27.09.12 – BARCELONA • Barcelonès

La indústria catalana millora la competitivitat en 1,6 punts respecte als països industrialitzats al primer trimestre del 2012

0
370

Els productes industrials catalans han registrat una millora de la seva competitivitat en totes les àrees geogràfiques del món al primer trimestre del 2012

L’índex de competitivitat en preus de la indústria catalana en relació amb els països industrialitzats registra un guany d’1,6 punts percentuals al primer trimestre del 2012 respecte al mateix període de l’any anterior, segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) i el Departament d’Economia i Coneixement.

L’evolució favorable registrada al primer trimestre és consequ?ència fonamentalment de la tendència a la depreciació de l’euro (disminució d’1,1 punts del component nominal) respecte del conjunt dels països industrialitzats del món, i especialment respecte dels principals socis comercials fora de la zona euro, això és, la lliura esterlina, el dòlar EUA i el franc suís. Els preus industrials respecte del conjunt dels països industrialitzats també han evolucionat a la baixa, amb un descens de 0,4 punts percentuals.

Els productes industrials catalans han registrat una millora de la seva competitivitat en totes les àrees geogràfiques del món al primer trimestre del 2012. L’evolució competitiva més favorable es registra amb els nous països industrialitzats asiàtics, on l’índex millora 3,2 punts percentuals respecte del mateix període de l’any anterior. Cal destacar l’impacte positiu dels tipus de canvi nominals, on la depreciació de l’euro respecte d’algunes de les principals monedes d’aquesta àrea es va traduir en una reducció del component nominal de 4,7 punts percentuals. La tendència al guany en competitivitat derivat de l’evolució del component nominal s’ha compensat en part amb el retrocés de competitivitat en preus (d’1,3 punts percentuals).

Pel que fa als països desenvolupats s’aprecia una millora de l’indicador de competitivitat, d’1,6 punts percentuals, que s’explica principalment per l’evolució dels tipus de canvi nominal. En el cas de la Unió Europea (27) i dels mercats de la zona euro l’evolució de l’índex de competitivitat millora 0,8 i 0,6 punts percentuals respecte del mateix període de l’any anterior, i reflecteix l’evolució del component preus.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.