El Comitè Executiu de la Federació de Municipis de Catalunya, reunit avui 9 de maig, en sessió ordinària ha aprovat, entre d’altres, tres resolucions: una sobre el finançament de les escoles bressol i el procés de preinscripció; una altra en relació al Pla d’Ajust del Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques; i finalment una en defensa del marc competencial a Catalunya
“És imprescindible que es faci alguna intermediació perquè si no els Ajuntaments podrien entrar en fallida econòmica, no tenen un pla alternatiu per fer front als seus deutes”
“Aquest debat s’ha de fer conjuntament entre la vice-presidenta del Govern de la Generalitat, el Consell de Governs Locals i les entitats municipalistes i s’ha de fer a Catalunya. És un dret al qual no volem renunciar: decidir sobre la nostra organització territorial”
“Cal accelerar la definició de la Llei de governs locals, per tal de tenir el màxim de garanties d’autogovern i d’autonomia local”
Pel que fa al finançament de les escoles bressol i el procés de preinscripció, s’ha acordat:
• Demanar als ajuntaments associats de la nostra entitat que mantinguin les dates previstes en els seus calendaris de preinscripció per a les Escoles Bressol establerts
• Demanar al Govern de la Generalitat el compliment de la Llei 5/2004, de creació de llars d’infants de qualitat, així com el compliment de la Llei d’educació de Catalunya, entenem que el Govern de la Generalitat no pot vulnerar els preceptes legals d’aquesta llei.
• Posar de manifest el risc social que suposa aquesta actitud d’incompliment permanent de la Llei actual.
En aquest sentit, el president de l’FMC i alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, ha dit que “els Ajuntaments hem de ser responsables i mantenir els calendaris previstos per no generar més alarma entre les famílies”. Bustos ha destacat “la situació de preocupació i d’indignació generalitzada dels municipis davant la indefinició del finançament de les escoles bressol municipals per part de la Generalitat”.
El president de la Comissió d’Educació de l’FMC i alcalde d’Olost, Josep Maria Freixenet, ha dit que la petició de la consellera Rigau d’ajornar el període de preinscripció només pot ser fruït “del desconeixement de la realitat municipal, perquè les preinscripcions van començar el dia 7, o d’entrar en un debat que no interessa a ningú. Els Ajuntaments som seriosos i demanem a la Generalitat que es pronunciï sobre el finançament i compleixi la Llei”.
Ajuda als municipis als quals el Govern espanyol no ha aprovat el Pla d’Ajust
Pel que fa al Pla d’Ajust del Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques, el Comitè Executiu de l’FMC ha acordat:
• Demanar a la Generalitat de Catalunya el suport necessari perquè articuli els mecanismes corresponents per trobar una solució a la greu situació creada als ajuntaments.
• Proposar la creació a Catalunya d’una comissió mixta extraordinària formada per la vicepresidència del govern de la Generalitat de Catalunya i els representants del Consell de Governs Locals de Catalunya per mediar davant del govern de l’Estat i trobar les solucions a aquesta situació
• Demanar a la FEMP el suport a aquestes iniciatives per tal de trobar les solucions corresponents a aquesta problemàtica dels ajuntaments de Catalunya, i també per als ajuntaments de la resta de l’Estat que es trobin en les mateixes circumstàncies
El president de l’FMC ha dit que “és imprescindible que es faci alguna intermediació perquè si no els Ajuntaments podrien entrar en fallida econòmica, no tenen un pla alternatiu per fer front als seus deutes”.
Pel que fa al marc competencial municipal a Catalunya, el Comitè de l’FMC ha acordat:
• Manifestar la voluntat de l’FMC d’analitzar les insuficiències del sistema competencial, organitzatiu i financer dels governs locals catalans i treballar en les propostes que poden ser aplicades per solucionar-les.
• Reclamar que el debat que s’està duent a terme entre el govern de l’Estat i la FEMP, a Catalunya s’efectuï per la Generalitat, junt amb les entitats municipalistes del nostre territori, que és qui té també la potestat per decidir la configuració, número o organització de les administracions locals catalanes.
• Procurar que totes aquestes qüestions es discuteixin al més aviat possible en la Comissió d’elaboració dels projectes de Llei de Governs Locals i d’Hisendes Locals creada en el si del Departament de Governació i Relacions Institucionals –on precisament hi són representades l’ACMC i l’FMC-, i es debatin en el Consell de Governs Locals.
• Traslladar aquest acord als governs de la Generalitat i l’Estat i als grups parlamentaris del Parlament de Catalunya i Congrés dels Diputats.
• Demanar a la FEMP que convoqui una reunió extraordinària amb els presidents de les diferents Federacions de Municipis per abordar aquesta qüestió
Manuel Bustos ha explicat que “aquest debat s’ha de fer conjuntament entre la vice-presidenta del Govern de la Generalitat, el Consell de Governs Locals i les entitats municipalistes i s’ha de fer a Catalunya. És un dret al qual no volem renunciar: decidir sobre la nostra organització territorial”. El president de l’FMC ha tornat a reiterar que “cal accelerar la definició de la Llei de governs locals, per tal de tenir el màxim de garanties d’autogovern i d’autonomia local”.