La importància del mapatge de calor: una mirada enrere a EUSEW 2024

0
105

La descarbonització de la calefacció a les ciutats comença per conèixer la calor d’un a través d’un mapa i una planificació integrals de la calor. Aquest any a EUSEW hem llançat la nostra campanya durant una sessió sobre aquest tema crucial amb coneixements des de la UE fins a nivell local.

El mapatge de la calor té un paper crucial en el viatge de les ciutats cap a la calefacció sostenible a les ciutats. Aquest va ser el focus de la nostra recent sessió a la Setmana Europea de l’Energia Sostenible (EUSEW), “Exploring the Heat Map: Inspiring Approaches to Sustainable Urban Heat Planning”, organitzada conjuntament amb el Smart Cities Marketplace i el European Energy Award.

La nostra nova campanya, Cities Heat Detox, llançada a l’esdeveniment, subratlla el potencial transformador de les ciutats per aconseguir solucions de calefacció i refrigeració descarbonitzades, començant pel pas essencial de la planificació de la calor. La sessió va aplegar una sala plena de participants compromesos i va incloure idees de líders locals i responsables polítics de la UE.

Mapes de calor: una eina crítica per a la planificació urbana sostenible
La urgència de la descarbonització exigeix ​​un cartografia integral per identificar oportunitats i reptes específics de cada territori. El mapatge de calor és essencial per identificar les zones amb un major consum d’energia i potencial d’estalvi energètic. Visualitzant les distribucions de temperatura i l’ús d’energia a les diferents àrees urbanes, les ciutats poden identificar i definir accions de manera més eficaç.

Aquest procés no es tracta només d’entendre l’ús actual de l’energia, sinó també de planificar les necessitats futures, assegurant que la transició cap a la calefacció i la refrigeració sostenibles sigui eficient i equitativa. Una planificació eficaç de la calor ha de tenir en compte les característiques úniques de cada zona, des dels centres urbans densos fins a les regions rurals, assegurant que cap comunitat es quedi enrere.

Tal com indica la nostra campanya, conèixer la calor d’un és un primer pas crucial per a una “Desintoxicació de la calor de les ciutats” exitosa.

Reforma de l’EED
La revisió de l’EED de la Unió Europea és clau per impulsar les transformacions locals de la calefacció i la refrigeració, amb objectius més ambiciosos i nous requisits per a les ciutats de més de 45.000 habitants per desenvolupar plans de calefacció i refrigeració, que engloben 1.300 ciutats de tot el continent.

No obstant això, un seguiment de la UE publicat recentment, que avalua l’estat de la planificació local de la calefacció i la refrigeració als estats membres de la UE, lamentablement, mostra que la majoria dels països no tenen marcs normatius i de suport adequats perquè els municipis comencin amb aquest primer i essencial pas d’un èxit “. desintoxicació per calor”. S’han de desenvolupar condicions específiques

Claudia Canevari, cap de la Unitat d’Eficiència Energètica, Política i Finançament de la Direcció General d’Energia, ha destacat la importància d’integrar el finançament privat per donar suport a aquests projectes, destacant que només els fons públics són insuficients per a l’escala de transformació requerida.

Col·laboració i associacions
La col·laboració i les associacions internacionals són fonamentals per avançar en els mapes de calor i les pràctiques energètiques sostenibles, tal com va assenyalar Christian Jorgensen de l’ambaixada danesa a Berlín. La seva experiència liderant l’Associació per a la governança energètica entre Alemanya i Dinamarca li ha demostrat que l’intercanvi de coneixement entre ciutats i països líders és útil per difondre les millors pràctiques i solucions innovadores.

Les nostres campanyes Cities Heat Detox pretenen contribuir a aquest intercanvi i crear un debat fructífer, així com possibles associacions, entre ciutats, països i parts interessades sobre la descarbonització local de la calor.

Enfocaments pràctics de mapes de calor
La sessió també va donar la paraula a diversos líders i professionals locals, que van destacar els enfocaments pràctics del mapatge de calor mostrant exemples concrets de planificació de calor sostenible.

  • Planificació ràpida de la calor a Letònia: amb un alt consum d’energia per a la calefacció, la planificació accelerada de la calor de Letònia pretén eliminar la dependència del gas natural i altres combustibles fòssils. La confiança dels ciutadans i la fiabilitat dels proveïdors d’energia són crucials per a l’èxit.
  • Solucions regionals a Karlsruhe, Alemanya: l’enfocament regional de Karlsruhe dóna suport tant als municipis urbans com rurals, demostrant que un mapa de calor efectiu pot beneficiar una àmplia gamma de comunitats. Simplificar el marc per implicar capital privat és necessari per escalar aquests esforços.
  • Pla d’acció per a la calor de Viena: l’enfocament integral de Viena inclou zones de proves per a la calefacció urbana (DH) i iniciatives per animar els residents a connectar-se als sistemes de DH. Aquest pla forma part d’un esforç més ampli per eliminar el gas i la transició a fonts d’energia més netes.
  • Ampliació de la DH a Kozani, Grècia: el municipi de Kozani a Grècia està ampliant el seu sistema de DH per cobrir una àrea més àmplia, integrant la governança digital per millorar la planificació i implementació energètica.

Abordant els reptes clau

La sessió també va abordar diversos reptes crítics en la planificació de la calor sostenible:

  • Accessibilitat per a les llars de baixos ingressos: garantir que les solucions d’energia neta siguin assequibles i accessibles per a tothom, incloses les llars de baixos ingressos, és essencial per a una transició energètica equitativa.
  • Atreure zones rurals a projectes de DH: les estratègies per atraure zones rurals a projectes de DH inclouen demostrar els beneficis de costos a llarg termini i la fiabilitat dels sistemes de DH en comparació amb altres tecnologies de calefacció.
  • Competència entre tecnologies de calefacció: equilibrar la competència entre la DH i altres tecnologies de calefacció requereix una comunicació clara dels beneficis i incentius per adoptar la DH.
  • Incentivar l’adopció de sistemes de DH: calen incentius efectius per encoratjar els habitants a la transició als sistemes de DH, incloses subvencions financeres, campanyes de conscienciació i la presentació d’implementacions reeixides.

Avançant
Per ajudar les ciutats que s’enfronten a aquests reptes, la campanya “Cities Heat Detox” té com a objectiu conscienciar, inspirar i capacitar els governs locals per eliminar gradualment el gas en els seus sistemes de calefacció. La campanya d’un any ho farà mostrant exemples d’èxit i promovent recursos útils perquè les ciutats se sotmetin a una planificació integral de la calor i adoptin solucions col·lectives, com ara la calefacció urbana descarbonitzada.

Subscriu-te a la campanya per estar al corrent i aprendre d’altres ciutats aquí!

Més informació
Torna a veure la sessió completa aquí.

Ponents de la sessió:

  • Claudia Canevari, cap de la Unitat d’Eficiència Energètica, Política i Finançament de la Direcció General d’Energia
  • Gudrun Heute-Bluhm, presidenta del Premi Europeu d’Energia
  • Christian Jorgensen, representant de l’ambaixada de Dinamarca.
  • Ina Berzina-Vieta, directora general d’un proveïdor de calor a Letònia.
  • Georgios Alexandridis, tinent d’alcalde de Kozani, Grècia.
  • Christoph Schnaudigel, conseller del comtat de la ciutat de Karlsruhe, Alemanya.
  • Peter Lichtenwöhrer de la ciutat de Viena, Àustria

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.