13.11.13 • Baix Empordà

La Generalitat dóna la raó als alcaldes queixosos amb l’incendi del Baix Empordà i destinarà 200.000 euros per netejar rieres i lleres

0
639

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha donat la raó als alcaldes que s’han mostrat crítics amb el foc del Baix Empordà dient que la brutícia acumulada a rieres i lleres havia afavorit la seva propagació.

Vila ha garantit que l’any que ve el Govern destinarà una partida de 200.000 euros a tot Catalunya per netejar la vegetació propera als cursos fluvials i que els primers resultats ja es podran veure el primer trimestre del 2014. El conseller de Territori, però, també ha demanat als municipis que facin els deures i ha dit que és "imprescindible" que els pobles, en els seus plans municipals, garanteixin que hi hagi franges de protecció entre les zones habitades i les àrees boscoses.
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha visitat aquest dimecres la zona afectada pel foc del Baix Empordà, que es troba ja en fase de control. Alguns dels alcaldes s’han queixat en les darreres hores del mal estat dels boscos i també que a les lleres de rieres com la de Colomers s’acumulava molta brutícia, i que això ha afavorit la ràpida propagació del foc. 
 
El conseller ha assegurat que un cop el foc ja està controlat cal avaluar "què ha anat bé i què es pot millorar significativament". En aquest sentit, ha destacat la bona feina feta pels bombers -"hem d’estar raonablement satisfets", ha dit- però ha reconegut que el Govern té una assignatura pendent amb el tema de la neteja de les lleres de rieres i lleres de rius. 
 
Vila ha reconegut que la Generalitat era "coneixedora" del fet que calen més recursos per mantenir netes les rieres i lleres i ha justificat que, de fet, el pressupost del 2014 ja preveia una partida de 200.000 euros per a aquest concepte. "Al primer trimestre del 2014 ja es podrà donar resposta a un problema que ha aflorat ara però que sabem que és necessari solucionar", ha manifestat el conseller. 
 
Calen franges de protecció als pobles
 
El titular de Territori i Sostenibilitat també ha insistit en un altre aspecte que considera essencial en cas d’incendi. Es tracta de les franges de protecció que, segons recullen els Plans d’Ordenació Urbana Municipal (POUM), tot ajuntament ha de tenir entre la trama urbana (on hi ha els nuclis habitats) i la massa forestal. 
 
Segons Vila, aquests "cordons preventius" permeten que hi hagi una "transició clara i nítida" entre les zones habitades i els boscos i, en cas d’incendi, són elements que permeten que les flames no afectin les cases. "Hem d’insistir en la necessitat que els ajuntaments tinguin aquestes franges de protecció, des de les comissions d’Urbanisme vetllarem perquè existeixi aquest espai físic de prevenció", ha remarcat el conseller. 
 
Després de reunir-se amb responsables dels Bombers de la Generalitat, els Mossos d’Esquadra i Agents Rurals, el conseller ha visitat els pobles més afectats pel foc. Durant el matí, s’ha reunit amb alcaldes i regidors de Foixà, Colomers i Vilopriu per conèixer de primera mà les seves demandes, com ha funcionat la coordinació davant del foc i també traslladar-los el compromís de la Generalitat per invertir en la millora de la neteja de rius i lleres.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.