07.03.14 – BARCELONA • Barcelonès

La Federació de Municipis reclama al govern de la Generalitat una llei de finançament local i que el projecte de llei de governs locals blindi l’autonomia local

0
400

En una compareixença a la Comissió d’Afers Institucionals del Parlament, el president de l’FMC ha recordat que el projecte de llei de governs locals de Catalunya, tan transcendental per al món local, no té sentit si no va acompanyat d’una llei de finançament


Xavier Amor, president de la Federació de Municipis de Catalunya.
En la seva intervenció, el president de la Federació de Municipis, Xavier Amor, ha recordat que aquest és un Projecte que ens preocupa enormement, perquè no acaba d’encaixar amb la recentment aprovada LRSAL i perquè, tot i tractar-se d’una Llei de desenvolupament de l’Estatut d’Autonomia, el cert és que s’aparta del disseny estatutari. Tot això, agreujat perquè el projecte de llei deixa de banda la qüestió del finançament local, que és on rau el mal endèmic dels ajuntaments. Precisament, la principal mancança d’aquesta llei és que no aborda cap reforma de les hisendes locals, de forma que els ajuntaments continuen sense tenir garantits els recursos suficients per prestar uns serveis públics de qualitat als ciutadans. 
El projecte es configura com una norma que no pretén substituir íntegrament l’actual legislació catalana de règim local, ha afirmat Amor, sinó com un text que només reforma aspectes molt concrets. Però, en lloc de posar ordre i clarificar competències i responsabilitats, contribueix encara més a complicar el panorama normatiu aplicable als governs locals de Catalunya. 
Pel que fa a la seva relació amb l’LRSAL, l’FMC creu que el model català, tot i que és més suau que l’estatal, no s’hi allunya gaire. Igual que succeeix amb l’LRSAL, el principi de sostenibilitat financera i eficiència s’anteposa davant altres principis no menys importants, com són els d’autonomia local, subsidiarietat i proximitat. El Projecte català prescindeix, igual que fa l’Estat, d’aquests principis recollits a la Carta Europea d’Autonomia Local: desapodera els municipis de competències i desatén la mancomunació de serveis. 
El president ha continuat la seva intervenció incidint en el fet que el projecte amaga una tutela injustificada de la Generalitat sobre els municipis i no respecta el plus de legitimitat democràtica dels governs municipals. En un altre ordre de coses, ha precisat que, el fet que ens oposem a què els ajuntaments perdin les seves atribucions en favor dels consells comarcals, no vol dir que no estiguem d’acord amb què cal accentuar la seva funció com a ens de gestió al servei dels municipis quan realment aquests no tinguin prou capacitat per prestar els seus serveis i desenvolupar les seves activitats. I per això considerem una molt bona mesura que el ple dels consells comarcals l’integrin els alcaldes dels municipis de la comarca i no els consellers comarcals. 

Xavier Amor ha continuat la seva intervenció afirmant que el projecte no integra correctament el principi de diferenciació estatutari i limita el dret de l’Estatut dels municipis a mancomunar-se i a consorciar-se i que l’objectiu del Projecte de clarificació de les competències locals està molt lluny d’aconseguir-se. 
Ha acabat la seva compareixença dient que "tot i que aquest Projecte de llei no és tan dràstic com la reforma que acaba d’aprovar l’Estat, sí que guarda, malauradament, un cert paral·lelisme, ja que igual que amb l’LRSAL, els municipis deixen de ser la clau de volta de l’arquitectura local, malgrat se’ls configuri com els ens locals bàsics. La diferència és que, a Catalunya, el focus del problema es trasllada als consells comarcals, que són els que assumiran el protagonisme que l’LRSAL atorga a les diputacions provincials." 
Com a resum, des de l’FMC creiem que és ineludible adaptar el règim local català, alhora que som conscients que per assolir una major eficiència i eficàcia cal emprendre una reordenació de la planta municipal i simplificar les estructures administratives. Ara bé, aquesta tasca s’ha de dur a terme respectant les previsions de l’Estatut i de forma que no sigui incompatible amb el principi d’autonomia local. 
És per tot això que la Federació de Municipis de Catalunya demana als grups polítics del Parlament de Catalunya que aprovin totes aquelles esmenes necessàries per tal que la Llei de governs locals no s’aparti del model de govern local que dissenya l’Estatut de Catalunya; i que des del Parlament s’insti el govern de la Generalitat a que elabori, al més aviat possible, la Llei de finançament local. 
En aquesta compareixença també hi han intervingut Antoni Balmón, vicepresident executiu de l’AMB; Jordi Xargay, president del Fòrum Comarcal de l’ACM; i Miquel Buch, president de l’ACM. 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.