Figueres (ACN).- La Generalitat ha replantejat el centre intermodal del Far-Vilamalla, a l’Alt Empordà, i l’executarà a terminis per fer-lo viable econòmicament. En una primera fase, s’aixecarà una terminal de 80.000 metres quadrats que concentrarà totes les activitats logístiques i que costarà 40 milions d’euros (MEUR). A la pràctica, això suposa reduir en un 70% el pressupost inicial d’aquesta infraestructura, estretament vinculada al corredor mediterrani. El director general de Cimalsa, Isidre Gavín, ha anunciat que el Govern traurà a licitació aquest desembre els estudis informatius i d’impacte ambiental del futur centre intermodal. La nova terminal tindrà quatre vies i podrà acollir trens de fins a 750 metres.
El futur centre intermodal del Far-Vilamalla és una de les potes importants del corredor mediterrani a les comarques gironines. Es tracta d’un punt adaptat, amb vies d’ample ibèric i internacional, que permeti facilitar la gestió de les mercaderies entre camió i ferrocarril.
A més, el futur centre intermodal està estretament vinculat amb el polígon Logis Empordà, amb l’objectiu de facilitar la instal·lació d’empreses en aquest espai de l’àrea urbana de Figueres. Inicialment, el centre intermodal del Far-Vilamalla es concebia com un projecte faraònic, amb un cost de 150 MEUR, que la situació de crisi econòmica feia “inviable”, com ha concretat Gavín.
Per això, la Generalitat -i més concretament Cimalsa- ha replantejat de cap a peus el projecte inicial. A la pràctica, això passa per desenvolupar el futur centre intermodal per fases, i concentrar d’entrada en una sola terminal totes les operacions logístiques que abans es preveien fer en dues.
Aquesta terminal tindrà una superfície de 80.000 metres quadrats i es construirà adjacent a les actuals instal·lacions de Renfe. Tindrà entre tres i quatre vies i donarà cabuda a trens de fins a 750 metres de longitud. Segons concreta Gavín estarà preparada “al 100% per a totes aquelles operacions que comprèn la logística entre ferrocarril i camió”.
És a dir, des d’aquesta terminal -on també hi haurà un espai per a magatzem- es faran tant les operacions de recepció i expedició de mercaderies, com les de càrrega i descàrrega. “Per al lloc on es trobarà situada, a prop de la frontera, tindrà funcions de ‘hub’ d’exportació i importació de mercaderies”, ha explicat el director general de Cimalsa.
Reduir fins a un 70% els costos inicials
Gavín ha concretat que la nova terminal està pensada per acollir, sobretot, càrregues de contenidors (fet que permetrà carregar-los directament dels camions als trens). Pel que fa a costos, el director general de Cimalsa ja ha avançat que, amb el replantejament que s’ha fet, la nova terminal suposa reduir fins a un 70% el pressupost que tenia el primer projecte del centre intermodal del Far-Vilamalla.
“Dels 150 MEUR del gran projecte inicial ara aniríem a una inversió propera als 40 ó 45 MEUR”, ha especificat Isidre Gavín. El director general de Cimalsa ja ha avançat que aquesta quantitat s’hauria de repartir entre la Generalitat (que s’encarregaria d’aixecar la terminal), l’Estat (a qui correspon l’estesa de vies) i la Unió Europea (que destina fons al projecte).
La previsió amb què treballa el Govern és que aquest mateix mes de desembre ja surtin a licitació tant l’estudi informatiu com el d’impacte ambiental de la nova terminal. Tot i que no ha volgut avançar terminis, el director general de Cimalsa sí que ha concretat que la voluntat de la Generalitat és que la nova terminal sigui una realitat a partir del 2014.
“Tot aquest replantejament s’ha fet amb l’objectiu que el projecte sigui viable”, ha dit Gavín. A més, la construcció d’aquesta terminal no tanca la porta a poder desenvolupar el projecte inicial en tota la seva extensió en un futur. Això sí, “sempre que la demanda ho faci viable”, ha concretat el director general.
Isidre Gavín ha presentat el nou projecte del centre intermodal del Far-Vilamalla davant el consell d’alcaldes de l’Alt Empordà. El president del Consell Comarcal, Xavier Sanllehí, ha ressaltat que el projecte “obre unes expectatives realment bones per a la comarca i comporta una inversió ajustada als temps actuals”.
Xavier Sanllehí també ha ressaltat la importància que té per a l’Alt Empordà tenir una infraestructura d’aquestes característiques, estretament lligada al corredor mediterrani i a subvencions de la Unió Europea. “Si no hi ha infraestructures d’aquest tipus, els trens passaran de llarg per la nostra comarca”, ha conclòs.