La zona de lliure circulació de Schengen ha de recuperar la normalitat per permetre la llibertat de moviment i impulsar la recuperació econòmica, segons la comissió de Llibertats del PE.
- Les restriccions regionals més adequades que els controls fronterers nacionals.
- No a accions bilaterals o multilaterals sense coordinació amb la resta de membres; no a la discriminació.
- Cal reformar les normes de Schengen per garantir la coordinació a nivell comunitari.
En una resolució aprovada amb 53 vots a favor, 6 en contra i 6 abstencions, els eurodiputats d’aquesta comissió expressen la seva preocupació per la situació actual de controls fronterers interns dins de l’àrea i per la seva repercussió en la ciutadania i les empreses, incloent-hi el sector del turisme i els treballadors temporals.
El text subratlla que el retorn ràpid i coordinat a un espai Schengen plenament operatiu resulta fonamental per garantir la llibertat de moviment, un dels grans èxits de la integració europea, i assegurar la recuperació de l’economia europea desprès de la pandèmia.
Els eurodiputats insten els Estats membres a reduir les restriccions a la llibertat de moviment en la mateixa mesura que es van relaxant les mesures de contenció contra la COVID-19 i plantegen que un enfocament regional pugui resultar més proporcionat que imposar controls a les fronteres nacionals. Les limitacions del moviment poden anar-se aixecant quan la situació de salut pública en regions veïnes millori de manera comparable.
La resolució lamenta els episodis de descoordinació i adverteix contra accions bilaterals o multilaterals adoptades pels països sense discutir-les amb la resta de membres. També insisteix en que qualsevol mesura haurà de respectar el principi de no discriminació.
Schengen requereix un “pla de recuperació”, segons la comissió de Llibertats, per evitar que els controls a les fronteres interiors es converteixin en semipermanents. El pla hauria d’incloure així mateix una estratègia davant la possibilitat d’una segona onada de COVID-19.
Juan Fernando López Aguilar (S&D, ES), president de la comissió parlamentària i ponent de la resolució, va deplorar amb fermesa “les mesures unilaterals i desproporcionades preses per alguns països, que han imposat restriccions a d’altres Estats membres sense comunicar-ho o sense una limitació temporal clara”.
López Aguilar va remarcar que totes les accions dirigides a la restauració de Schengen s’han de coordinar a nivell comunitari i respectar el principi de no discriminació.
El futur de la zona Schengen: funcionament i ampliació
A mig termini, els eurodiputats demanen una reflexió sobre com millorar la confiança entre els països membres i assegurar la governança de la zona Schengen a nivell comunitari. La Comissió Europea hauria de presentar una proposta de reforma en aquest sentit, afegeixen.
Animen, finalment, el Consell i els països a impulsar l’ampliació de la zona Schengen i donar els passos necessaris per integrar-hi a Bulgària, Romania i Croàcia. Aquests tres països són, amb Xipre i Irlanda, els únics Estats membres de la UE que no pertanyen a l’àrea. A més, formen part de la zona de lliure circulació uns altres quatre països: Islàndia, Noruega, Suïssa i Liechtenstein.
Propers passos
El ple del Parlament Europeu debatrà i votarà la resolució en la seva propera sessió, del 17 al 19 de juny a Brussel·les.