El paquet d’ajuts del departament per atendre les necessitats socials derivades de la covid-19 a Lleida i el Segrià supera els 730.000 euros
Visita del conseller Chakir el Homrani als pavellons 3 i 4 de la Fira de Lleida, acompanyat del paer en cap, Miquel Pueyo. Foto: Javi Martín.
La Generalitat destinarà 428.000 euros per finançar l’allotjament de fins a 300 persones temporeres i en situació de sensellarisme. Així ho ha anunciat el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, qui aquest matí ha visitat Lleida, acompanyat del paer en cap, Miquel Pueyo, per conèixer el dispositiu per atendre les persones temporeres que venen a treballar a la campanya de la fruita. El conseller ha explicat que s’ha ampliat el Contracte Programa amb l’Ajuntament de Lleida i el Consell Comarcal del Segrià per a la implantació de mesures extraordinàries en relació amb l’impacte social de la pandèmia de la covid-19 al llarg de 2020.
La part més important d’aquests ajuts és per a aquest tipus d’allotjament. Concretament, el Departament hi assignarà 350.064 euros a la Paeria (229 places) i 77.760 euros al Consell Comarcal del Segrià (72 places).
El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies ha demanat fer un exercici de responsabilitat “perquè no es pot criminalitzar les persones que venen a treballar al camp”. Durant la visita, ha parlat dels plans d’ocupació que han permès la contractació de 51 persones i de l’increment d’ajudes que s’han decretat per ajudar a donar resposta en l’atenció de les persones que no tenen allotjament. El Homrani ha dit que el rebrot de la Franja no està vinculat directament al sector de la fruita, però que hi pot afectar perquè forma part de l’activitat econòmica del territori, pel que cal treballar-ho coordinadament.
Igualment, ha incidit en què s’ha de tractar la regularització de les persones en situació administrativa irregular, més enllà de la campanya de la fruita. A Catalunya hi ha 150.000 persones, una situació que encara les fa més vulnerables. El conseller ha assegurat que ha enviat una proposta específica de modificació del reglament d’estrangeria perquè faci un pas valent entorn a la regularització i la flexibilització dels processos.
En aquest sentit, l’alcalde Pueyo ha reiterat la reclamació al govern de l’Estat espanyol pel que fa a la regularització de les persones migrades, perquè no afrontar el problema, no el farà desaparèixer. Pueyo ha agraït el suport de la Generalitat i el reforç en la coordinació del dispositiu per atendre les necessitats sorgides per la Covid-19 i per l’arribada de persones a la ciutat per treballar a la campanya de la fruita. El paer en cap ha assenyalat que ha tingut contacte amb l’alcalde de Saidí, Marco Ibarz, i que parlarà amb l’alcaldessa de Fraga, Carmen Costa, davant la iniciativa de posar en marxa un pavelló per atendre les persones que dormen al carrer i ha afegit que “sobre el paper hi ha unes fronteres que no hi ha a la realitat”.
Pueyo ha apuntat que fa mesos que s’està en contacte amb la Generalitat sobre aquest tema i atendre les necessitats que es creen entorn a aquesta situació, agreujada enguany per la pandèmica del coronavirus. Aquesta nit, unes 200 persones han pernoctat als pavellons 3 i 4 de Fira de Lleida. Pel que fa a l’Hotel Rambla de Lleida hi ha 23 persones aïllades, procedents de diversos serveis -no només persones temporeres-.
Les tinents d’alcalde Sandra Castro i Anna Campos, i la regidora Mariama Sall han estat presents també en la visita per donar detall de les accions que s’han dut a terme, així com també el delegat del govern, Ramon Farre; el director dels SSTT de l’àmbit, Vidal Vidal, i el president del Consell Comarcal del Segrià, David Masot.
Contracte Programa ampliat
El Contracte Programa és el principal instrument de relació entre el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i els municipis i comarques del territori per a l’impuls i el finançament dels serveis socials bàsics, proveïts pels ens locals. Atesa la situació de crisi provocada per l’emergència sanitària de la covid-19, s’ha reforçat l’atenció primària de serveis socials per tal d’atendre les necessitats socials que se’n deriven.
A banda de l’atenció a les persones sense llar i temporers, el Departament també ha incrementat els recursos per al Servei d’Atenció Domiciliària, projectes de voluntariat i serveis d’atenció urgent a dones en situació de violència masclista i els seus fills i filles. L’ampliació del pressupost del Contracte Programa del Departament per a fer front a les necessitats socials derivades de la covid-19 són de 539.927 euros a la ciutat de Lleida i de 190.131 euros a la comarca del Segrià. L’increment a la demarcació de Lleida del Contracte Programa per als àmbits de sensellarisme, Serveis d’Atenció Domiciliària, projectes de voluntariat i serveis d’atenció urgent a dones en situació de violència masclista suposa un total de 1.367.680 euros.