28.3.19 – SOLSONA • Solsonès

La Generalitat implementa a Solsona un programa de mentoria per als joves migrants sense referents familiars

0
431

Les persones interessades a formar part del projecte com a mentors poden inscriure’s a partir d’avui


Imatge de la Torre Viladot. Foto: Aj.Solsona.
Solsona s’adherirà properament al programa pilot de mentoria per a joves migrants sense referents familiars que ja s’ha desplegat amb èxit en diversos municipis del país. El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya ha dissenyat un programa d’acompanyament basat en la mentoria social, que té per objectiu fomentar la convivència i la interacció amb els habitants dels municipis que tenen centres d’acollida, com és el cas de Solsona. 
Amb aquest programa d’intervenció social és busca oferir suport emocional a aquests joves per tal d’afavorir-ne la seva vinculació a la societat catalana. Aquesta funció d’acompanyament anirà a càrrec de persones voluntàries que exerciran com a mentors d’aquests joves. Amb ells treballaran conjuntament per un període entre sis mesos i un any aspectes com el coneixement i la participació a la societat d’acollida, l’acompanyament en la formació lingüística i laboral o l’assoliment dels objectius marcats en el seu projecte educatiu individual. 
Per tot plegat, l’Ajuntament de Solsona convida totes les persones interessades a formar part del programa com a mentors a posar-se en contacte amb el Pla de Ciutadania i de les Migracions a través del correu electrònic ssapsolsones@gmail.com, indicant el nom, cognom, edat i un telèfon de contacte. Inicialment, qui s’adhereixi al programa donarà suport als set joves que la ciutat acull en un pis de propietat municipal de la Torre Viladot, tot i que en cas que s’hi inscrigui molta gent, també es cobriran necessitats dels nois i noies del centre d’acollida temporal de L’Auró, a Torà, que és el més proper. 
Quin perfil es busca?
El perfil del mentor o mentora és el d’una persona major de 25 anys, amb competències personals que incloguin el compromís, la responsabilitat, la constància, la tolerància a la frustració o la resiliència. Es busca una persona que en la seva vida quotidiana tingui contacte o participi en la vida social i cultural del municipi. 
Mentrestant, els joves que prenen part del projecte són persones amb interès i voluntat de compromís amb la relació de mentoria; amb un cert coneixement de castellà o català, i que tenen en marxa el procediment de la seva tutela.
Metodologia de treball
El programa  consisteix en la creació de tàndems de mentoria entre persones adultes i adolescents o joves. Els mentors acompanyen als adolescents o joves com a figura referent i amb un paper totalment diferent del professional. Les relacions de mentoria tenen el suport i la supervisió d’un professional, que farà el seguiment de l’acompanyament, recollirà els dubtes i demandes i els transmetrà a la coordinació del programa. 
Per la seva banda, les persones mentores es comprometen a mantenir el contacte periòdic amb el jovent objectiu del projecte. En aquest sentit, un cop les persones s’hagin presentat com a candidates, es programen les entrevistes amb un psicòleg per garantir la idoneïtat del perfil i de les motivacions personals. I finalment, a qui surti seleccionat se li oferirà una formació inicial de 12 hores sobre el significat de la mentoria i el voluntariat a Catalunya, els menors sense referents familiars i la seva atenció.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.