Sarfa demana que s’habilitin carrils bus específics entre Palamós i Sant Feliu de Guíxols durant els mesos d’estiu
D’esquerra a dreta, el catedràtic de Transports de l’UPC Francesc Robusté; el president del Grup Moventis, Miquel Martí, i el subdirector general de Coordinació i Gestió de Transports del Departament, Benjamí Cubillo, durant la sessió del Cercle d’Infraestructures de la Costa Brava.
La Generalitat vol implantar el 2014 un nou abonament de bus entre diferents municipis de la Costa Brava i Barcelona ciutat que rebaixarà a la meitat el preu del viatge. La nova targeta permetrà fer deu viatges, la podran fer servir diferents usuaris alhora i suposarà un descompte del 50% del bitllet. Durant una sessió del Cercle d’Infraestructures, el Govern també ha admès que no hi ha data per estendre la integració tarifària a totes les comarques gironines (actualment, s’aplica al Gironès, Pla de l’Estany, Garrotxa i la Selva interior). D’altra banda, la companyia Sarfa ha demanat que durant l’estiu s’habilitin carrils bus específics urbans entre Palamós i Sant Feliu de Guíxols.
Estendre la integració tarifària arreu de les comarques gironines és una assignatura pendent del Govern. Inicialment es preveia culminar-la el 2012, però la crisi ha obligat a frenar-la. Actualment, arreu del territori gironí l’ATM funciona al Gironès, el Pla de l’Estany, la Garrotxa i la Selva interior. Això deixa fora, doncs, tota la part de la Costa Brava (amb els dos empordans) i la zona de Lloret i Blanes.
La Generalitat assegura que, de moment, no hi ha data perquè l’ATM sigui una realitat arreu de les comarques gironines. I que mentrestant, allò que es pot fer és allargar algunes línies existents o intentar aplicar descomptes a la zona de la Costa Brava.
Per al proper 2014, el Govern ja preveu tirar endavant un projecte que va en aquesta línia. Es tracta d’una nou bitllet multiviatge (una T10) que connectarà diferents municipis d’arreu de la Costa Brava (de nord a sud) amb Barcelona ciutat, i que suposarà un descompte de fins al 50% del preu del viatge.
Durant una sessió del Cercle d’Infraestructures, el subdirector general de Coordinació i Gestió de Transports, Benjamí Cubillo, ha concretat les característiques d’aquest nou abonament. "Tindrà una validesa de 120 dies i serà multimodal; és a dir, que diferents membres d’una mateixa família el podran fer servir alhora", ha explicat el subdirector.
A més d’aquesta nova T10, la Generalitat també preveu portar a terme altres mesures per millorar el transport interurbà al litoral gironí. Entre les que ha concretat Cubillo hi ha, per exemple, incrementar les freqüències d’autobús entre Lloret de Mar i Palamós o fer arribar fins a Cadaqués la línia que connecta Roses amb l’aeroport de Girona.
Carrils específics durant l’estiu
Precisament, la mobilitat a la Costa Brava en transport públic durant els mesos d’estiu ha estat un dels punts que s’ha centrat durant la sessió del Cercle d’Infraestructures. Actualment, l’operador que connecta els diferents municipis és Sarfa, que pertany al Grup Moventis. Les seves línies passen per 101 pobles i, cada any, transporta uns dos milions de passatgers.
D’aquests, el 70% (1.366.500) fan trajectes interurbans i el 30% restant (616.000) van a Barcelona. El president del Grup Moventis, Miquel Martí, ha volgut subratllar que més de la meitat dels passatgers que transporten els seus autobusos a la Costa Brava (en concret, un 53%) es concentren durant els mesos d’estiu, entre juny i setembre.
Per això, Martí ha demanat que durant aquest període de l’any s’habilitin carrils bus específics per als autobusos a dins dels municipis. El president del Grup Moventis, en concret, ha fet aquesta petició per a l’àrea compresa entre Palamós i Sant Feliu de Guíxols. Aquí, les línies que hi operen fan un trajecte per un corredor d’uns 28 quilòmetres, dels quals un 60% passen per àmbit urbà.
Segons Martí, treure una línia d’aparcaments d’alguns carrers cèntrics seria una de les possibilitats que hi hauria a l’hora d’habilitar aquests carrils per a autobusos. "Això ens permetria tenir carrils segregats, que durant l’estiu facilitarien la mobilitat i ens permetrien estalviar temps en els trajectes", ha concretat el president del Grup Moventis.
Per últim, Martí també ha lamentat que, tot i que els trajectes que fan fins a Barcelona no tenen mala ocupació, els és difícil competir amb els preus dels bitllets de tren. En alguns casos, la diferència arriba gairebé a la meitat.
Bitllet conjunt TAV i autobús
Durant la sessió del Cercle d’Infraestructures, la Generalitat també ha anunciat una altra millora per potenciar la intermodalitat. En aquest cas, però, fa referència al TAV. El subdirector Benjamí Cubillo ha explicat que volen implantar un bitllet conjunt (d’acord amb Renfe i Teisa) que permeti baixar a l’estació de Figueres-Vilafant i, des d’aquí, arribar fins al centre de la capital de l’Alt Empordà.
És a dir, que en baixar del tren, el passatger no hagi de fer cua per comprar el bitllet del bus llançadora. La intenció és que, si res no es torça, això pugui ser una realitat el mes de gener del 2014.