Mercè Rubió

Alcaldessa de Cervià de les Garrigues

Regeneració i proximitat

“La gent que ve a Cervià, sempre torna”


Mercè Rubió ens explica com gestiona un municipi amb pocs recursos i grans ambicions

0
363

Mercè Rubió començà la seva activitat com a alcaldessa després que la seva predecessora deixés el càrrec a mig mandat. Amb una gran vocació de servei basada en la proximitat i la regeneració, la líder del partit “Independents per Cervià” gestiona aquest municipi de quasi 700 habitants (Idescat, 2016) buscant mostrar-ne els seus atractius turístics, que com ens diu, es basen en el seu patrimoni arquitectònic i la seva natura abrupta.

“Aquí costa formar llistes i equips de govern, perquè la implicació en política és baixa”
 
“Ser alcalde no et fa ser superior, ets el de sempre però amb més responsabilitats”
 
“L’important és conèixer el poble i la gent”
 
“Tenim molts alcaldes que sense estudis superiors es defensen”
 
“La principal afectada pel ritme de vida de l’alcalde és la família”
 
“La gent que ve a Cervià, sempre torna”
 
“Inicialment, els serveis municipals es donaven des de l’ajuntament. Hi viven els metges, els mestres, i per això es va fer tant gran”
 
“L’administració local rep molts pocs diners”
 
“La gent ha tornat a conrear els camps”
 
“El turisme és una de les nostres prioritats”
 
“Els polítics han de saber deixar la cadira”
 
“Cal tenir més paciència i valorar millor la feina de l’alcalde, que és molt complicada”
Quins van ser els seus passos fins arribar a ser alcaldessa?
De petita no vaig voler cursar estudis superiors. Vaig fer el graduat escolar i prou. Els meus pares van insistir en que estudiés i vaig fer els estudis de Comerç. Anys més tard vaig penedir-me de no haver seguit estudiant perquè crec que els estudis són primordials i els estudis primaris no són suficients. La gent ha d’estudiar i saber què fa a la vida. 
 
Els meus primers passos en política van ser al 2011, quan la que va ser la primera alcaldessa de Cervià de les Garrigues em va animar a formar una candidatura amb ella al capdavant. Al cap de dos anys, va deixar l’alcaldia i la vaig rellevar fins esgotar la legislatura i finalment, el 2015 em vaig presentar encapçalant jo la llista. I aquí estem. 
 
A aquest poble costa formar llistes i equips de govern, perquè la implicació en política és baixa. Vist això, vam formar un equip d’independents, anomenat Independents per Cervià.
 
Què va motivar-la per acceptar el càrrec d’alcaldessa?
La intenció de millorar el poble i atendre a la gent, que alhora et sentin com un més d’ells. Pel fet de ser alcalde no ets una persona superior; ets la persona que sempre has estat, però amb més responsabilitats.
 
Creu que és necessari tenir estudis superiors per exercir d’alcaldessa o alcalde?
Potser a una capital sí que és necessari, però en un municipi petit com el nostre, l’important és conèixer el poble, la gent i no tenir recels alhora de treballar pel poble. Has de ser polivalent i estar disponible tant per muntar una taula com per anar a la Diputació a fer sol·licituds. És cert que és primordial tenir estudis, però en aquests moments tenim molts alcaldes que sense estudis superiors es defensen.
 
Com concilia la vida laboral i familiar?
Els primers quatre anys com a tinenta d’alcalde tenia un volum de feina important, però no tant com el d’alcaldessa. Això va fer que m’ho pensés abans de formar una candidatura, perquè tinc la família, una altra feina i el càrrec a l’ajuntament. Després de la meva feina fora de l’ajuntament, a la que hi porto treballant 16 anys, vinc al consistori, on he de treballar la resta del dia gestionant qualsevol problemàtica que sorgeixi al poble. Sort de la família, que són molt comprensius. Veuen que m’agrada el que faig i m’ajuden en tot el que poden, i més. 
 
El que em costa més de pair és que la principal afectada per aquest ritme de vida és la família. 
 
Recorda alguna experiència personal que li hagi deixat petjada?
Quan vam crear la candidatura i només ens vam presentar nosaltres, em va sorprendre l’alta participació electoral que hi va haver i tot el suport que vam rebre. 
 
Quins atractius turístics destacaria del municipi?
A nivell arquitectònic, l’església i l’ajuntament són molt macos. A més, tenim un terme municipal preciós, amb moltes rutes en bicicleta i per fer senderisme que intentem potenciar. La gent que ve, sempre torna. 
 
També tenim l’Ermita de Santa Maria de les Besses, a 2,5km del centre del poble, on hi fem un aplec cada any. És un lloc molt bonic per passar-hi el dia en família tranquil·lament.
 
Com us deia, l’edifici de l’Ajuntament és únic. És modernista, dissenyat per un deixeble de Gaudí i va ser construït el 1913. Es va construir gràcies a l’esforç de tots els veïns, que van participar en les obres, fent servir pedra del nostre terme. És l’edifici estrella del poble. En els seus inicis, els serveis del poble es donaven des de l’edifici de l’ajuntament. Aquí vivia el metge, els mestres i les aules, per això el van fer tant gran.
 
