La Taula d’Entitats del Tercer Sector, la Creu Roja, la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i les entitats municipalistes (FMC i ACM) van subscriure el passat 7 de juliol un conveni amb la Fundació Barraquer per garantir l’atenció ocular necessària a persones en situació de vulnerabilitat
La Fundació Barraquer oferirà seguiment i cures oftalmològiques a persones en risc d’exclusió social a qui la seva situació no els permet vetllar per la salut ocular. Així queda reflectit en el conveni de col·laboració que la vicepresidenta i directora executiva de la Fundació, Elena Barraquer, va signar el dilluns 7 de juliol amb la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté; el conseller de Salut, Boi Ruiz; l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias; la presidenta de Taula d’Entitats del Tercer Sector Social, Àngels Guiteras; el president de Creu Roja a Catalunya, Josep Marquès; el president de l’Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch, i el president de la Federació de Municipis de Catalunya, Xavier Amor.
El context actual està agreujant les condicions de moltes famílies, que han vist com les seves necessitats han fet un tomb important. En aquest sentit, alguns aspectes com ara la cura de la salut ocular no es tracten amb la urgència i prioritat que caldria. Davant d’aquesta realitat social, els signants del conveni consideren necessari garantir l’atenció oftalmològica a totes les persones en situació de vulnerabilitat amb l’objectiu d’assolir el màxim grau possible de benestar social, de salut i qualitat de vida.
La prevenció i tractament ocular es durà a terme per la Fundació Barraquer i abasta la detecció precoç d’algunes patologies o complicacions oftalmològiques i, en els casos que sigui necessari, el seu tractament quirúrgic fins l’alta quirúrgica.
La Federació de Municipis de Catalunya, l’ACM, les entitats de la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya i la Creu Roja a Catalunya, en coordinació amb els serveis socials bàsics, seran els encarregats de valorar els casos susceptibles de participar en el programa.
Podran acollir-se als tractaments les persones no empadronades, però que viuen a Catalunya i aquelles que es troben en situació de pobresa o risc d’exclusió social. En aquest sentit, es consideren col·lectius prioritaris les persones que tenen dificultats per buscar els mecanismes per accedir als serveis sanitaris per diverses circumstàncies i pateixen algun problema oftalmològic; infants i joves que pateixen alguna patologia oftalmològica i que es troben en situació d’especial vulnerabilitat i persones en situació d’exclusió social o de pobresa severa que presenten una situació de risc a nivell sociosanitari i que precisen seguiment oftalmològic.
En paraules del president de l’FMC: “Els ajuntaments vetllem per la qualitat de la salut de les persones que viuen als nostres municipis i podem saber de primera mà en quina situació es poden trobar les persones nouvingudes que, per diferents circumstàncies i/o en funció de la seva situació legal, no poden accedir al sistema públic de salut. I aquesta detecció primera és imprescindible a l’hora de poder realitzar propostes de millora que garanteixin la qualitat de les intervencions sobre aquesta població.”
I ha afegit que “des de tots els sectors implicats que tenim responsabilitats en aquesta matèria, tirarem endavant aquest projecte de desenvolupament i podrem millorar i pal·liar en gran mesura la situació extrema de tota aquesta franja de població, que, en aquests moments de crisi econòmica, es troben en un greu moment de vulnerabilitat i necessitat social. I des de la nostra entitat, no dubtarem en donar tot el suport possible per aconseguir aquesta millora.”