel camí de l’Ermita)

6.1. L’Argentera – L’Enderrocada – Pradell de la Teixeta

6.2. L’Enderrocada – Coll de la Teixeta

6.3. Duesaigües – Camí de l’Enderrocada al Coll de la Teixeta

7. L’Argentera – La Torre de Fontaubella

8. Colldejou – Coll Roig – La Torre de Fontaubella

9.1. Colldejou – Castell d’Escornalbou

9.2. Camí de Colldejou al Castell – Coll Roig

10. Duesaigües – L’Argentera

11.1. L’Argentera – Castell d’Escornalbou

11.2. Camí Circular Castell d’Escornalbou – L’Argentera

12. La Torre de Fontaubella – Pradell de la Teixeta

13. Pradell de la Teixeta – Portell de PeiróPlànol amb totes les rutes: https://www.dipta.cat/escornalboureneix/node/46.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.