L’església és del Bisbat de Tarragona. És molt gran, cosa que explica la dimensió que tenia Cervià llavors, amb prop de 2.000 habitants. 
 
La Sala és un edifici de ballterra, construït a inicis del S. XX,  i hi fem cinema cada 15 dies, ball i festa jove durant la festa major, teatre i més. És l’espai del poble que més aprofitem. 
 
Més enllà de l’agricultura, quines són les principals activitats econòmiques del municipi?
Aquí es viu principalment de l’oli. Tot i això, durant molts anys van haver-hi empreses de construcció, fins a 9. Tenien molts treballadors, però la crisi se les va emportar i queda molt poca gent del poble que es dediqui a la construcció. La gent ha tornat a conrear els camps, que estaven una mica deixats. 
 
Quin és l’estat financer de l’ajuntament?
No és dolent. No tenim molt deute. Tot i això, tal i com passa a la resta d’ajuntaments, anem molt justos. Avui en dia l’administració local rep molts pocs diners. Tota despesa s’ha de pensar molt, i poc a poc. Ens presentem a totes les subvencions que podem, amb més o menys sort. 
 
Quins són els reptes prioritaris d’aquesta legislatura?
Sabem que no podem fer grans coses, perquè som un municipi petit. Hem fet petits canvis fins ara, i ens agradaria fer-ne d’altres com construir un rentador de cotxes, una pista de pàdel i serveis que millorin la qualitat de vida dels veïns i facin als que arriben sentir-s’hi bé.  El turisme és una de les nostres prioritats, tenim un gran patrimoni i activitat artística al poble que promocionarem.
 
Quin creu que és el nombre òptim d’anys per legislatura? I hi hauria d’haver límit de mandats?
Al completar amb dos anys la legislatura de l’alcaldessa que va deixar el càrrec i em va precedir, puc dir que dos anys passen volant. Ho ideal seria com als Estats Units, de dos mandats de 4 anys cadascun com a molt. Si no, la gent s’acomoda; i està bé que entri gent nova amb idees renovadores. 
 
Quina relació hi ha d’haver entre Catalunya i Espanya?
Jo crec en la independència. Madrid no hauria d’adoptar la postura que adopta, si realment som a un país democràtic. Si Catalunya vol fer un referèndum, com a país democràtic que som, hem de tenir-hi dret. 
Les relacions han de ser bones i hem d’acceptar el que vol la majoria.
 
Com reduiria la desafecció política?
Un dels problemes ha estat que durant molts anys hi ha hagut la mateixa gent als mateixos llocs. Suposo que arriba un punt en el que saben tant bé què han de fer i com ho han de fer, que s’acaben corrompent. Els polítics han de saber deixar la cadira. 
 
Quins han de ser els valors de la regeneració democràtica?
La regeneració ha de fer-se amb gent més jove. Ha de basar-se en deixar pas a noves idees i noves maneres de fer. La manera de fer de cada generació és diferent, i perquè un país progressi, cal sumar els joves. 
 
Quin missatge transmetria als seus conciutadans?
Voldria dir-los que tots són escoltats i que a vegades no és simple fer el que ens demanen. Hem de tenir paciència, perquè molts cops la gent es pensa que com a alcalde o alcaldessa no fas res, però el que passa és que molts cops el que voldries fer, no ho pots fer; per qüestions monetàries sobretot. Demanaria que tinguessin més paciència i valoressin més la feina de l’alcalde, que és molt complicada. M’agrada escoltar a tothom i fer tot el que pugui i més per ajudar-los.
 

Nascuda a Cervià de les Garrigues l’1 de gener de 1961, Mercè Rubió Carré va cursar els estudis de Comerç i Informàtica. Actualment combina la seva responsabilitat com a Alcaldessa (que ostenta des del 2014) amb l’ofici d’Auxiliar de Laboratori, fet que la du a tenir un ritme de vida del que els principals afectats, com diu, són la seva família, que per sort l ‘”ajuden en tot el que poden, i més”. 

QÜESTIONARI IMPERTINENT
  • Un llibre de capçalera: “Em tallaré les trenes” de Marialba RevésNoriega.
  • Una cançó: “Bailar pegados”, del Sergio Dalma.
  • Un plat de cuina: canalons.
  • Una beguda: vi blanc.
  • Un esport: ioga.
  • Un país: Catalunya.
  • Un viatge: valoro el que tenim aquí, perquè tenim un país preciós. 
  • El que més valora d’una persona: que sigui bona persona.

Cervià de les Garrigues


 
Cervià de les Garrigues fou fundat el 1202 per Guillem de Timor, senyor i repoblador de la zona. Marcat per les lluites civils i les guerres carlines del segle XIX, aquest municipi de 34km2 no va perdre mai la seva identitat, aconseguint ser un poble de referència dins la comarca, amb 1952 habitants l'any 1920, quan es van començar a construir les grans obres arquitectòniques encara presents al terme, com són l'església i l'ajuntament, pioneres en el seu moment. A banda d'això, Cervià de les Garrigues també va destacar el 2012 per convertir-se en el primer municipi lleidatà en declarar-se Territori Català Lliure.

Llocs d'interès recomanats per Alcaldes.eu:


FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.