ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa adscrita al Departament d’Empresa i Ocupació, ha detectat un interès creixent de les empreses catalanes per aquests mercats.
Les oficines, que estan ubicades a Lima i Accra, se sumen als 34 Centres de Promoció de Negocis de la Generalitat al món.
La Generalitat de Catalunya ha obert dues antenes comercials a Perú i Ghana amb l’objectiu d’ampliar el suport a les empreses catalanes en els seus processos d’internacionalització i diversificació de mercats. Aquestes dues antenes se sumen als 34 Centres de Promoció de Negocis d’ACCIÓ al món.
Les oficines estan situades a Lima i Accra, capitals de dos països que presenten oportunitats de negoci pels empresaris catalans i grans perspectives de creixement. De fet, ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa adscrita al Departament d’Empresa i Ocupació, ha detectat un interès creixent de les companyies catalanes per aquests mercats.
Les antenes oferiran acompanyament integral a les empreses amb serveis personalitzats per promoure les vendes i facilitar les inversions en aquests països. Així, entre d’altres, faran estudis i sondejos de mercat, recerques de clients o agendes de prospecció. També organitzaran missions empresarials i donaran suport en la selecció de personal local.
Antena comercial al Perú
Segons la responsable d’ACCIÓ a Perú, Mildzy Mujica, “el país té una economia en fort creixement, baixa inflació i un bon clima per fer negocis. És una economia forta, fa dos anys va signar un acord de lliure comerç amb la Unió Europea i respecta molt la inversió estrangera, que representa el 14% del seu PIB”.
Els sectors més dinàmics són els d’equipaments industrials, les infraestructures i la mineria. També es presenten grans oportunitats per als empresaris catalans en el camp dels serveis i béns de consum dirigits a la nova classe mitjana. I és que “la baixa de l’atur, la millora dels ingressos de les famílies i la seva disponibilitat de crèdit expliquen l’expansió del consum intern, un altre pilar del dinamisme peruà i una gran oportunitat per a les nostres empreses”, segons Mujica.
Les exportacions catalanes al país sud-americà van arribar l’any passat als 235 milions d’euros, un 52% més que al 2012. El país porta 14 anys de creixement constant, amb un creixement l’any passat del 5,5%.
Per la responsable d’ACCIÓ a Perú, “la consolidació de l’Aliança del Pacífic signada entre Xile, Perú, Colòmbia i Mèxic presenta al Perú com un centre logístic preferencial a la regió. El port del Callao és el de major moviment a la costa pacifica de Sud-Amèrica i el seu aeroport el més eficient del continent. Per aquest motiu Lima ha estat escollida com seu regional de moltes multinacionals.”
Des del 1989, el Centre de Promoció de Negocis d’ACCIÓ a Buenos Aires ha estat la oficina regional que ha cobert el mercat peruà i des d’on s’ha detectat l’interès de les empreses catalanes per aquest país. En els últims dos anys s’han dut a terme dues missions empresarials i diversos projectes al Perú amb 47 empreses catalanes.
Antena comercial a Ghana
En el marc del Pla Àfrica, una estratègia pionera de la Generalitat presentada el mes passat per impulsar les exportacions de les empreses catalanes a l’Àfrica subsahariana, també s’ha obert una antena comercial a Ghana. Segons la seva directora, Florence Hiard, l’objectiu d’aquesta oficina és “és oferir una eina de suport en destí i al terreny a les empreses catalanes amb l’objectiu d’ampliar la seva presència i exportacions a Àfrica de l’Oest“, així com posicionar-se en una zona que ja presenta moltes oportunitats econòmiques.
L’antena de Ghana, en funcionament des de principis d’any, també dóna servei a les empreses catalanes interessades en vendre els seus productes a altres països de la zona com Nigèria, Costa d’Ivori, Benín, Togo i Burkina Faso. Les exportacions catalanes a aquests països han crescut un 160% en els últims 10 anys.
A l’hora de fer negocis a la zona, Florence Hiard considera que “la clau és de trobar i seleccionar un bon soci i per això és important conèixer el terreny. La informació de mercat és imprescindible per identificar els bons canals d’entrada, i s’aconsegueix generalment via xarxa de contactes i localment. La paciència i la perseverança són essencials; és necessari mantenir el contacte, adaptar-se a les diferències i visitar els contactes vàries vegades, perquè les relacions personals són primordials per teixir una relació de confiança”.
Ghana és la segona major economia de l’Àfrica Occidental, i el 2012 va registrar un creixement del 8,2%. Per la seva estabilitat i proximitat amb Nigèria, principal economia de la zona, el país s’està posicionant com un centre de referència per fer negocis, amb oportunitats “en productes de consum, infraestructures, turisme i en sectors com l’agroalimentari i la construcció”, entre d’altres.