La FEMP demana que fins al 60% del nou Fons d’Inversió Local es pugui destinar a despeses socials

0
493

La FEMP demana que fins al 60% del nou Fons d’Inversió Local es pugui destinar a despeses socials

La Comissió Executiva de la FEMP ha aprovat per unanimitat una moció en què adverteix del “escenari preocupant” que s’acosta de cara a l’exercici pressupostari 2010 i que inclou propostes en relació amb el Projecte de Llei de Pressupostos de l’Estat. Entre altres mesures, demana al Govern que permeti destinar fins a un 60% de la dotació del nou fons d’inversió local al finançament de polítiques socials.

La FEMP demana que en els Pressupostos Generals de l’Estat de 2010 i en els de les comunitats autònomes es mantinguin totes les partides i conceptes pressupostaris que tradicionalment s’han destinat a les entitats locals, sense retalls ni supressió alguna, com per exemple el Fons per a municipis de menys de 20.000 habitants i el Fons de Cooperació Local de Diputacions, Consells i Cabildos Insulars.

El text de la moció aprovada per la Comissió Executiva de la FEMP ha estat acordat de forma unànime per tots els grups polítics que integren el màxim òrgan de direcció de la Federació, inclosos els representants del Partit Popular.

La Comissió Executiva també ha acordat que es portin a la tramitació parlamentària del Projecte de Llei de Pressupostos Generals de l’Estat les propostes presentades per la FEMP en la Comissió Nacional d’Administració Local, entre les quals hi ha la petició que s’elevin del 95 al 98% els lliuraments a compte de la participació local en els ingressos de l’Estat, l’elevació del límit d’endeutament del 110 al 130% i la flexibilització de l’estabilitat pressupostària, en concret l’aplicació del 0,3% del PIB al pressupost inicial de 2010.

El President de la FEMP va explicar en roda de premsa que aquestes mesures no suposen un increment de la despesa pública contemplat en el Projecte de Llei de Pressupostos Generals de l’Estat i que només pretenen una redistribució dels recursos per que els Ajuntaments puguin fer front al manteniment de els serveis bàsics que ja presten als ciutadans.

Pedro Castro va anunciar també que la FEMP es bolcarà ara amb els grups parlamentaris del Congrés per tal que aquestes mesures surtin endavant. També ha anunciat que demanarà una entrevista urgent amb la Vicepresidenta Segona del Govern, Elena Salgado, per explicar les propostes dels Governs Locals.

Entre la bateria de mesures que la FEMP vol plantejar en el debat pressupostari, també hi ha la petició al Govern que els Ajuntaments puguin retornar les quantitats pendents de la liquidació de l’any 2008, xifrades en 1.500 milions d’euros, en un període de sis anys, amb dues de cadència.

Nou Fons d’Inversió Local

Pel que fa al nou Fons d’Inversió Local de 5.000 milions, la FEMP proposa que els ajuntaments puguin destinar fins al 60% d’aquest Fons al finançament de despeses corrents relacionades amb polítiques socials i educatives, com ara l’assistència a majors, persones en situació de dependència, beques menjador o escoles infantils, així com a altres serveis públics bàsics que actualment presten els Ajuntaments, la continuïtat podria posar en perill com a conseqüència del descens dels ingressos en 2010.

La FEMP considera que, en unes circumstàncies de crisi com les actuals, és més necessari que mai dirigir tots els esforços pressupostaris a reforçar les polítiques socials i l’ocupació. I per assolir aquest objectiu, recorda que són els Ajuntaments la institució pública que aconsegueix major eficiència i major rendibilitat social en l’execució de les polítiques públiques, com així s’ha demostrat en el desenvolupament dels projectes del Fons d’Inversió Local de 2009.

Sobre això, Pedro Castro, ha insistit que aquestes propostes estan justificades per la minoració en els ingressos municipals que es veurà agreujada per una previsible baixada en la recaptació dels impostos estatals, amb el consegüent efecte en la Participació de les entitats locals en els Ingressos de l’Estat (PIE), i pel fet que les comunitats autònomes no acaben de concretar de forma efectiva el mandat constitucional de Participació de les entitats locals en els ingressos autonòmics (PICAS).

Suport a la candidatura olímpica de Madrid 2016

Amb vista a l’Assemblea Extraordinària del Comitè Olímpic Internacional, que tindrà lloc aquest divendres a Copenhaguen, la Comissió Executiva de la FEMP, en nom de totes les entitats locals espanyoles, va acordar per unanimitat traslladar el seu suport explícit i decidit a la candidatura de Madrid com seu organitzadora dels Jocs Olímpics i Paralímpics que se celebraran a 2016. La FEMP remetrà aquest acord al President del Comitè Olímpic Internacional, Jacques Rogge, i l’alcalde de Madrid, Alberto Ruiz Gallardón.

La FEMP destina el 0,7% del seu pressupost a la cooperació al desenvolupament

La FEMP destinarà el 0,7% del seu pressupost el 2009 a finançar actuacions de cooperació al desenvolupament. La Comissió Executiva ha ratificat aquesta mesura, que ja fa uns quants anys aplicant, i que servirà majoritàriament per finançar projectes d’enfortiment institucional dels governs del Sud, en el marc del programa MUNICIPI. Els ajuts de la FEMP també s’assignaran a la coordinació i el treball en xarxa ia accions de sensibilització relacionades amb la Campanya dels Objectius del Mil lenni de Nacions Unides.

Convenis

La Comissió Executiva de la FEMP va donar el vistiplau al contingut dels següents convenis de col.laboració que seran signats en dates properes:

· Amb el Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç signaran un conveni de col.laboració per afavorir el desenvolupament, la difusió i la implantació del Pla Avança en l’àmbit municipal.

· Amb el Ministeri d’Igualtat per al desenvolupament d’actuacions relacionades amb la lluita contra la violència de gènere en l’àmbit local.

· Amb el Ministeri de Justícia i la Fundació Pluralisme i Convivència per dur a terme accions formatives en diverses ciutats espanyoles sota el títol “Polítiques Públiques i Diversitat Religiosa” i realitzar un estudi sobre la Gestió Pública de la Diversitat Religiosa.

· Amb la Universitat Autònoma de Madrid (UAM) per a l’elaboració de treballs i investigacions sobre Govern i Administració Local, tant en la seva dimensió nacional com en perspectiva comparada europea i internacional. Un dels primers treballs que es duran a terme serà un estudi sobre regidors de municipis espanyols.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.