L’Ajuntament cedirà un terreny al polígon les Casasses de 12.000 metres quadrats per un preu mòdic de 3.000 euros l’any.
Vic tindrà una planta de biogàs que suposarà una inversió privada estimada en 6 MEUR amb dret a explotació pels 25 anys següents. Les instal·lacions s’ubicaran al polígon de les Casasses, al costat de la central elèctrica, en un terreny de 12.000 euros cedit per l’Ajuntament a un preu de 3.000 euros anuals. El regidor d’Urbanisme, Món Rural i Medi Ambient de l’Ajuntament de Vic, Josep Rafús, ha explicat a l’ACN que la planta neix amb l’objectiu de gestionar els purins de les granges del municipi però també altres residus provinents de l’illa càrnia o d’altres empreses del món carni. Les instal·lacions permetran que els ramaders no aboquin tants purins a les terres i millorarà els aqüífers de Vic.
El biogàs és una font d’energia renovable i un recurs que permet produir energia elèctrica neta i connectar-la a la xarxa de distribució o fer el mateix amb el gas. Així, en el cas que els distribuïdors hi estiguessin interessats, l’energia que sortís de la planta es podria vendre a aquestes empreses.
El regidor d’Urbanisme, Habitatge, Món Rural i Medi Ambient de l’Ajuntament de Vic, Josep Rafús, ha explicat que els ramaders del municipi tenen la necessitat d’abocar els purins que generen els animals de les seves granges. Les lleis ambientals, però, disposen un topall en els abocaments i aquesta limitació provoca que els ramaders hagin de transportar els excedents de purí a terrenys d’altres comarques. El transport implica un cost afegit que, segons Rafús, moltes explotacions "no poden suportar". A més, aquests costos tampoc farien rendibles moltes explotacions que tenen voluntat de créixer. D’altra banda, també existiria un problema ambiental afegit que és l’alt nivell de nitrats que, encara en més mesura, s’acumularia al subsòl del municipi.
En un principi, els residus que es tractaran a la planta hauran de provenir d’explotacions vigatanes, tot i que si el volum de residus que sigui capaç de suportar ho permet, també s’obrirà la planta als purins de la resta d’explotacions de la comarca. Per Rafús, doncs, les instal·lacions provocaran que els ramaders no aboquin tants purins a les seves terres i millorarà els aqüífers de Vic. Segons s’explicava en el projecte inicial, les instal·lacions incorporaran tecnologia de darrera generació i el funcionament es basarà en una recollida que compacta els purins i els porta fins a la planta. D’aquesta manera, els ramaders alliberaran gran part dels purins que generen les seves granges (els que tenen més nitrats) i el volum que anirà al camp serà la part més líquida i amb menys percentatge de nitrats.
Fa una setmana i mitja que es van obrir les licitacions per poder accedir a la construcció i explotació de les instal·lacions. Actualment el procés es troba en una fase tècnica on s’està comprovant i valorant la viabilitat del projecte que ha presentat l’única empresa licitadora, Biogàs Vic. Aquesta societat està integrada per dos empresaris, un d’Osona i l’altre de la Garrotxa. Quan les dues primeres pliques s’hagin tancat, s’obrirà una tercera plica amb tota la informació econòmica relativa al projecte. Tot i que aquesta fase encara no s’ha obert, Rafús estima que el projecte tindrà un cost aproximat de 6 MEUR que assumirà l’inversor privat en la seva totalitat. Amb tot, però, "la xifra pot canviar durant el procés".
La finca escollida, al polígon ‘Les Casasses’, està a prop de la subestació elèctrica del polígon on es podria vendre l’energia que es generi. La seva futura ubicació també la situa a tocar de l’illa càrnia que serà un dels proveïdors de la planta que també tractarà residus agroalimentaris.