22.03.13 – BARCELONA/L’HOSPITALET DE LLOBREGAT • Barcelonès

La Generalitat i els principals bancs promouen l’educació financera a les escoles catalanes

0
439

L’ACN assisteix a una lliçó de formació en finances a l’Institut Alegre de l’Hospitalet de Llobregat


L’Àlex Bertran, financer i voluntari del programa impulsat des de l’Institut d’Estudis Financers, explica als alumnes de quart d’ESO del CEIP Alegre de l’Hospitalet nocions bàsiques d’economia i finances.
El Departament d’Economia i Coneixement, el d’Ensenyament, l’Institut d’Estudis Financers (IEF), i el BBVA-Unnim, "la Caixa", i el Banc Sabadell han signat aquest divendres al matí un conveni de col·laboració per posar en marxa el Programa d’educació financera a les escoles de Catalunya. Uns 250 professionals en actiu o jubilats del sector financer impartiran 1.300 tallers sobre finances bàsiques a gairebé 7.000 alumnes catalans de quart d’ESO d’un centenar d’escoles de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona. El director de l’IEF, Josep Soler, ha valorat que tenir joves formats en temes financers ha contribuir a evitar en un futur problemes com els que s’han viscut amb la crisi econòmica actual.
Soler ha indicat que la formació financera pot evitar problemes com la morositat, les execucions hipotecàries, o els desnonaments que han patit molts ciutadans en els darrers anys. El director de l’IEF ha explicat que als països anglosaxons s’anomena "alfabetització" financera aquest tipus d’educació, un concepte que, al seu parer, dóna una idea de la importància de tenir formació en aquest camp.
En una roda de premsa aquest migdia a la seu del Departament, els responsables de les entitats financeres han coincidit en destacar que en aquesta iniciativa ressona l’obra social de les antigues caixes i han celebrat que molts treballadors s’han ofert com a voluntaris per impartir els tallers. Soler també ha destacat que els voluntaris no faran cap tipus de promoció comercial a les aules.
"Qui vol ser milionari?"
"Qui vol ser milionari?". Aquesta és una de les preguntes que l’Àlex Bertran, un dels 300 financers que s’ha apuntat com a voluntari en el programa impulsat pel IEF traslladava aquest dimarts a la quinzena d’alumnes de quart d’ESO de l’Institut Alegre de l’Hospitalet de Llobregat en la seva segona classe d’educació financera. "Home per voler, voler, tots!", diu el delegat del grup, Álvaro Rojano.
Però l’objectiu del curs no és explicar com fer-se milionari, sinó conscienciar als joves, que ara tenen 15 i 16 anys, sobre la importància d’estalviar i sobretot saber administrar de forma eficient i intel·ligent els seus diners. "És important que els nanos i també els més petits comencin a estalviar, per exemple, una quarta part de la paga que reben", destaca Bertran, qui està convençut del gran valor social que té aquesta iniciativa, especialment en aquests moments de crisi.
En aquest sentit, assegura que la informació financera es pot traslladar quan els fills són fins i tot més petits. "Es bo que els pares incloguin també els més petits en les converses de diners, perquè sàpiguen i vegin com funcionen els pressupostos familiars, que els diners costen de guanyar i que s’han de gastar de forma intel·ligent", exposa.
"Ens expliquen com començar a estalviar diners ara, per tenir-ne en el futur", diu la Sara Pérez, una altre de les alumnes que ha rebut ja una primera classe d’educació financera. Confessa però que fins ara "no s’ho havia plantejat massa", i que a partir d’ara "ho intentarà". "Si es volen tenir diners, s’ha d’estalviar més", conclou.
"Quan ens fem grans, els nostres pares deixaran de pagar-ho tot", afegeix amb rotunditat el seu company Eric Garcia, qui, en canvi, assegura que ell sí que s’ho havia plantejat, això d’estalviar "pel futur". "Ho faig una mica, a vegades", afegeix. 
Aprendre a gestionar i administrar els diners és només un dels objectius que persegueixen aquests tallers. En ells també s’exposen altres conceptes com saber separar molt bé els desitjos de les necessitats i alertar del perill de l’endeutament. "També hi fem molta incidència, sobretot perquè està estretament lligat amb la situació actual", diu el professor. 
I la majoria dels alumnes ho tenen clar. "Quan la gent sent la paraula crisi, pensa que cal estalviar més, que no es pot comprar tant i que primer s’ha de pensar en menjar i no en comprar roba, per exemple", explica la Sara Gordon.
L’experiència és molt ben valorada per alumnes i professors del centre i també pels voluntaris del món de les finances. "Està sent molt positiva, més del que em pensava", confessa el financer professor. "Em trobo amb nois més ben informats del que jo pensava i que demostren un gran interès pels temes actuals". L’èxit però arribarà quan aquests joves arribin al món laboral i posin en pràctica els coneixements financers a l’hora d’administrar els seus ingressos.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.