ESMORZARS ALCALDES.EU
12.04.12 – BARCELONA • Barcelonès

“La Llei dels centres de culte a Catalunya. Cal posar límits?”

0
441

Més autonomia per als ajuntaments

Xavier Puigdollers, director general d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, en un nou esmorzar d’alcaldes.eu ha recordat els canvis que va fer el nou Govern a la Llei de centres de cultes, com ampliar el termini per tal que els ajuntaments reservin sòl per als centres de culte de cinc a deu anys i per tal que els centres ja construïts s’adeqüessin a les necessitats tècniques, així com que no sigui obligatòria aquesta reserva de sòl.


El director general d’Afers Religiosos, Xavier Puigdollers, acompanyat dels representants municipals.

Els representants municipals, assitents a l’acte, han celebrat aquesta major autonomia per als ajuntaments per decidir si han o no han de reservar sòl segons les característiques de cada municipi. Tot i això, el responsable del departament de Nova Ciutadania de l’Associació de Municipis de Catalunya (ACM), David Minoves, ha alertat que aquest donar més autonomia no provoqui que els ajuntaments hagin de decidir sols sobre temes especialment sensibles.

David Minoves ha dit que no pot ser que els ajuntaments acabin sent escenaris "d’enfrontaments" i "zona de conflicte" sinó que ha reclamat que la Generalitat els acompanyi i que seria positiu que doni recomanacions sobre com actuar. Per exemple, ha assegurat que si un ajuntament planteja per si sol que vol fer un centre multiconfessional li serà molt més difícil que si té a la Generalitat al darrera.

D’altra banda, Minoves també ha plantejat que s’ha d’anar amb cura sobre quines competències se li donen als ajuntaments i que no s’acabin permeten que puguin modificar coses que podrien ser utilitzades per partits xenòfobs, com Plataforma per Catalunya, ha afirmat. L’ex director general de Cooperació al Desenvolupament ha alertat que el principal problema d’aquestes forces xenòfobes està en l’àmbit municipal i que s’ha d’actuar pensant que "no han de crèixer".

Combatre els rumors

Els representants dels consistoris també han reclamat que s’actuï contra la rumorologia. Per exemple, el primer tinent d’alcalde de Pineda de Mar, Santiago Macip, ha posat de manifest que la majoria de les pors sorgeixen quan es parla de l’islam i en canvi hi ha municipis on hi ha més gent d’altres confessions.

Puigdollers ha afirmat que això respon a que hi ha una idea "preconcebuda" on està molt determinat "el que no agrada". Ha respost que actualment l’augment més gran de temples es dóna entre els evangelistes i no pas l’islam. "Però sempre que parlem de l’islam o els musulmans s’obren totes les alarmes que segurament no tenen res a veure amb el fet religiós", ha declarat.

La setmana próxima publicarem un resum del col·loqui i enviarem l’informe complet als nostres suscriptors

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.