- La primera Comissió Bilateral obra una nova etapa de col·laboració entre les dues institucions per impulsar i transformar un dels pols econòmics i industrials de Catalunya
- S’acorda la creació d’una comissària compartida entre els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Tarragona per millorar la col·laboració i coordinació dels dos cossos.
- El trasllat del Complex Educatiu a un nou espai suposarà una de les transformacions més importants de Tarragona en els pròxims anys
- S’incorporen cinc solars a la reserva d’habitatge públic amb capacitat per a la construcció de cinc-cents habitatges de lloguer social
- Les dues institucions s’han compromès a treballar per fer realitat el trasllat de la Biblioteca Provincial de Tarragona a la Tabacalera, un espai emblemàtic de la ciutat que es convertirà en un equipament cultural i de formació
La Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Tarragona han celebrat aquest matí la primera Comissió Bilateral presidida pel conseller de la Presidència, Albert Dalmau, i l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales. Una trobada que ha servit per ratificar l’inici d’una nova etapa de col·laboració entre les dues institucions i en la qual s’han assolit un seguit d’acord en matèria d’habitatge, seguretat, educació i promoció de la cultura.
En la seva intervenció, el conseller de la Presidència, Albert Dalmau, ha explicat que amb aquesta trobada “s’engega una nova manera de treballar, amb ambició i treball compartit”, i que amb els acords d’avui es posa la ciutat de Tarragona “en l’epicentre de la transformació del país”. A la reunió també hi ha assistit la delegada del Govern de la Generalitat a Tarragona, Lucía López; la secretària general de la Presidència, Eva Giménez; la secretària general d’Educació i Formació Professional, Teresa Sambola; el secretari general de Cultura, Josep Maria Carreté; i el secretari de Governs Locals, Xavier Amor.
Aquesta reunió bilateral dona continuïtat a les que ja es van celebrar fa unes setmanes amb l’Ajuntament de Barcelona i la Paeria de Lleida, i que seguiran amb altres ciutats del país, i que refermen la voluntat del Govern de la Generalitat d’enfortir la coordinació i els vincles amb el món local.
SEGURETAT: Nova comissaria compartida
En matèria de seguretat, s’ha acordat la creació d’una comissaria de proximitat compartida entre els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Tarragona que millorarà la coordinació dels dos cossos i permetrà compartir informació i dades. D’aquesta manera, a banda d’optimitzar els espais, es donarà una imatge unificada dels cossos de seguretat, respectant això sí, les competències pròpies de cada cos.
Amb un cost previst de 2 milions d’euros a repartir entre les dues administracions, la nova comissaria de Battestini estarà ubicada dins de l’edifici de l’estació central d’autobusos, a la plaça Imperial Tàrraco, i comptarà amb un repartiment al 50% de l’espai i de la despesa de la seva adequació. La redacció del projecte tècnic i posterior direcció facultativa anirà a càrrec del Departament d’Interior i Seguretat Pública de la Generalitat de Catalunya. Per la seva part, l’Ajuntament de Tarragona s’encarregarà de la licitació i l’execució de les obres.
Actualment, la ciutat de Tarragona disposa d’un edifici dels Mossos d’Esquadra a la plaça Mossos d’Esquadra, 1, on hi ha ubicada la Regió Policial Camp de Tarragona i l’Àrea Bàsica Policial (ABP) Tarragona, i d’una Oficina d’Atenció Ciutadana al carrer Doctor Mallafré, 7.
EDUCACIÓ: Trasllat del Complex Educatiu de Tarragona
En educació, s’impulsarà en els pròxims anys una de les operacions de transformació més rellevants a la ciutat, el trasllat del Complex Educatiu de Tarragona (carretera de Salou – Tarragona, s/n). El nou espai ha de donar resposta a la creixent demanda d’usuaris i serveis, i convertir-se en un punt de referència educativa i de formació de Catalunya. Durant els pròxims mesos, es crearà un grup de treball que serà l’encarregat de definir les actuacions que marcaran el trasllat de tots els serveis educatius i socials al nou espai.
Aquest grup estarà format per representants dels departaments de Presidència, Educació i Formació Professional, Drets Socials, Economia, Cultura i la delegada del Govern de la Generalitat. Per part de l’Ajuntament de Tarragona, en formaran part els representants de les regidories competents.
Aquest complex té els seus orígens en la Universitat Laboral de Tarragona inaugurada el 8 de novembre del 1956, prèvia a les primeres instal·lacions del polígon químic de Tarragona. L’any 1978 la Universitat Laboral es va transformar en Centre d’Ensenyaments Integrats i el 1980 va ser transferit a la Generalitat de Catalunya. Actualment, el Complex Educatiu acull les instal·lacions dels Serveis Educatius de Zona, els Serveis Específics (Centre de Recursos Educatius de Deficients Auditius), el Camp d’Aprenentatge Ciutat de Tarragona, el Centre d’Educació Especial SOLC i els Serveis de Teràpia Ocupacional Solc, a més dels instituts Pere Martell i Cal·lípolis que són dos centre específics de Formació Professional.
HABITATGE: Cinc solars per cinc-cents pisos
En matèria d’habitatge, la Generalitat i l’Ajuntament de Tarragona s’han compromès a incorporar a la reserva del programa d’habitatge públic de Catalunya, cinc solars per a la construcció d’habitatge assequible. La Generalitat posa a disposició dos solars:
- 150 habitatges al solar M5-B del PP10 del C/ Virginia Woolf 7
- 147 habitatges a un solar qualificat d’habitatge lliure al c. Arquebisbe Pont Gol 12
En el cas del consistori tarragoní, aquests s’han compromès a cedir 3 solars de l’empresa municipal SMHAUSA que han de permetre la construcció d’entre 175 i 216 habitatges de protecció repartits de la següent manera:
- 87 habitatges a la parcel·la M5-A
- 65 habitatges al solar M6-E de la Plaça Antonia Pentinada
- 64 habitatges al C/ Joan Fuster, 27
CULTURA
En aquest àmbit, s’ha acordat el trasllat de la Biblioteca Provincial de Tarragona a l’emplaçament de la Tabacalera, situada al carrer del Cardenal Vidal i Barraquer s/n, un espai que compleix amb tots els requisits per oferir a la població de la ciutat una oferta cultural de qualitat i de proximitat. Així mateix, ambdues institucions també s’han compromès a treballar conjuntament en la protecció, conservació i promoció del patrimoni cultural de la ciutat, reconegut per la UNESCO, amb l’objectiu de millorar-ne la gestió i promoció, així com impulsar noves formes de finançament que s’ajustin a les seves necessitats. També s’ha posat la mirada en el sistema bibliotecari per reforçar-lo i ressituar-lo com un espai de referència per a l’aprenentatge i la cultura en l’entorn urbà.
Font: Govern