La directora de la fira, Anna Albar, plega perquè no se sent “integrada” al projecte i per les repercussions de la crisi als certàmens
El darrer acte que ha acollit Fira de Girona ha estat, juntament amb l’Auditori-Palau de Congressos, la celebració del Fòrum Gastronòmic
La Fira de Girona i el Palau de Congressos tindran una única direcció amb l’objectiu d’impulsar aquest tipus d’esdeveniments a la ciutat i el turisme que generen. La intenció és que la nova plaça -que es convocarà mitjançant concurs- ja tingui nom i cognoms en un termini d’entre dos i tres mesos. L’actual directora de la fira, Anna Albar, ha decidit plegar després de gairebé onze anys al càrrec perquè no se sent “integrada” al projecte i perquè la crisi econòmica ha passat factura als certàmens, i aquesta és “una motxilla que no podia carregar sola”. Assegura que deixa enrere una etapa “intensa”, que marxa “satisfeta” de la feina feta i deixant una Fira sanejada, però amb reserves només per a un any.
La Fira de Girona i el Palau de Congressos inicien una nova etapa, on aniran de bracet per potenciar aquest tipus d’esdeveniments i el turisme de negocis a la ciutat. La crisi econòmica ha passat factura als certàmens i, com assegura Anna Albar, el model ara “no passa només per vendre metres quadrats als expositors” sinó per vincular els estands amb congressos -ponències i tallers- i oferir “valor afegit”.
Per engegar aquest camí, el primer pas visible serà unificar les direccions dels dos espais. El patronat de la Fira de Girona i l’Ajuntament de la ciutat -que gestiona el Palau de Congressos- convocaran un concurs per cobrir la nova plaça, que es preveu que tingui nom i cognoms en un termini d’entre dos i tres mesos. El nou director s’encarregarà de tot allò que faci referència a fires i congressos, mentre que la part cultural de l’Auditori -els concerts- anirà apart i tindrà un altre gestor.
L’anunci d’aquesta direcció unificada, però, s’acompanya d’un altre. I és que l’actual directora de la Fira de Girona, Anna Albar, ha decidit plegar després de gairebé onze anys en el càrrec. Assegura que marxa de manera voluntària, amb la consciència d’haver fet la feina ben feta, però també admet que hi ha hagut dos condicionants que l’han obligada a prendre la decisió.
L’un és que no se sent “integrada” amb el nou projecte; l’altre, les conseqüències que la crisi econòmica ha tingut damunt l’agenda de les fires, i que li han suposat haver de carregar “una motxilla a l’esquena” que es veia incapaç de continuar suportant sola. Albar explica que se’n va “satisfeta”, però també afegeix que la decisió li ha suposat treure’s “un pes de sobre”.
La Fira de Girona, sanejada
La directora, que aquest divendres ja deixa el càrrec, diu que els darrers anys han estat “molt durs”. D’ençà del 2009, per poder quadrar els comptes han hagut d’anar-se menjant les reserves econòmiques que tenien. Actualment, Fira de Girona està sanejada, però Albar també assegura que només queda marge per a un any. “A partir d’ara, per tirar endavant, cal reduir despeses i incrementar els ingressos, tant des del sector públic com privat”, explica.
“La crisi ha afectat els expositors i també hem perdut patrocinadors, tot i que els visitants s’han mantingut; mantenir-se és un procés dur i costós”, indica. Albar, però, també reconeix que durant aquests deu anys i vuit mesos que ha estat en el càrrec, sempre s’ha sentit “recolzada” pel seu equip. En el terreny professional, si mira enrere, assegura que allò que més il·lusió li ha fet ha estat mantenir l’Equus -el certamen vinculat amb el món del cavall- a Girona.
A partir d’ara, Anna Albar torna a la UdG. Allà s’encarregarà de gestionar un projecte que vol potenciar les relacions entre la universitat i l’empresa. El projecte s’estructura en quatre grans eixos: potenciar la figura de l’estudiant en pràctiques com una via per entrar al mercat laboral, incrementar la relació entre els grups de recerca i les empreses, augmentar la formació continuada (entre d’altres, als directius) i crear un grup que busqui patrocinis i mecenatges arreu de la demarcació.