28.02.12 – PALAMOS • Baix Empordà

La Diputació s’ofereix a finançar l’estudi per convertir el port de Palamós en espai fronterer Schengen

0
322

Palamós (ACN).- La Diputació de Girona s’ha ofert a finançar part de l’estudi que ha de servir per convertir el port de Palamós (Baix Empordà) en espai fronterer Schengen. El seu president, Jaume Torramadé, assegura que aquests informes -que s’arrosseguen des del 2005- no han de ser un escull, i que el territori està disposat a "assumir costos" perquè després, els beneficis que n’obtindrà "ho recompensaran" a bastament. "En aquest punt no hi ha color", ha sentenciat el president. Tant la Diputació com l’Ajuntament han fet front comú per reclamar a l’Estat que desencalli la declaració. El municipi assegura que això permetrà atraure, sobretot, creuers americans. Això sí, ja de cara a la temporada del 2013.

Convertir el port de Palamós en espai Schengen permetria que fos punt d’origen i d’arribada de viatgers de fora de la Unió Europea. Aquesta és una reclamació històrica del territori, i més tenint en compte que, a tot l’estat espanyol, els únics ports que no disposen d’aquesta categoria són el del Baix Empordà i els de Lugo.

L’afer, però, va viure un nou revés la setmana passada a Madrid. El Senat va rebutjar una moció que reclamava fer els passos necessaris per convertir el port gironí en espai Schengen i potenciar l’activitat del Punt d’Inspecció Fronterera (PIF) de l’aeroport, per donar servei a les mercaderies que es moguessin des de Palamós.

El PP -que hi va votar en contra- va argumentar que, per tirar endavant la iniciativa, calen informes que avalin que representaria que el port de Palamós tingués aquesta consideració. Precisament, són informes que s’arrosseguen des de l’any 2005 i que no s’han fet, tot i que aleshores el Congrés va aprovar encarregar-los.

La negativa del nou executiu estatal ha comportat que el territori gironí hagi fet front comú per reclamar que es desencalli l’afer. Precisament, per escenificar-ho, aquest matí l’alcaldessa de Palamós, Teresa Ferrés, i el president de la Diputació, Jaume Torramadé, han anat fins al port per explicar què es farà des de la demarcació per aconseguir la declaració d’espai Schengen.

Mocions de rebuig als plens

D’entrada, les dues administracions portaran als plens mocions de rebuig que instin el govern estatal a moure fitxa. Però més enllà del terreny de representació política, tant el president com l’alcaldessa ja han avançat que no volen deixar passar més oportunitats per aconseguir la consideració.

Per això, Torramadé ja ha avançat que no es vol que els informes siguin un escull, i que la Diputació està disposada a finançar-ne una part. "Si s’han de demanar estudis, doncs que es demanin; i si això comporta haver d’assumir costos, ho farem", ha sentenciat Torramadé.

El president de la Diputació ja ha avançat que, en aquest punt "no hi ha color", perquè els beneficis que obtindrà el territori "recompensaran" a bastament qualsevol inversió que es faci. I ha afegit: "Els informes no han de ser cap inconvenient, i cal que es facin amb diligència".

D’aquesta manera, amb l’anunci que està disposada a posar recursos, la Diputació s’ha alineat amb la Generalitat. I és que el Govern ja s’ha ofert -tot i que l’Estat ho va rebutjar- a pagar part de la infraestructura necessària per adaptar el port com a espai Schengen. Unes obres que, sobretot, fan referència al control duaner.

Atractiu per a les companyies americanes

Per la seva banda, l’alcaldessa de Palamós, Teresa Ferrés, ha recordat que, en els darrers deu anys, Palamós s’ha convertit en el segon port de la Mediterrània en creixement de creuers (només per darrere del croat d’Split). Aquest 2011, de fet, el port gironí va tancar la millor temporada de la seva història, amb 38.770 passatgers i 36 escales.

Ajuntament i Diputació també han assegurat que convertir el port en espai Schengen permetrà incrementar els beneficis del sector turístic. "Precisament, un dels que juntament amb el comerç exterior, resisteix millor la crisi a la demarcació", ha sentenciat Jaume Torramadé.

L’alcaldessa de Palamós confia que aconseguir la consideració pugui ser una realitat aquest mateix any. De totes maneres, però, ja ha advertit que els primers beneficis no començaran a ser palpables fins a la temporada 2013.

"Els calendaris de les companyies ara ja estan tancats, però de cara a l’any vinent, ser espai Schengen ens permetria tenir atractius per atraure companyies americanes", ha explicat. I ha conclòs: "A més, tampoc cal oblidar les possibilitats reals d’entrada i sortida de mercaderies que també tindríem des del port de Palamós".

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.