19.11.12 – LLEIDA • Segrià

La indústria lleidatana, el sector econòmic de la demarcació que afronta el futur amb millors expectatives

0
555

Les empreses exportadores mantenen durant el tercer trimestre l’estabilitat en la seva facturació a l’estranger en tots els sectors

 

La indústria de les comarques de Lleida encara el futur amb millors expectatives que la resta de sectors econòmics d’aquest territori, mentre que les pitjors previsions sobre la marxa del negoci pel pròxim trimestre són per la construcció, seguida del comerç i els serveis, segons es desprèn de l’enquesta de Ritme econòmic elaborada per la Cambra de Comerç i Indústria de Lleida sobre el clima empresarial de la demarcació corresponent al tercer trimestre del 2012, en l’elaboració de la qual han col·laborat 350 empreses lleidatanes. Les empreses exportadores són l’única nota positiva d’aquest informe, ja que manifesten estabilitat en la seva facturació a l’estranger en tots els sectors.
 
Les expectatives més positives són per al sector metal·lúrgic i de productes mecànics, mentre que el sector de la fusta, suro i paper presenta les expectatives més negatives amb vista al quart trimestre de l’any.  
 
En comparació amb el mateix trimestre del 2011, els resultats han empitjorat substancialment tant en l’evolució del negoci com pel que fa a les expectatives. La indústria de fabricació d’equips mecànics i la química són les branques d’activitat amb una evolució a l’alça més destacada. El sector que es mostra més estable és el de l’alimentació, begudes i tabac, mentre que la indústria tèxtil és la que mostra una evolució i unes expectatives més negatives.  
 
Tant a Lleida com a Catalunya no hi ha cap sector d’activitat que mostri una marxa de negoci positiva. En el cas de les Terres de Ponent, però, tant l’evolució respecte al trimestre anterior com les expectatives són dèbilment menys negatives que al conjunt del país, exceptuant el comerç.   
 
Considerant els factors que afecten la marxa del negoci, s’observa que la debilitat de la demanda és el que més pesa en tots els sectors. En el comerç i la construcció és on més pesa aquest factor. El segon factor en importància és l’augment de la competència en els casos de la indústria, el comerç i l’hosteleria, i les dificultats financeres  en la construcció i en la resta de serveis.  
 
Increment de l’IVA 
 
Altrament, tots els sectors d’activitat mostren el seu "rotund desacord" amb la pujada de l’IVA i la reducció de les cotitzacions socials perquè creuen que farà disminuir el consum i no crearà ocupació. Com a resposta a aquest increment de l’IVA, el 50% de les empreses del sector industrial, de la construcció i de la resta de serveis manifesta que traslladarà completament l’augment als preus de venda. En canvi, la meitat de les empreses d’hosteleria optaran per reduir els marges comercials i en el comerç les empreses es reparteixen entre reduir els marges comercials, traslladar completament l’increment als preus i repartir-ho entre les dues opcions.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.