El grup de treball que ha desenvolupat el pla ha identificat, prioritzat i programat un total de 29 actuacions que s’hauran de dur a terme fins el 2020, així com els possibles instruments de finançament.
El secretari d’Empresa i Competitivitat, Pere Torres, acompanyat de la directora general de Turisme, Marian Muro, de l’alcalde de Lloret de Mar, Romà Codina, i el president de la Mesa Empresarial de Turisme de Lloret de Mar, Josep Maria Molist.
Aquest pla és el resultat del conveni de col·laboració signat ara fa poc menys d’un any per treballar conjuntament per la renovació i la millora d’aquesta destinació.
D’entre les actuacions previstes en el pla, destaquen les següents pel seu caràcter immediat: una trobada d’experts per definir la reconversió turística i urbanística del municipi; la renovació integral dels seus principals eixos de comunicació i pols turístics; la finalització del camí de ronda; l’elaboració d’un Pla d’usos comercials; i la implementació d’accions d’eficiència energètica i d’ús d’energies renovables en clau de destinació intel·ligent.
El secretari d’Empresa i Competitivitat, Pere Torres, l’alcalde de Lloret de Mar, Romà Codina, i el president de la Mesa Empresarial de Turisme de Lloret de Mar, Josep Maria Molist, han presentat avui el Pla operatiu per a la reconversió de Lloret de Mar. L’acte també ha comptat amb la presència de la directora general de Turisme, Marian Muro.
Aquest pla tanca la segona fase del conveni signat el 31 de març de 2014 per treballar conjuntament per la renovació i la millora d’aquesta destinació turística, tot seguint les directrius que defensen el Pla Estratègic de Turisme de Catalunya 2013-2016 en el seu programa “Desenvolupament de destinacions”, i el Pla Estratègic del Turisme de Lloret de Mar 2010-14.
Pere Torres ha destacat que “la importància de la presentació d’avui rau en el treball intens, el consens i l’acord aconseguits entre les parts implicades -administració i empresaris- per definir, decidir i concretar les actuacions que faran possible la reconversió integral de Lloret de Mar com a destinació turística”.
El secretari d’Empresa i Competitivitat ha explicat que “Lloret de Mar està treballant per renovar la seva imatge i transformar i consolidar-se com a destinació turística de qualitat, amb capacitat per atraure un públic ampli i amb interessos diversos. I això només es pot fer a partir d’una reflexió profunda, d’una actuació conjunta i amb la col·laboració dels diferents actors implicats”.
“Aquest pla operatiu –ha assegurat Pere Torres- forma part del primer projecte pilot de reconversió de destinacions madures que posem en marxa a Catalunya. Aquesta iniciativa pionera té un caràcter integral que, per part del departament d’Empresa i Ocupació, portarem a Acord de Govern perquè tots els departaments de la Generalitat es comprometin amb el procés de renovació de Lloret de Mar”.
L’alcalde de Lloret de Mar, Romà Codina, ha subratllat que “avui és un dia històric per a Lloret de Mar en la seva reconversió turística”. Per la seva part, el president de la Mesa Empresarial de Turisme de Lloret de Mar, Josep Maria Molist, en representació del sector privat, ha destacat que “els empresaris estan d’estrena perquè han arribat a seure amb totes les parts i comprometre’s a tirar endavant coses concretes”. Molist ha posat l’exemple del projecte de Lloret Ciutat de la Llum que ha considerat donarà una personalitat diferent a la de la resta de municipis.
Per dur a terme aquest conveni, es va crear el grup de treball “Lloret de Mar, renovació de destinacions”, format per representants de les parts implicades en el projecte. El que avui es presenta és el resultat de la tasca d’aquest equip que ha definit, programat i prioritzat actuacions concretes, fent una estimació de les inversions necessàries i identificant les possibles línies de finançament.
El Pla Operatiu 2014-2020 agrupa les accions en els àmbits següents: connectivitat i mobilitat del municipi; regeneració urbana; modernització, renovació i noves inversions a la planta d’allotjament i en oferta turística en general; eficiència energètica i telecomunicacions; i creació i consolidació de productes estratègics, esdeveniments i segments d’alt valor.
El document detalla fins a 29 propostes d’actuacions. D’aquestes en destaquen les següents pel seu caràcter immediat:
- Trobada d’experts de prestigi mundial per definir la reconversió turística i urbanística de Lloret de Mar.
- La remodelació i renovació integral dels principals eixos de comunicació i pols turístics de Lloret de Mar.
- Millora i finalització del camí de ronda de Lloret de Mar.
- Implementació de tot un seguit d’accions d’eficiència energètica i d’ús d’energies renovables, en clau de destinació intel·ligent.
- Elaboració d’un Pla d’usos comercials per afavorir la implantació de noves activitats especialitzades i d’alt valor afegit; contribuir a la renovació i millora de les activitats ja existents; i combatre la desertització de residents en determinades zones del municipi, amb especial atenció al seu casc antic urbà.
A aquestes actuacions immediates, el pla afegeix altres projectes de futur com ara la creació de la nova Ciutat del Turisme i l’Oci; Lloret Ciutat Esportiva; i la dinamització de les platges a partir de la instal·lació de noves activitats i propostes d’oci, cultura, esportives i entreteniment.
Els objectius que han regit el desenvolupament del Pla operatiu són:
- L’anàlisi de l’adequació de les activitats turístiques actualment existents. S’ha considerat cabdal per a la renovació de la destinació turística efectuar una acurada anàlisi de la situació actual de les activitats turístiques, amb especial atenció a l’oferta d’allotjament.
- Definició d’operacions concretes per aconseguir les finalitats del Pla estratègic. S’ha treballat per definir propostes concretes d’actuació i per prioritzar-les temporalment i materialment, des d’una concepció realista i executiva de les possibilitats del grup de treball i cadascun dels seus membres.
- Millora de la qualitat turística. S’han prioritzat accions que permetin atraure una demanda desestacionalitzada i incrementar quantitativament i qualitativa la demanda estacional concentrada entre els mesos de juny i setembre, així com la rendibilitat de les activitats empresarials vinculades al sector.
- Anàlisi de l’adequació de les activitats d’oci actualment existents. Així mateix, de cara a la consecució de l’objectiu de renovació de la destinació turística, es considera cabdal procedir a l’estudi detallat de les activitats d’oci preexistents, amb la finalitat de determinar llur compatibilitat amb una reordenació del nucli de Lloret que permeti una millor convivència ciutadana als carrers del municipi.
- Identificació de possibles nous projectes per al desenvolupament de Lloret de Mar com a destinació turística diferenciada i de qualitat, tant des del punt de vista d’actuacions públiques relacionades amb l’accessibilitat i la millora urbana del municipi com des del punt de vista privat, per crear noves àrees de desenvolupament i projectes d’alt valor afegit que millorin la perspectiva econòmica de Lloret de Mar com a destinació turística a llarg termini.
A partir d’ara s’inicia, doncs, la tercera fase amb l’aplicació d’aquest Pla Operatiu. El mateix Grup de Treball vetllarà per a la consecució dels objectius i la implementació, amb funcions renovades de seguiment, avaluació i impuls en l’execució de les propostes d’actuació acordades i plasmades en aquest Pla.
Amb aquest projecte a Lloret de Mar, la Generalitat de Catalunya implementa el pla pilot de renovació de destinacions turístiques. Aquesta iniciativa, pionera a Catalunya, respon a les directrius marcades pel Pla Estratègic de Turisme de Catalunya pel que fa a la reconversió integral de les destinacions madures.