Moment de la reunió aquest dijous a Perpinyà. Foto: Govern

Perpinyà • Catalunya Nord

La Generalitat, la Diputació de Girona i el Consell Departamental dels Pirineus Orientals presentaran la candidatura de l’Àrea Funcional Espai Català Transfronterer (EsCaT)

0
781

  • L’acord s’ha pres durant la reunió del 1er Comitè de Pilotatge de l’Àrea Funcional l’EsCaT que ha tingut lloc avui a Perpinyà
  • La consellera Vilagrà destaca que la candidatura “proposa un model de governança que promogui la cooperació amb noves entitats i la participació ciutadana”

La Generalitat, la Diputació de Girona i el Consell Departamental dels Pirineus Orientals han aprovat aquest dijous l’acord de presentació del dossier de la candidatura de l’Àrea Funcional Espai Català Transfronterer (EsCaT). L’acord s’ha adoptat durant la reunió del 1er Comitè de Pilotatge de l’Àrea Funcional de l’EsCaT que ha encapçalat la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà Pons, i que s’ha celebrat a la Casa de la Catalanitat de Perpinyà.

En la trobada, s’ha validat el dossier de la candidatura de l’Àrea Funcional de l’EsCaT en el marc del programa europeu de cooperació transfronterera POCTEFA 2021-2027, creat per fomentar el desenvolupament sostenible del territori fronterer. El POCTEFA 2021-2027 preveu una dotació FEDER de 243 milions d’euros pels propers anys i cofinança projectes de cooperació dissenyats i gestionats per actors d’ambos vessants dels Pirineus.

La consellera Vilagrà ha assenyalat que la candidatura “proposa un model de governança que promogui la cooperació amb noves entitats, la participació ciutadana, i una millor qualitat dels projectes que es desenvolupin en aquest espai”. En aquesta línia, ha manifestat. “Es tracta que territoris que són propers però en els quals hi ha una frontera administrativa, la trenquem i puguem presentar una candidatura a projectes europeus que ens relliguin la ciutadania, les entitats. Projectes concrets on alguns són més vertebradors i d’altres més micro-projectes però que persegueixen tres objectius: coneixement del territori, entre la Catalunya Nord i la Catalunya Sud; solidaritat entre joves, i medi ambient”.

A més de la consellera Vilagrà, a la reunió hi han assistit la presidenta del Departament de Pirineus Orientals, Hermeline Malherbe; la diputada de Programes Europeus de la Diputació de Girona, Montse Mindan; eI director general de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, Alfons Quera; la directora dels Serveis Territorials d’Administració Local a Girona, Maria Josep Porta i representants dels departaments d’Economia i Hisenda i d’Acció Exterior i Govern Obert.

Durant la trobada s’han presentat els resultats de l’estudi sobre la societat civil de l’ECT. En aquest punt, la consellera Vilagrà ha explicat que el treball conclou que hi ha tres sectors d’interès entre la ciutadania, especialment, els joves: solidaritat, medi ambient i joventut. “I es constata l’existència d’una societat civil activa en ambdós costats però amb una cooperació puntual. Per això, l’estudi estableix una sèrie de recomanacions per treballar amb la societat civil en la configuració d’accions estratègiques integradores i per arribar-hi a través de les xarxes socials”, ha apuntat. En aquest context, ha anunciat que aquest dijous s’ha donat el tret de sortida d’un nou estudi: el Document d’Orientació Estratègica, que implica l’actualització del Llibre Blanc de l’Espai Català Transfronterer.

La consellera de la Presidència ha afirmat que “continuem treballant per enfortir l’Àrea Funcional de l’Espai Català Transfronterer amb l’objectiu de desenvolupar un entorn estable i facilitador de la cooperació, i de construir un territori resilient, capaç d’adaptar-se als canvis constants, posant l’accent en el canvi climàtic. Recolzant estratègies i iniciatives locals que contribueixin a aquest objectiu”.

Vilagrà ha explicat que l’Àrea Funcional Espai Català Transfronterer (EsCaT) opta a un finançament europeu de 3,2 milions d’euros si bé les tres institucions que promouen la candidatura també s’han compromès a fer aportacions. La consellera ha fet saber que “hi hauran dues convocatòries. Una, per a projectes més estructurals, més vertebradors, i una altra, per a projectes més petits”.

Per la seva banda, la diputada de Programes Europeus de la Diputació de Girona, Montse Mindan, ha ressaltat la importància de l’EsCaT. “A més de ser un espai de trobada i d’intercanvi entre les tres administracions que l’hem impulsat, l’Àrea Funcional de l’Espai Català Transfronterer ha de ser, sobretot, una eina que permeti identificar, seleccionar i cofinançar projectes d’una dimensió més reduïda que els projectes Interreg clàssics, per sota de 200.000 euros de despesa”. I ha afegit: “Projectes que siguin assumibles i realitzables per a tot aquest ampli ventall d’entitats i ajuntaments petits distribuïts arreu de les comarques de Girona i de la Catalunya del Nord.”

En el seu torn, la presidenta del Departament de Pirineus Orientals, Hermeline Malherbe, ha manifestat que “a través de la nostra mobilització mostrem una autèntica voluntat d’avançar junts i en benefici de la nostra àrea catalana transfronterera, dels seus habitants i dels seus actors. Podem revelar i desenvolupar col·lectivament el nostre territori comú, convidant els nostres conciutadans a ser-ne ambaixadors.”

A la reunió d’avui també s’ha tractat l’evolució de les accions conjuntes de les tres institucions en el marc de la cooperació transfronterera, el calendari previst d’actuacions i la proposta del marc de funcionament general.

Font: Govern

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.