La Junta de Govern de la FEMP, reunida ahir i a la què hi va assistir el president de l’FMC, Xavier Amor, va qualificar els pressupostos generals de l’Estat com a ‘antimunicipals’ i va exigir que s’hi contempli que tant la contractació com l’execució d’aquest superàvit es pugui realitzar durant el 2017 i el 2018
Moment de la Junta de Govern de la FEMP. Foto: FMC.
Reunida el dijous 6 d’abril amb caràcter extraordinari, la Junta de govern de la Femp va aprovar per unanimitat una Resolució (que us adjuntem) en la què s’insta el govern de l’estat i els grups parlamentaris a incloure una modificació en la disposició addicional 92 de la Llei dels pressupostos generals de l’Estat per a 2017, en el sentit que es permeti a les entitats locals reinvertir els més de 7.000 milions de superàvit aconseguits l’any 2016
El redactat actual limita al 2017 el període per contractar nous projectes. Si tenim en compte que la Llei de pressupostos no estarà aprovada fins al juny i que la mitjana dels períodes de contractació de nous projectes superen els set mesos, el resultat és que en el que queda de 2017 seria impossible formalitzar aquest tràmit. Per aquest motiu, es demana una modificació normativa que prevegi que tant la contractació com l’execució d’aquest superàvit es pugui realitzar als anys 2017 i 2018.
A més, s’ha acordat convocar l’últim dimarts d’abril un Consell Territorial Extraordinari de la FEMP amb el mateix objectiu. Per ratificar aquest acord tampoc es descarta convocar juntes de govern de les disset federacions territorials i els presidents de les diputacions provincials. El president de la FEMP ha afegit que es tractaria d’una convocatòria de gairebé 300 persones. I que, en el cas que la demanda no aconsegueixi cap resposta positiva, es convocaria fins i tot els 8.125 ajuntaments de l’Estat.
En la mateixa Junta de govern s’ha tractat la taxa de reposició dels efectius de l’Administració local. Abel Caballero va recordar que des de la FEMP s’havia sol·licitat una taxa de reposició del 100 per cent i la recuperació en un termini raonable dels 100.000 efectius perduts des de l’any 2012. Pel que fa a la primera qüestió, encara que el govern central no havia acceptat el 100 per cent, sí que representava un ‘pas endavant’ el fet d’admetre aquest percentatge de reposició per a "l’atenció a la ciutadania en els serveis públics" d’entre els quals hi havia el transport públic, per exemple. Pel que fa a la recuperació d’efectius, es va destacar que els governs locals necessiten, sobretot, personal altament qualificat.
Document relacionat: